fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Nieuwe beheersovereenkomst VRT: wat zegt die over de radio?

De raad van bestuur van de VRT en de Vlaamse regering keurden donderdag de nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT goed. Het akkoord bepaalt het kader waarbinnen de publieke omroep de komende vijf jaar (2021-2025) zijn opdracht zal vervullen. 

Voor de ganse (flink belegde) boterham verwijzen we naar de VRT-communicatie, maar als RadioVisie zochten we in de overeenkomst specifiek naar de radio- en audio-elementen, de bestaande, de gewijzigde en de nieuwe.

1. Gangmaker voor DAB+ in Vlaanderen

“De VRT zet in op de digitalisering van radio. Ze zal een voortrekkersrol vervullen in de digitalisering van de radiomarkt. Ze werkt vanuit die doelstelling mee aan een onderzoek naar de eventuele impact van de stopzetting van het uitzenden via één FM-frequentiepakket om zo bij te dragen aan de versnelling van de digitalisering van de audiomarkt en de overschakeling naar ‘digital only’. Om de verdere digitalisering van de audiomarkt mee te realiseren, zal de VRT een actieplan ontwikkelen en optimaal en dynamisch de mogelijkheden van haar multiplex gebruiken, steeds vertrekkend vanuit haar maatschappelijke opdracht en met een onderscheidend aanbod. De VRT gaat over de bijkomende invulling van de multiplex met gebruik van audiostreams die geen volwaardige radiokanalen zijn in de zin van ‘nieuwe diensten’ (zie 4.3 ‘nieuwe diensten’) op voorhand in overleg met de Vlaamse overheid.”

Het fragment zegt dus vrijwel letterlijk dat de VRT zeker de eerstkomende vijf jaar nog geen FM-frequenties gaat uitschakelen. Een “onderzoek naar de eventuele impact van de stopzetting van één FM-frequentiepakket” houdt op zich weinig verbintenissen in. Dit moet wellicht eerder in het licht van 2027 worden gezien, met de bedoeling dat het vanaf dan wél menens wordt met die analoge afschakeling.

Een denkbare piste zou kunnen zijn dat de VRT misschien zelfs al vanaf 2026 gefaseerd eerst een Klara uit de analoge ether haalt, pas daarna een MNM en Studio Brussel en slechts op het einde een Radio 1 en Radio 2, kwestie van de luisteraars niet te zeer te bruuskeren in de “verplichte” overstap naar DAB+. Simultaan lijkt het de bedoeling dat er marge voor de VRT blijft om sommige online only-streams (naast de bestaande MNM Hits en Klara Continuo) te promoveren naar DAB+, met als doel de VRT-mux aantrekkelijker te maken dan hij nu is. Voorts vinden we ook nog ergens dit zinnetje, voor wat het waard is: “De VRT levert een actieve bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Radioplayer.”

2. Minder tekst op de websites, maar meer audio en video

Het was al een tijdje politiek duidelijk dat de VRT op zijn websites geen lange artikels meer zal mogen plaatsen, die bij de kranten meestal al achter een betaalmuur zitten. De VRT moet daarom “audio en video centraal plaatsen” in het informatie- en duidingsaanbod, in alle mogelijke vormen (fragmenten, reportages, livestreams, podcasts, … naast foto’s, grafieken en andere digitale formaten).

“De tekstuele duiding en analyse sluiten aan bij het audiovisuele aanbod in de meerderheid van de items. Tekst is, complementair aan audio en video, noodzakelijk om complexe verhalen op een verstaanbare manier te brengen. Tekst is tevens nodig om snel of ‘breaking’ nieuws op een accurate manier tot bij de eindgebruiker te krijgen.”

3. Vlaamse en Nederlandstalige muziekverankering op de radio

Net als in het aflopende contract moet de VRT een stimulerende rol vervullen op vlak van Vlaamse en Nederlandstalige muziek. Bij Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel moeten de Vlaamse muziekproducties (dus ook de anderstalige of instrumentale) minstens 25 procent van de totale muziektijd innemen. Bij Radio 2 moet minstens 30 procent van de muziektijd Nederlandstalig zijn, bij Radio 1 is dat minstens 15 procent. Daarnaast is er nog de vage zin: “Vlaams en Nederlandstalig product is prominent zichtbaar in het online audio-aanbod van de VRT”.

4. Reclameplafond wordt afhankelijk van de markt

De VRT krijgt in 2021 een basisdotatie van 265 miljoen euro in 2021, waarna die jaar na jaar afneemt tot 258 miljoen euro in 2025. De werkingsmiddelen worden niet geïndexeerd; het aandeel van de lonen in de totale dotatie wel. De overige 40 procent van zijn budget zal de VRT zelf zoeken via bijvoorbeeld distributievergoedingen. Het besparingstraject van 12 miljoen euro over 5 jaar blijft dus behouden.

De inkomsten uit “commerciële communicatie en boodschappen van algemeen nut (BAN)” worden voor 2021 begrensd op 77,8 miljoen euro. “Dat zogenaamde reclameplafond zal daarna evolueren met de markt”.

Dus als de “markt” groeit, dan zal dat plafond in verhouding mogen stijgen, maar het plafond zal dalen indien de reclamemarkt zou krimpen. Voor de berekening hiervan zal de Vlaamse overheid een “marktindex” ontwikkelen, in samenwerking met de VRT en de particuliere media.

5. Submerken mogen

De VRT mag “submerken, dienstverlenende merken of interactieve afgeleiden” creëren. Die extra kanalen krijgen in de beheersovereenkomst – zo lijkt het ons – tamelijk wat financiële speelmarge. De marginale kost van de dienst over de eerste 3 jaar van de dienst mag maximaal 3 procent van de omzet van de VRT van het afgelopen boekjaar bedragen. We spreken dus over maximaal (ongeveer) 4 miljoen euro per jaar per submerk of afgeleide.

“Een gevisualiseerde radio-uitzending, een tijdelijk lineaire online-livestream (evenementen), een lineaire audio-livestream, en digitale formaten, gebaseerd op een bestaand submerk voor een programma waarbij het bestaand programma de basis van de online stream en dus (geheel of gedeeltelijk) wordt hergebruikt in de livestream eventueel verder aangevuld met muziek in dezelfde muziekstijl, worden niet beschouwd als een volwaardig kanaal.”

6. Radioprofielen blijven ongewijzigd

Aan het basisprofiel van de vijf primaire radiomerken van de VRT wijzigt niets. Voor de fun geven we u tot slot nog de definities mee zoals de radionetten in de beheersovereenkomsten worden omschreven.

  • Radio 1 is dé actuazender in Vlaanderen die zijn publiek prikkelt en inspireert met nieuwe inzichten. Radio 1 wil samen met zijn publiek interessante ontwikkelingen in de samenleving, politiek, cultuur, wetenschap, en sport opvolgen en initieert maatschappelijk debat. Radio 1 zet in op een sterk informatief ‘audio on-demand aanbod’, en biedt brede cultuur en live sportverslaggeving een centrale plaats.
  • Radio 2 is een baken, een compagnon die je door de dag helpt en de wereld veraf en dichtbij helpt begrijpen. Radio 2 heeft een hoge gebruikswaarde in het dagelijkse leven, en is emotioneel dichtbij en herkenbaar vanuit sterke menselijke verhalen uit heel Vlaanderen. Radio 2 voelt en voedt de Vlaamse samenleving met een uitgesproken aandacht voor een Nederlandstalige muziekaanbod.
  • Klara biedt mediagebruikers een vluchtheuvel van schoonheid en genot. Klara wil, ook als actieve partner, de beleving van cultuur, klassieke muziek en jazz stimuleren en biedt ruimte voor verdieping op het gebied van geschiedenis, kunst, muziek en maatschappelijke thema’s.
  • MNM helpt jonge mensen om elkaar te ondersteunen in deze complexe maatschappij. MNM is een interactieve, ontspannende hitpartner die de jonge mediagebruiker en zijn leefwereld centraal stelt en van daaruit een relevant informatief aanbod brengt. MNM betrekt jongeren en moeilijker te bereiken doelgroepen actief bij de Vlaamse samenleving.
  • Studio Brussel is het betrouwbare, avontuurlijke en trendsettende muzikale aanbodsmerk van VRT in Vlaanderen, voor een brede en jonge actieve groep ‘digital first’-mediagebruikers. Studio Brussel stimuleert zijn publiek om creatief en eigenzinnig naar de wereld te kijken. Studio Brussel is een katalysator binnen de Vlaamse muzieksector en vervult zijn muzikale gidsfunctie aangepast aan de digitale noden van zijn publiek.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2011: Pers is boos over beheersovereenkomst VRT

Uitgevers van kranten en magazines zijn niet te spreken over het standpunt dat de meerderheidspartijen Lees verder

2000: Blauwe dolfijn gooit knuppel in VRT-hok

De actie van Contact Vlaanderen NV, die Radio Contact en Family Radio overkoepelt en waarbij aan Lees verder

2006: Ongerustheid over financiële toekomst VRT

Ondanks een verwacht negatief resultaat van 13,6 miljoen euro in 2006, ziet het er naar Lees verder

Blad 742: Soniq, ‘Eerste keer’, jingles zonder zender (audio & video)

Het liep gesmeerd: pot mayonaise aan de haal met eerste prijs. Van een goed voornemen Lees verder

Blad 738: SRV, Taalstrijd, Elly & Ferry (audio & video)

Omdat de seizoenen niet meer zijn wat ze waren, mag de zon vroeger van stal. Lees verder

‘Spiegel im Spiegel’ op 1 in de Klara Top 100

Giovanni Battista Pergolesi staat na vijf jaar niet langer op nummer 1 in de Klara Lees verder

Blad 736: Toornvliet, MNM en De Stem (audio & video)

In de mess van het zendschip sprak de dominee tot de bemanning. Maanden zonder feesten? Lees verder

Blad 733: StuBru, No Radio & Klubradio

Waarom je de kapper nog moet uitstellen tot na 5 april. Nieuwe lokale radio laat Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rdg
Rdg
15 december 2020 - 08:27 08:27

Benieuwd wanneer we iets gaan horen over dat onderzoek.

Dimitri
Dimitri
13 december 2020 - 14:37 14:37

De mensen van Radio 1 en StuBru zouden hun krachten kunnen bundelen voor een tijdloos muziekkanaal te starten via DAB+. Eentje waar ook tijdloos klinkende muziek van vandaag kan maar dan zonder overdosis Zwangere Guy of Brihang.

PVM
PVM
14 december 2020 - 20:25 20:25
Antwoord aan  Dimitri

Ik had liever een DAB+ zender met muziek zoals “the ratpack” op zondagavond, zonder liedjes van Robert Long maar meer echte muziek uit ‘the great American Songbook”.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Sky Radio viert op 27 december… derde kerstdag (video)

Het is vandaag 11 december… 1976 (audio)

Het radiodagboek van 11 december – 344 (audio)

Sluiten