RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nieuw op de Vlaamse DAB+: Cecret, het geheim ontrafeld

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is 1 april en kijk, de verrassingen zijn de wereld nog niet uit. Sinds vannacht heeft de tweede Vlaamse commerciële mux (5A/5D) er namelijk een gloednieuwe en onverwachte telg bij: Cecret. De officiële start is gepland voor 18 april. Tot zolang hoopt men dat Cecret een ‘secret’ kan blijven. Maar daarvoor is Vlaanderen toch wat te klein.

Wie surft naar Cecret.be, die vindt er – naast een muziekstream – ook deze tekst: “Psssst !!! Dit is nog een geheim, maar jij hebt het al gedeeltelijk ontrafeld. Inderdaad, vanaf maandag 18 april hoor je via dit kanaal een vernieuwende nationale zender in Vlaanderen en Brussel op DAB+ (en natuurlijk ook via het internet). Dit zijn testuitzendingen, dus je kan nu al horen wat je vanaf 18 april kan verwachten.”

Nu hadden we bij RadioVisie wel al een tijde weet van een nieuw digitaal radioproject dat op stapel staat – en dat er heel binnenkort aankomt, ook via DAB+ – maar dat is dus zeker niet het project dat nu ‘out of the blue’ opduikt in de digitale ether.

Een snelle zoektocht naar de domeinnaam Cecret.be brengt ons via CROOZEmedia bij ene Raf Geudens uit Beveren. Zeker geen onbekende, want ook eigenaar en zaakvoerder van Aquaconcept, een specialist in doucheoplossingen op maat en badkamerattributen, gevestigd op hetzelfde adres in Beveren (Melsele). De KMO telt een 20-tal medewerkers en doet het financieel uitstekend. En, toeval bestaat niet, op 18 april wordt Raf 50 jaar. Het lijkt er dus op dat hij zichzelf hier een schoon cadeau doet.

Geudens’ nieuwe radioactiviteiten – hij zou volgens onze info in het verleden enkel bij een aantal lokale radio’s programma’s hebben gemaakt – werden afgelopen maand ondergebracht in een van zijn andere BV’s, waarbij tegelijk een kapitaalsverhoging naar 50.000 euro gebeurde.

Onze beredeneerde gok is echter dat het de bedoeling is om vanaf 18 april CROOZE als definitieve naam te gebruiken, al heeft de naam niks te maken met het vroegere Crooze FM dat destijds in Gent en Antwerpen actief was. Op dit moment komt de stream van Cecret namelijk via de domeinnaam crooze.eu. Op het hoofddomein staat momenteel nog een standaardsjabloon van het WordPress-thema Proradio. Work in progress, met andere woorden.

De merknaam CROOZE blijkt momenteel weliswaar (nog) niet geregistreerd in de Benelux, althans niet voor media-activiteiten. Ook op de website van de Vlaamse regulator voor de Media is er vooralsnog geen aangifte gebeurd als particuliere radio-omroep.

Wel is de domeinnaam Crooze.be eind januari van eigenaar gewisseld en staat daar nu een wachtpagina. Zowel crooze.be als crooze.eu werden geregistreerd via de Nederlandse registrar AXC. Het muzikale format dat momenteel te horen is via Cecret past wonderwel bij de naam CROOZE.

CROOZE/CECRET is naast POTZ al het tweede onafhankelijke digitale radioproject in Vlaanderen dat gokt op de combinatie van online en landelijke DAB+. In beide gevallen zijn de initiatiefnemers lokale ondernemers die financieel wel wat reserves hebben. Zo is het in de jaren ’70 ook begonnen met Adriaan Van Landschoot en Sylvain Tack. L’histoire se répète dus, maar dan met moderne – en dit keer legale – radiomiddelen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1516: Koen Fillet, Qmusic, DAB+ in Frankrijk

• Koen Fillet krijgt een minder dwingend plekje bij Radio 1 • Aftellen naar opening Lees verder

Duitsland: Media Broadcast hoopt op derde Bundesmux

Arnold Stender, CEO van Media Broadcast, liet deze week voor het eerst een ballonnetje op Lees verder

Vlaamse DAB+spot opgenomen in Abbey Road studio’s (audio)

Reclamebureau Lucy maakte in opdracht van Digitale Radio Vlaanderen een nieuw spotje over DAB+.

Blad 1511: Tomorrowland One World Radio, Oost West, Radio Maria

• Tomorrowland One World Radio ook op DAB+ in UK, Malta en Spanje • Mi Lees verder

Tsjechië: sterke cijfers voor openbare radio (mede dankzij DAB+)

Actualiteitenzender ČRo Radiožurnál verstevigde zijn leiderspositie in de nieuwste luistercijfers.

Blad 1506: Voicemod, TIPIK, GOD Radio

• Voicemod: spreek eens met een andere stem • PURE stak TIPIK in een nieuw Lees verder

De wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen (5): 2019

We sluiten onze reeks over de wonderjaren van DAB+ in Vlaanderen in 2019, een jaar Lees verder

Blad 1505: Radiohelden, Qmusic, hits & commercials (video)

• Dominique Crommen lanceert podcast (Vlaamse) Radiohelden • Nederland: Qmusic Foute Uur op DAB+ • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
12 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Didier
Didier
2 april 2022 - 16:05 16:05

Wel goede muziek !!!

Johnny De Ponny
Johnny De Ponny
4 april 2022 - 18:01 18:01
Antwoord aan  Didier

dat zal wel zijn, lang op gewacht.

Dimitri
Dimitri
1 april 2022 - 17:30 17:30

Doet mij een beetje denken aan de tijd toen Zen nog op DAB+ zat.

Johnny De Ponny
Johnny De Ponny
1 april 2022 - 17:17 17:17

eindelijk de zender met een soul/jazz format waar ik op wacht 🙂

PVM
PVM
1 april 2022 - 15:34 15:34

Als dit nog niet het project is, waar jullie over spreken, ben ik heel benieuwd wanneer dit project dan van start zal gaan. Zou ook leuk zijn mocht Adriaan Van Landschoot een nieuw project opstarten. Vroeger met Atlantis en Mi Amigo 2 had hij minder succes, Ook zijn landzender Atlantis werd vroeger opgepakt. Nu het legaal kan via DAB+ zou het wel leuk zijn moest er zo een legale radio Atlantis via DAB+ beginnen. Maar zal maar een droom blijven zekers?

PVM
PVM
1 april 2022 - 15:09 15:09

Ziet er veelbelovend uit, ook ik ben benieuwd! Aub geen lege doos, dat hebben we al genoeg op DAB+

Rick
Rick
1 april 2022 - 14:52 14:52

Hoor op de teststream zojuist de slogan ‘enjoy the difference’ voorbij komen. Laat dit nu ook de slogan van Crooze FM zijn 😉 https://crooze.fm/nl/

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
1 april 2022 - 17:20 17:20
Antwoord aan  Rick

Hoorde net eveneens dezelfde slogan voorbij komen, lijkt mij gezien de vele jazzy en jazz-funk instrumentale stuff eerder de richting van Crooze uit te gaan…..

Kevin
Kevin
1 april 2022 - 12:13 12:13

Hmmmm 1 april denk ik haha heb de site wel geopend daar speelt muziek. Maar zou geen grap kunnen zijn …. als waar is ben kerieus wat gaat brengen. Gr

Kevin
Kevin
1 april 2022 - 13:58 13:58
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ja Rudy das waar, Zou het best ook straf vinden mocht het (om te lachen zijn). Maar was maar op men hoede voor de 1 aprilvis :-).

Don`t copy text!
12
0
Deel hier gerust uw gedachtenx