RadioVisie

  • .
    .

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, een Harris DX25u. Bij Caroline zeggen ze enkel dat ze de zender kochten bij iemand in Nederland, vlakbij de Duitse grens. Maar het radiowereldje zit nu eenmaal vol speursmurfen en die kwamen er intussen achter dat deze zender in Nederland onder meer nog werd gebruikt door Hitradio Veronica en Arrow Classic Rock op 828 kHz.

De nieuwe Harris DX25U van Caroline stond met name van de zomer 1995 tot ergens eind 2009 opgesteld in Heinenoord en was eigendom van zenderoperator Nozema. Veronica gebruikte hem als eerste, tot ze daar in januari 1998 beslisten om enkel nog door te gaan als Veronica FM en vrijwillig afstand deden van hun AM-licentie. In de plaats kwam al snel Arrow Classic Rock op die 828 kHz (zie video van de officiële start). ACR bestond toen al twee jaar als een non-stopzender via de kabel.

In 2003 deed ACR een bod op een FM-pakket, maar greep ernaast. Hierdoor verloor ACR echter ook de 828, maar het station kon de sterkere 675 kHz (Lopik) overnemen. Tussen 2004 en 2007 werd de 828 door allerlei licentieperikelen af en toe maar kortstondig gebruikt. In 2007 kwam de Arrow-groep terug in bezit van de licentie voor de 828 kHz vanuit Heinenoord, maar door de financiële problemen werd er nog slechts fragmentarisch uitgezonden. Op 5 mei 2009 werd de zender daar definitief uitgezet.

De intussen afgebroken 90 meter hoge zendmast van Heinenoord

Nozema verkocht de Harris DX25U toen de licentie voor de 828 in 2010 naar Radio 10 Gold ging en Broadcast Partners in Heinenoord een Nautel installeerde. In de zomer van 2013 verhuisde 10 Gold naar FM en werd de AM-licentie opnieuw ingeleverd. Omdat er geen belangstelling meer was voor de AM-frequentie werd de 90 meter hoge zendmast in Heinenoord in het najaar van 2014 afgebroken.

De Harris DX25U-zender bleef volgens de Nederlandse eigenaar sinds 2010 veilig opgeborgen in een schuur. Het verhaal doet de ronde dat een niet nader genoemd LPAM-station in het oosten van Nederland de zender nog even gebruikte op 828 kHz, maar dat klopt niet.

Peter Moore kon de zender afgelopen zomer kopen en hij liet hem exporteren naar Engeland. Sindsdien hielden zendertechnici Alan Beech, Howard Beer en Steve Bradley zich bezig met het hertunen van de zender van 828 naar 648 kHz. Wat naar verluidt niet zo eenvoudig was, omdat – zo bleek achteraf – de manual niet correct was. Wat ze, na contactname met Harris, ook ruiterlijk toegaven bij de Amerikaanse zenderfabrikant.

Voor de liefhebbers: die handleiding (met fouten dus allicht) staat gewoon hier online.

  • Credits foto van zender: Ray Clark

Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx