RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nieuwe DRM-testen in Tsjechië en Denemarken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hoe zou het nog zijn met DRM, het onvolprezen zusje van DAB+? Deze van oorsprong (1997) Europese standaard, bedoeld om de bestaande AM- en FM-banden te digitaliseren, lijkt de laatste jaren (zeer) langzaam wortel te schieten in Azië, maar in Europa blijft het speuren met een vergrootglas. Nieuw zijn enkele DRM-tests in Tsjechië en Denemarken.

De Tsjechische operator České Radiokomunikace (CRA) kreeg begin deze week van de Tsjechische telecomregulator (ČTÚ) een vergunning om een DRM-test uit te voeren op 954 kHz vanuit Husova Kolonie, een wijk in de stad České Budějovice.

De zender zal een vermogen hebben van 3,16 kW. De 954 kHz is een van de middengolffrequenties waar tot eind vorig jaar de (AM-)programma’s ČRo Dvojka en ČRo Plus werden uitgezonden. Het is nog niet duidelijk welke programma’s via de DRM-test zullen worden uitgezonden. In theorie is er ruimte voor drie programma’s.

CRA wil met de test onder meer nagaan wat de reikwijdte en de energie-efficiëntie is van uitzenden in de DRM-standaard. Zowel de 16 QAM als 64 QAM, de twee gangbare modulatieschema’s in DRM, zullen worden getest. De operator zal gebruik maken van een bestaande middengolfzender van Transradio waarin ze een digitale modulator integreren.

Als de DRM-test succesvol is, zouden in theorie ook andere middengolfzenders kunnen worden gebruikt voor dit soort digitale uitzendingen. Het is overigens niet de eerste DRM-test in Tsjechië. In 2003 en 2006 voerde de openbare omroep ČRo een reeks DRM-testen uit op de middengolf en kortegolf.

In Kopenhagen, Denemarken, is er in december een onafhankelijk DRM-testproject op FM van start gegaan, zij het net onder de FM-band: 86,5 MHz. Het testproject, met een zender van 500 Watt, loopt theoretisch nog tot augustus van dit jaar, maar kan eventueel worden verlengd.

Het gaat om een internationale samenwerking van Open Channel ApS (netwerkoperator), Nautel (zender), RFmondial (DRM-modulator en meetinstrumenten), Fraunhofer IIS (contentserver) en Progira (netwerkplanning). Open Channel ApS experimenteert overigens al jaren met allerlei alternatieven voor DAB+, maar veel documentatie is daarover niet te vinden.

In de rest van Europa wordt slechts sporadisch met DRM gewerkt. Het Franse TDF heeft een kortegolfzender van 10 kW in Issoudun van waaruit reguliere programma’s van Radio France International (RFI) worden uitgezonden. TDF test ook regelmatig op andere kortegolffrequenties.

De Britse BBC is al sinds 1997 met een team actief binnen het internationale DRM-consortium, maar de eerder sporadische uitzendingen via de kortegolf in DRM zijn momenteel vooral gericht op Azië. Daarnaast is in Europa enkel het Roemeense Radio Romania International al enkele jaren op meerdere kortegolffrequenties actief in DRM.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 968: Qmusic, DRM en Radio Emmeloord

• Qmusic verkoopt zijn playlist (voor Rode Neuzen) • DRM schiet stilaan wortel in India Lees verder

Goedkope DRM-ontvangers komen eraan (in India)

Er lijkt eindelijk wat beweging te komen in – de totnogtoe zowat onbestaande – markt Lees verder

Blad 547: Radio Tura, DRM, DAB+, BBC Radio 1

Will Tura wordt 80 en de VRT zet de registers open. Zuid-Afrika zet nu echt Lees verder

Gerbrandy-zendtoren wordt wederom Grootste Kerstboom ter wereld

Zaterdag 10 december is er al voor de 24ste keer het ontstekingsfeest, met optredens. Xander Lees verder

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Blad 1622: Radio Atlantis, Radio It Yourself, Mixcloud

• Iemand toevallig een zendmast nodig? • Gratis handleiding voor een doe-het-zelfradiostation • Mixcloud niet Lees verder

Blad 1607: Financietoren, leescijfers, The Playlist

• De Financietoren, het epicentrum van DAB+ in Brussel • Vlaamse dag- en weekbladen zien Lees verder

RTL stopt eind 2022 op de langegolf

De energiecrisis brengt een versneld einde aan de zender, want de installatie in Beidweiler slorpt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Maarten
Maarten
18 februari 2022 - 22:36 22:36

In India is men blijkbaar wel overstag gegaan om DRM te gebruiken.
Meestal in simulcast op de middengolf zodat je niet jaren aan een stuk veel vermogen verstookt terwijl er amper iemand luistert.

Voor een uitgestrekt land met (naar VHF normen) een moeilijke geografie, is het voordeel van DRM op de middengolf duidelijk.

Hopelijk komen er in Europa ook nog vele middengolf en kortegolf zenders in DRM

TVguy
TVguy
20 februari 2022 - 12:19 12:19
Antwoord aan  Maarten

Het initiatief zal van grotere landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk moeten komen, die met één zender het hele grondgebied kunnen bestrijken. Daar ze er voor kiezen om ongebruikte installaties af te breken zie ik het niet meteen gebeuren. Zelfs de RTBF heeft eind jaren 90 nog speciaal een TRAM-100 aangekocht om te testen met DRM op kortegolf. Ook hier telt het verhaal van de kip en het ei. Beter was geweest om met de nieuwe DAB+ toestellen meteen de mogelijkheid tot DRM(+) ontvangst te voorzien. En ja, er is ruimte voor 3 programma’s. Een kanaal van 3x16kB, dan heb je het over telefoonkwaliteit. Ook de huidige kanaalbreedte op vooral middengolf, is een beperking voor invoering van DRM. Op korte golf speelt dit veel minder. Kijk naar de Chinezen op korte golf. Die trekken zich van bandbreedte niets aan en gaan analoog 30 kHz breed zitten. Er zijn weinig ontvangers beschikbaar waar je de bandbreedte zo breed kan instellen. Het is kwestie “de buren” wat op afstand te houden.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx