RadioVisie

  • .
    .

Nieuwe eigenaar voor WABC (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De New Yorkse zender die eindeloos gekopieerd werd tot op de… Noordzee

Er komt maar geen einde aan de verschuivingen in het Amerikaanse radiolandschap. Vooral Cumulus startte een ongeziene besparingsoperatie om de schuldenlast te beperken. Nadat einde mei een zestal stations, waaronder het legendarische WPLJ Power 95.5 in New York, voor een gigantisch bedrag in de handen van de geldschieters achter het religieus geïnspireerde K-Love belandde, wisselde ook het beroemde 77 WABC van kamp. Gelukkig verliep deze overstap zonder banenverlies.

De actuele news- en talkzender die in de Big Apple, maar ook ver daarbuiten, dankzij een krachtige middengolfzender van liefst 50.000 Watt grote delen van de Amerikaanse Oostkust en zelfs – vooral tijdens de nachtelijke uren – voor een probleemloze ontvangst in buurland Canada zorgt, kende sinds de oprichting in oktober 1921 een rijk gevulde geschiedenis.

Met een rijk en uitgebreid programma-aanbod bedoeld voor een zo ruim mogelijk publiek, waarbij ook de landbouwers, de kinderen en de operaliefhebbers ruim aan hun trekken kwamen, schoten de luistercijfers pijlsnel naar omhoog. Onder invloed van de filmmaatschappij Paramount Pictures volgde op 1 maart 1953 de omschakeling naar WABC waardoor een periode van hoogconjunctuur werd ingezet.

Veronica, Caroline, TROS en de Beatles

Met de opkomst van de rock’n roll, Motown en de kordate opmars van Buddy Holly, Elvis en The Beatles werd het strakke Top 40-format ingevoerd. Aandacht voor de vijf populairste hits uit de wekelijkse Billboard Top 100 afgewisseld met een keuzemogelijkheid uit zeventig songs die  gemiddeld vijf jaar oud waren.

Een strakke horizontale programmering waarmee van leer werd getrokken tegen het toenmalige monopolie van WINS, dat in 1962 zou gesloopt worden. Met sterren als Alan Freed, Dan Ingram, Chuck Leonard, Ron Lundy en Cousin Brucie veroverde WABC een ongeziene reputatie, die zelfs tot in Europa reikte.

De toenmalige programmaleider van Radio Veronica Joost Den Draaijer aka Willem van Kooten, zocht in 1964 nog steeds naar een uitweg om het oubollige imago van de zeezender te doorbreken. Hij vloog naar de overkant van de Atlantische Oceaan op een langdurige studiereis. Bij zijn terugkeer in Nederland volgde meteen een fundamentele format-ommezwaai. De populairste dj’s kwamen op het beste en – vooral – dagelijks op hetzelfde tijdstip aan bod om een vaste band met de luisteraars op te bouwen. 

De jingles kregen een stevige verjongingskuur waardoor de herkenbaarheid, net zoals bij de concurrerende zeezenders Radio London en Radio Caroline heel snel toenam. Het Engelse Caroline en in een later stadium ook de publieke omroepvereniging TROS leenden hiervoor de bij producent Jam in Dallas gemaakte jingle-pakketten, die jarenlang door… 77WABC waren gebruikt.


FM overtreft AM

Talrijke stations ontdekten in de jaren ’70 de betere kwaliteit van de FM-band en verlieten de middengolf. Aanvankelijk bleef de schade voor 77WABC relatief beperkt, maar toen op 25 juli 1978 het deels onbekende WKTU om 18:00 uur onverwacht naar een disco-format overschakelde en meteen de macht greep, begon men luisteraars te verliezen. Het aantal kelderde van 4,1 miljoen naar 2,5 miljoen. 

In een poging de schade te beperken verschoof het station langzaam maar zeker de focus naar de sportactualiteit waarbij de baseball-competitie met de New York Yankees prioritair werd. Naarmate de weken en maanden verstreken, ging het van enkele sportbijdragen tot rechtstreekse verslagen van verschillende wedstrijden.

Uiteindelijk voltrok zich op 10 mei 1982 datgene waarvoor gevreesd werd. Dan Ingram en Ron Lundy kondigden de definitieve omschakeling naar een ‘news & talk’-format aan na het draaien van John Lennon’s ‘Imagine’.

In 2006 kondigde de Disney-groep de afstoting van de complete radio-afdeling aan. Cumulus zag een kans en nam de hele zaak over. Maar ook zij konden het tij niet snel keren. De gewenste resultaten bleven uit, financieel werden de verwachtingen niet of nauwelijks ingelost. Een situatie, die steeds schrijnender werd, want de schuldenberg werd alsmaar groter en groter. 

Het duurde dan ook niet zo heel lang vooraleer een zoveelste dringende overname zich opdrong. Red Apple Media, met voorzitter en presentator John Catsimatidis sprong graag in de bres en betaalde prompt de gewenste prijs van 12,5 miljoen dollar. Goed nieuws dus voor de overige medewerkers van de radiogroep, die hierdoor de zekerheid verkregen dat ze niet zoals hun collega’s van WPLJ zouden afgedankt worden.

En nu?

Directrice Mary Berger van Cumulus bevestigde de overeenkomst met de nieuwe eigenaar van 77WABC en voegde er in één adem aan toe dat het in de Big Apple overgebleven Radio 103.9 WNBM, binnenkort, wellicht ook van de hand zal worden gedaan. Ze gaf onrechtstreeks toe dat alle pogingen om de meest aantrekkelijke markt in de VS te veroveren, op een mislukking waren uitgedraaid. 

Ze verzekerde wel dat het niet de bedoeling was om zich nog uit andere lucratieve zones zoals uit Los Angeles of uit Chicago terug te trekken. Het geld van de ingrijpende besparingsronde wordt in de toekomst gebruikt om schulden van de zwaar getroffen mediagroep, stap voor stap, af te betalen en om vervolgens tot nieuwe investeringen over te gaan. (FvM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

WPLJ 95 werd K-Love (audio)

De gedwongen verkoop van zes radiostations uit de mediagroep van Cumulus om de zware schuldenlast Lees verder

RadioRand, vanaf zaterdag de ‘klank van het Pajottenland’

In het Pajottenland, de westkant van de Vlaamse Rand, gaat zaterdag 9 oktober de nieuwe Lees verder

DAB+ in Tsjechië: openbare omroep trekt de kar

In Tsjechië ondertekende president Miloš Zeman donderdag een wijziging van de elektronische communicatiewet. Die maakt Lees verder

Podcast: waarom klinkt radio zoals het klinkt?

In de eerste aflevering van de Nederlandse zevendelige NPO Radio 2-podcast 'Keihard De Beste' vindt Lees verder

Monaco: Lucien Allavena leeft voort op de zendersite Madone (video)

De historische zendersite van Radio Monte Carlo op de col de la Madone, in de Lees verder

BBC Radio 1 volgde Britse offshore radio op (audio & video)

Bazen bevreesd voor de komst van… vrouwelijke dj’s BBC Radio 1 en BBC Radio 2 Lees verder

Italië: Rehabilitatie wenkt voor historische Palazzina Marconi

Het Italiaanse Pisa is dan wel wereldberoemd voor zijn scheve toren, maar de stad krijgt Lees verder

Podcast blijft niche publiek aanspreken

Ook al heeft het medium een massapotentieel Uit het Digital News Report van het Reuters Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx