RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Nieuw-Zeeland: Today FM vervangen door Channel X (audio)

Met de radio aan uw oor, ontdekt u de wereld’. Deze ‘gevleugelde’ uitspraak is al een hele poos achterhaald. Eerst door de televisie, daarna door het internet. Maar toch blijft het ongemeen boeiend voor de meer dan gemiddelde radiofan om af en toe naar de andere kant van de wereld te reizen om te ontdekken wat er daar gebeurt. En die andere kant is in dit geval nogal letterlijk te nemen, want we trekken een blik Nieuw Zeeland open.

Geen plaats voor 2 nieuwszenders

In enkele grote steden trok in de maand maart MediaWorks de stekker uit de nieuws- en talkzender Today FM, pas afgelopen week is een nieuw station gelanceerd op deze frequenties. Het gaat om Channel X, en project dat zich bedient van een classic alternative format.

Met de wijziging heeft MediaWorks na vier jaar de handdoek in de ring gegooid in de strijd tegen Newstalk ZB. In 2019 werd Magic Talk gelanceerd als alternatief, maar omdat de luisteraars niet volgden, kwam er vorig jaar een naamsverandering naar Today FM. Maar de ingreep bleek een maat voor niks.

Eind vorig jaar was het station in de dertien grootste radiomarkten van Nieuw-Zeeland goed voor slechts 1,4% marktaandeel, tegenover maar liefst 15,2% voor Newstlak ZB. In de hoofdstad Wellington is Newstalk zelfs goed voor 21,6% marktaandeel, tegenover 1,4% voor Today. In Auckland, de grootste stad van het eiland, scoort Newstlak 16.5% tegenover 1,6% voor Today.

Enkel muziek, niks gesproken woord

Na weken van stunten werd vorige week op zestien FM-frequenties van wijlen Today FM, waaronder in Wellington en Auckland, Channel X gelanceerd. Met de focus op de 90’s tot en met de 10’s. Op de playlist staan bands als Pearl Jam, Muse, Smashin Pumpkins, Greenday, Linkin Park, Alanis Morissette en The Red Hot Chili Peppers en urban en dance die daar tegenaan schurkt van onder meer Eminem, Darude en Daft Punk.

Dat laatste is enigszins logisch omdat het station de luisteraars van hitradio The Edge, die zich te oud voelen voor deze zender willen lokken. Het fortmat is volledig non-stop. Het is de bedoeling dat dit zo blijft. Er is ook geen nieuws, sport en weer. Channel X steekt er in één van de jingles zelfs de draak mee: “Channel X Nieuws, sport en weer… is niet wat we doen. Dat kun je googelen, Chat GPT of aan je moeder vragen.” (RadioWereld)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx