Dat ‘grote jongens’ zoals een Studio 100 belangstelling zouden hebben in een eigen ’radiozender’, da’s zoiets als een open deur intrappen. Weinig verrassend dan ook dat de kranten van DPG Media vandaag uitpakken met het feit dat Studio 100 best wel een eigen commerciële, landelijke omroep wil. Gert Verhulst en Hans Bourlon, de grote bazen, dromen er blijkbaar van. Maar dat is niet nieuw.
‘Gertje’ heeft al een heel klein beetje ervaring als drijvende kracht achter Radio Evanna. We spoelen twee jaar terug in de tijd. Het tv-programma ‘Gert Late Night’, toen bij VIER, werd gemaakt vanaf de Evanna, de boot van Verhulst. Een link naar een ‘zendschip’ lag bijgevolg voor het oprapen. In de aanloop naar de landelijke verkiezingen dat jaar, werd de fictieve politieke partij GLN opgericht, een… ‘piratenpartij’. Over ‘open’ en ‘deuren’ gesproken.
Vanaf 23 april 2019 was Radio Evanna in de ether, weliswaar met de hulp van de vrienden van NRJ. Gert Verhulst en James Cook presenteerden er elke dinsdag, woensdag en donderdag hun eigen ochtendshow op het netwerk. Overigens brak het programma geen potten. Al heeft het geen zin dat we blijven herhalen dat radio en televisie te verschillend zijn om er zomaar vanuit te gaan dat wie op de beeldbuis scoort, dat ook op de radio zal doen. Ze geloven ons toch niet. Maar dit terzijde.
Europese mediawetgeving teruggevonden
Waarom een Radio 100? Alles heeft te maken met het feit dat – eindelijk – de landelijke commerciële radiolicenties niet automatisch verlengd zullen worden. Dat mocht ook nooit van Europa, die de concurrentie zo eerlijk mogelijk wil houden. Al was dat de voorbije twee decennia blijkbaar geen bezwaar voor de diverse Vlaamse ministers van media om Q en consorten telkens wel een verlenging toe te staan.
Nu Benjamin Dalle – de nieuwe minister van media – eindelijk het boekje met de Europese Mediawetgeving heeft teruggevonden, las hij nog eens dat ook Vlaanderen andere partijen de kans moet bieden om een landelijke zender te starten. Om de kritiek voor te zijn wordt de komende maanden een zogeheten beauty contest gehouden. Een wedstrijd waarbij iedereen die een landelijke erkenning wil, een dossier mag indienen. Een door de Vlaamse overheid aangestelde jury zal de meest geschikte kandidaten zoeken.
De Raad van State buigt zich momenteel over het procedureverloop, maar als het van de mediaminister afhangt kan en mag het snel gaan. Tegen eind dit jaar, ten laatste begin volgend jaar wil hij weten welke drie radiostations vanaf 1 januari 2023 op de huidige frequenties van Qmusic, Joe en Nostalgie te horen zullen zijn.
De comeback van BemBem?
Dat een Studio 100-zender evenveel kans krijgt als alle andere geïnteresseerde partijen, is niet onlogisch. Maar een format met enkel producties uit de eigen stal, is dat wel. Getuige onder andere het recente debacle van Radio Efteling. Maak je geen illusies, de Verhulsts en Bourlons van deze wereld weten best dat een landelijke radiolicentie geld waard is als het radioproject goed wordt aangepakt.
Het idee van landelijke kinderzender is wel niet nieuw, want het werd al eens eerder geprobeerd. In 2005 werd het online radiostation BemBem gelanceerd (ook op de kabel en in Nederland), maar na vier jaar was het afgelopen. Het project was een samenwerking tussen Qmusic en Studio 100. Toen al werd er gehoopt om als volwaardig radiostation overal vrij ontvangen te kunnen worden. FM mocht, maar was geen absolute vereiste, wel zag men de digitale ether als mogelijkheid.
Maar drie jaar later had de overheid nog steeds geen plannen om die ether te digitaliseren. Als radiostation bleek overleven enkel via de kabel en online onmogelijk. De merknaam Radio BemBem bleef wel behouden. “Mochten er toch digitale opportuniteiten ontstaan, dan kunnen we makkelijk heropstarten” stelde de Qgroup toen (intussen een deel van DPG Media).
Alvast beginnen (op DAB+)
Inmiddels is die digitale ether er wel en straks worden de landelijke FM-licenties opnieuw uitgedeeld. Of Radio BemBem echt een nieuwe kans krijgt, behoort tot de mogelijkheden, maar lijkt weinig realistisch. Een meer generalistische radiozender voor Studio 100 is dat wel. Radio Evanna? Ze kunnen alvast starten op DAB+. Dat kan zonder beauty contest of andere miseries. Het is bovendien een vereiste om digitaal actief te zijn, wil men ooit een FM-licentie krijgen.
Feit is dat er naast Studio 100 nog meer geïnteresseerden zullen zijn in een landelijke vergunning, die race is nog maar begonnen. En dat in tijden dat de digitale ether de FM-band versneld naar huis zou moeten spelen. Om met een rode en duivelse knipoog af te sluiten. (TB)
Als studio 100 een radio zou kunnen beginnen dan kan evengoed Bellewaerde en Walibi ook een radio beginnen, en Yesterdayland die even in Bobbejaanland zat. En wat denk je van radio Heyn, radio Carrefour, Colruyt radio, Jumbo radio (maar hebben die ook geen eigen radiokanaal in hun winkels in Nederland?)