RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele radiogebonden thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.
Het werd allemaal zo mooi gepresenteerd door Sven Gatz. Met de digitalisering zou er op termijn een ruimer aanbod van zenders komen. En door dat verrijkte aanbod zouden de mensen massaal DAB+ ontvangers kopen. Voorlopig valt daar nog weinig van te merken.
De VRT verbreedt haar digitale aanbod al een tijdje met de non-stop zenders MNM hits en Klara Conituo en 5 keer Radio 2 met quasi exact hetzelfde programma. Deze week zijn daar van Medialaan nog Joe 70’s, Joe 80’s en Qmusic non-stop bijgekomen.
In totaal dus 6 kanalen van de VRT die niet of nauwelijks iets bijbrengen en nu ook 3 non-stop zenders van Medialaan. Al camoufleren ze het aan de Medialaan bij de start wel handig door de ochtendshow van Joe nu op de drie digitale kanalen aan te bieden en muzikaal te ontdubbelen. Een overigens prima bedachte bliksemafleider als zoethoudertje voor de landelijke nieuwsmedia, want die kunnen nu focussen op dit “technisch hoogstandje”. Terwijl ze intussen grandioos blijven voorbijgaan aan de pure etherverspilling die de grote mediagoeroes, hun bazen, zelf in de hand werken.
Je kunt je afvragen of dat aanbod mensen over de streep gaat trekken voor de aanschaf van een nieuw radiotoestel. Was dit de insteek van de digitalisering die Sven Gatz beoogde? Het lijk toch verdacht veel op een poging van de grote spelers om de status quo te handhaven.
Inmiddels trokken een aantal lokale radio´s naar de Raad Van State om het ontbreken van DAB+ voor regionaal gebruik aan te vechten. Moet hen de toegang tot digitalisering ontzegd worden om een aantal non-stop kanalen te laten lanceren door de openbare omroep en Medialaan? Is dat nu echte schaarste of kunstmatig gecreëerde schaarste?
De grote ontbrekende factor in dit verhaal is het feit dat er geen wetgevend kader is. Er is geen erkenning nodig voor een DAB+ omroep en er is ook geen beperking op het aantal omroepen dat je in eigendom mag hebben. Oh wee als er bij onze lokale radio’s een onverlaat het zou aandurven om meer dan twee omroepen, ter grootte van een babyfoon, in bezit zou hebben. Maar het voor private doeleinden gereserveerde Vlaamse spectrum voor DAB+ kan dus wél perfect door één speler worden opgekocht. Voor tientallen jaren.
Men laat de VRT intussen verder ongestoord non-stop zenders beginnen die geen enkele maatschappelijke functie hebben. En in principe zou zelfs 1 partij alle commerciële DAB+ kanalen kunnen afhuren. Je kan de exploitant van zo een kavel zelfs geen ongelijk geven. Liever een grote speler met centjes die er iedere maand keurig liggen dan een paar pioniers die iets proberen en waarvan je als provider niet weet of het wel zal blijven duren. Daarin bestaat dus geen enkele wettelijke beperking.
Had niemand deze ontwikkeling kunnen voorzien? Of laat men dit juist bewust zo gebeuren? En het is niet zo dat de overheid niet was gewaarschuwd dat dit zou (kunnen) gebeuren. Er is een advies van de SARC uit 2009 waarin al werd gezegd dat men voor DAB+ beter met vergunningen zou werken.
Het lijkt alsof de geschiedenis van de radio zich maar blijft herhalen. Een complete categorie lokale zenders wordt uitgesloten om de nationale zenders wat non-stop kanalen te laten maken. Dat is het mediabeleid van Sven Gatz in 2018.
De sector zal deze man niet vergeten. De DAB+ concessie loopt nog een aantal jaar met een optie voor 15 jaar extra. Voor een betere wetgeving moeten we dus nog wat geduld oefenen.
Is getekend: Victor Olsen
Ik las in de commentaren van de Nostalgie Facebook dat ze maandag op DAB+ gaan. Benieuwd waar ze die gaan parkeren.
Dimitri,
Goede vraag.
Als je nu de bitrates van alle huidige radio-stations in het “DAB+ Vlaanderen” ensemble optelt, dan kom je aan 840 CU (Capacity Units).
Als je weet dat de total capacliteit van een ensemble in totaal 864 CUs is, dan wil dat zeggen dat er nog maar 24 CUs beschikbaar zijn, ofwel -bij gebruik van standard protection level 3A- 32 Kbps.
Interessant detail:
Om nostalgie op 80 Kbps te kunnen laten uitzenden (zoals de meerdere andere stations), heb je dus 48 Kbps (36 CUs) nodig, wat toevallig overeenkomt met de capaciteit die de 5 stations van Qmusic en Joe gebruiken bovenop de standaard 80 Kbps die de andere muziek-stations gebruiken: Q is 96Kbps, Qns, Joe, Joe70 en Joe80 zijn 88 Kbps.
Kr.
ze zijn gestart en zitten met de rest capaciteit er op aan een 64 kbps, de geluidskwaliteit is niet echt goed te noemen, hoop als het 3de netwerk start dat ze daar op komen en wat meer bandbreedte krijgen, NRJ moet er ook nog op, dus is de 3de dringend nodig.
Bart,
Inderdaad. De 32 Kbps die nog vrij was in het ensemble en 2 16 Kbps “slideshow” kanalen.
Ter info.
Ivm het 3de ensemble, bemerk dat er daarnaast ook nog frequenties beschikbaar zijn voor DAB: VHF kanaal 10. Dat kanaal staat nu nog gedefinieerd als (niet gebruikt) “DVB-T”, maar een land kan ervoor kiezen om een VHF DVB-T kanaal om te zetten in 4 T-DAB kanalen (iets wat -dacht ik- o.a. Frankrijk gedaan heeft), dus dan zouden er nog 4 DAB-frequenties erbij komen.
In Wallonie is VHF kanaal 6 in een vergelijkbare situatie.
Mogelijk senarios zijn dan:
– 4 “vlaamse” kanalen: 10A, 10B, 10C en 10D
– 4 “provinciale” kanalen. (bv.) 10A voor WV en LB -wat die liggen het verst uit elkaar- en 10B, 10C en 10D voor de andere provincies
– (mits een pak meer zenderplanning en het gebruik van directionele antennes): 3 “provinciale” kanalen + 1 “Vlaams”: bv. 10A voor WV en AN, 10B voor OV en LB en 10C voor VB en dus dan nog 10D voor geheel Vlaanderen.
Aja. En dan is er ook nog een de frequentie blok 12D voor het Brussels gewest, waar dat de Vlaamse gemeenschap in principe ook nog een stuk kan van claimen.
Kr.
Ze zenden al uit bij Norkring met 64 KBPS
Non-stop radios geen meerwaarde? Het omgekeerde bedoel je.
resentatoren hebben geen meerwaarde. Enkel geleuter, quizen, afgezaagd moppen en gefakte opgewerkheid. Geef mij maar gewoon muziek zondermeer. Als ik gebabbel wil horen, luister ik wel naar een podcast.
Ik hoop dat het 3de DAB+-ensemble er snel komt, zodat ze de VRT die 5 maal radio2 kan verhuizen naar die frequentie-blokken, en er plaats vrij komt voor echt interessante muziek-kanalen: bv. een echte jazz-zender.
(zoals in NPO in Nederland: http://wohnort.org/dab/netherlands.html#national)
Wat hadden jullie anders verwacht met een liberale minister, de FM-band laten
doodbloeden en de DAB-kavels netjes verdelen tussen de twee grote spelers,
zijnde de zenders van de VRT en Medialaan.
Voor kleine, lokale radio’s, is er al lang geen plaats meer hier in Vlaanderen !
Da van de Joe ochtend op de 3 kanalen is toch wel meer dan een bliksemafleider, knap gevonden.
Het is ook een kwestie van geld natuurlijk, je gaat toch geen volledige dj en redactieploeg zetten op je 2e of 3e DAB kanaal ten koste van je kwaliteit op de FM-zender? dat is financieel nog niet te verantwoorden
hopelijk krijgen dj’s bijvoorbeeld wat extra zendtijd of speeltijd op de andere kanalen met wat meer vrijheden dan op de FM-zenders.
overigens wel mee eens dat de VRT met die MNM Hits geen meerwaarde heeft op DAB en eigenlijk een directe commerciele aanval doet op Qmusic en NRJ.
Ja zeg en wat is het nut om 5 maal radio 2 te zien voorbijkomen? En nostalgie en NRJ,waar gaan ze die steken,of beter ten koste van wie?
De nieuwe provider (kandidaten) voor de nieuwe MUX 5A/D hadden tijd om hun dossiers in te dienen tot 15 Aug, maw NRJ & StadsRadio Vlaanderen gaan bij deze nieuwe provider komen ergens in 2019!
1 per provincie; ontkoppeling tijdens de regionale nieuwsuitzendingen.
Heb eens geluisterd naar mnm hits een schande is dat! Altijd maar de zelfde liedjes komen er voorbij. Zo zal dat ook zijn bij joe 70 en 80. Totaal geen meerwaarde op dab
doelgroepenradio he das normaal dat die altijd zelfde muziek spelen en dat zal nrj denk ik ook wel hoogswaarschijnlijk doen,zo spannend is dit allemaal niet voor mij 🙂