RadioVisie

  • .
    .

Nieuwe bestemming voor zendersite Waver

Twee jaar na de sloop van de middengolf- en kortegolfantennes gaat de Waalse publieke omroep RTBF een veld van 2.222 fotovoltaïsche panelen plaatsen op de voormalige zendersite van Waver. Het gaat om een gebied van liefst 1,8 hectare. De voordelen van deze ingreep zijn legio, bovendien haat het om een unieke herbestemming.

De fotovoltaïsche panelen van 2 meter bij 1 meter worden gemonteerd op een metalen draagstructuur in gegalvaniseerd staal met een hoogte van 2 meter. In ondergrondse ruimtes liggen veel koperen kabels, begraven onder een halve meter aarde. Alleen al voor middengolf werden 360 kabels van ongeveer 200 meter per zendmast gebruikt, voor de aarding van de antennes. In totaal gaat het om ongeveer 200 kilometer.

Dit alles verwijderen is onbegonnen werk. Bovendien zou het ook nog eens extra gevaarlijk zijn voor de landbouw. Wat de kortegolfantennes en hun feeders betreft, zijn er verspreid over het terrein betonnen funderingen. Het tweede voordeel van de ombouw tot zonnepark is dat het voor elektriciens steeds moeilijker wordt om toestemming te krijgen om landbouwgrond om te zetten in industriegrond.

In Europa zijn er reeds meerdere voorbeelden van conversie of een gemengde bestemming. Onder andere het voormalige Wertachtal-zendcentrum van Deutsche Welle, de sites van de Junglinster- en Beidweiller-zenders in Luxemburg en het voormalige TDF-zendcentrum in Guyana, gingen Waver voor. (BVP -Radio Magazine)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx