RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Nieuw VRT-gebouw opent in zomer 2026 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De VRT heeft een partner voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects, Bureau Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group en EEG. Onder de naam VRT Morgen bundelen zij hun krachten om het nieuwe VRT-huis te realiseren waarheen de publieke omroep kan verhuizen vanaf de zomer van 2026.

Het nieuwe mediahuis van 65.000 m² – waarvan 40.000 m² bovengronds – blijft op de huidige site aan de Reyerslaan. Het zet maximaal in op flexibiliteit en samenwerking en plaatst ontmoetingsplekken tussen de VRT-medewerkers centraal. Het is een compact en toegankelijk gebouw dat bestaat uit twee gestapelde volumes: een gelijkvloers met mezzanine en drie bovenliggende verdiepingen van 87 x 87 meter.

De opdracht werd iets meer dan een jaar geleden uitgeschreven met een maximale bouwkost van 133,5 miljoen euro. VRT Morgen, dat geselecteerd werd uit zeven kandidaten, blijft qua kostprijs ruim binnen het opgegeven opdrachtbudget.

Het eerste achthoekige volume is een basis die bestaat uit een ruime lobby, vele ontmoetingsplekken voor medewerkers en bezoekers én drie grote televisiestudio’s. Daarbovenop komt het tweede volume, het werkveld, bestaande uit drie verdiepingen. Elke verdieping bestaat uit een ruime werkvloer, een vierkant van 87 m x 87 m waar samenwerking centraal staat. De VRT wil hiermee als creatief huis heel flexibel op elke kantoorvloer content kunnen maken. Hier bevinden zich ook de nieuwsstudio en de vijf radiostudio’s.

“We hebben gekozen voor een horizontaal gebouw dat een nieuwe manier van samenwerken bevordert en silo’s doorbreekt tussen onze afdelingen”, aldus Frederik Delaplace, CEO van de VRT. “Onze mensen zullen letterlijk samen-werken op grote werkplatformen die flexibel kunnen inspelen op hoe media de komende decennia evolueren. Het gebouw vormt een nieuwe leefwereld voor de medewerkers: een plek waar creatie en interactie centraal staan en waar we overal media kunnen maken.”

De VRT kiest ook letterlijk voor een groen gebouw met vijf grote binnentuinen en aanpalende terrassen. Door de combinatie met de bomen en het park is dit een uitgesproken groene omgeving, binnen en buiten. De centrale ingang bevindt zich op het nieuwe mediaplein, tegenover het nieuwe gebouw van de RTBF.

Verhuizing gepland vanaf de zomer van 2026

Het bouwteam heeft de ambitie om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. De komende maanden worden de VRT-medewerkers van nabij betrokken om vast te leggen hoe de merken en afdelingen zich ruimtelijk tot elkaar zullen verhouden. Intussen wordt het dossier klaargemaakt voor de aanvraag van de bouwvergunning. Wanneer deze vergunning afgeleverd is, wordt de exacte startdatum van de werken bepaald. Het doel is om te verhuizen vanaf de zomer van 2026.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Het ‘nieuwe luisteren’ doet duur stijgen

IP Belgium, dat is de reclameregie van onder andere Radio Contact, Bel RTL, Funradio en Lees verder

Medialab Project Wolf nam nieuwe studio in gebruik

In Mechelen beleefde de nieuwe studio van Project Wolf vorige donderdag eindelijk zijn vuurdoop. De Lees verder

Rob Stenders eindelijk bij Veronica gestart (video)

Het kostte hem ooit 'Blood, Sweat & Tears' om in de jaren '80 van de Lees verder

RTL Belgium verkocht aan DPG Media en Groupe Rossel

RTL Group maakte vanmorgen bekend dat het een definitieve overeenkomst heeft getekend voor de verkoop Lees verder

Shine 800 AM, een geostrategisch radioverhaal uit Bonaire

Het Nederlandse Antillen-eiland Bonaire is meer dan alleen Ferry Maat. Minder geweten is dat op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx