Voor het zesde jaar op rij reikt de VRT diversiteitstrofeeën uit aan haar interne en externe mediamakers. In totaal worden er zeven trofeeën uitgereikt, voor digitale toegankelijkheid, nieuws, radio, televisie, jong, creatief en de publieksprijs.
De jury (samengesteld met medewerkers van de Vrouwenraad, Minderhedenforum, Vlaamse Ouderenraad, Çavaria, Netwerk tegen armoede, GRIP) toonde zich in haar rapport zeer tevreden met de vooruitgang in de kwaliteit van de beeldvorming in het aanbod. Ook de radio viel in de prijzen. We zetten de winnaars op een rijtje. Het complete rapport vindt u hier.
Trofee digitale toegankelijkheid
“De inspanningen van het team achter ‘De warmste week’ maken al verschillende jaren indruk”, zegt de jury van de Diversiteitsprijs. “Het team toont constant alertheid voor aandachtspunten die worden opgemerkt, deze zijn dan tegen de volgende editie aangepakt en opgelost. De website van De warmste week verdient dankzij hun motivatie en duurzame aanpak een trofee digitale toegankelijkheid”.
Trofee radio: ‘Dubbelbloed’ (Radio 1)
In de zomerreeks ‘Dubbelbloed’ maakt de luisteraar kennis met de nieuwe stem Layla El-Dekmak. Elke week ontvangt ze een ‘dubbelbloed’: mensen die door hun familiegeschiedenis muzikaal beïnvloed zijn door twee of meerdere culturen. “Layla, zelf een ‘dubbelbloed’, gaat op ontdekkingsreis doorheen de muzikale en culturele invloeden van de gast. Muziek is de aanleiding om de volledige context van een persoon te schetsen, veel verder dan dat ene diversiteitskenmerk. Dit op een toon die ongedwongen en fris is.”
VRT haalt opnieuw doelstellingen enblijft ambitieus
Voor het zesde jaar op rij haalt VRT de doelstelling vastgelegd in de beheersovereenkomst, dat wijst de diversiteitsmonitor uit (zie tabel hieronder voor meer details). In 2017 kwam het aandeel van vrouwen op televisie op 38%, nieuwe Vlamingen op 8,7%, ouderen op 3,7% en 1,1% personen met een handicap.
Uit de monitor blijkt dat fictie een steeds betere afspiegeling van de samenleving geeft. Ketnet haalde het hoogste aantal vrouwen en nieuwe Vlamingen in beeld, en ook ‘Thuis’ en ‘Iedereen beroemd’ blijven toonaangevend. Nieuwe Vlamingen vinden eveneens beter hun weg naar tv-programma’s als gasten.
De diversiteitsmonitor toont ook werkpunten aan: het aandeel van vrouwen en nieuwe Vlamingen in non-fictieprogramma’s is gedaald en mensen met een handicap en ouderen blijven aan de lage kant in beeld komen. Ervaring leert wel dat aanbevelingen als hefboom kunnen dienen, ze droegen eerder bij tot de toename van vrouwelijke quizkandidaten en recent nog een betere afspiegeling van de samenleving in fictiereeksen.
