RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Netflix laat Portugese jaren van Radio Free Europe herleven

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Glória, de eerste origineel Portugese serie van Netflix, staat sinds 5 november op de streamingdienst. Bij verstokte kenners van de radiogeschiedenis gaat er wellicht een lichtje branden bij de naam van het kleine dorpje Glória do Ribatejo, ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Het was van 1951 tot 1996 een belangrijke uitvalsbasis van Radio Free Europe. En daar gaat de serie ook over.

De tiendelige serie, die zich afspeelt in 1968, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, is gebaseerd op enkele waargebeurde – weliswaar gedramatiseerde – gebeurtenissen in RARET, de omroepsite waar de kortegolfzenders van Radio Free Europe operationeel waren. RARET stond voor ‘Rádio Retransmissão’.

Glória volgt João Vidal (gespeeld door Miguel Nunes), een jonge man wiens familie banden heeft met de leiders van de Estado Novo, het toenmalige autoritaire Portugese (en anticommunistische) regime rond dictator Antonio Salazar. João werkt als radio-ingenieur bij RARET. De serie laat zien hoe in het kleine dorp Amerikaanse en Sovjet-troepen via allerlei gevaarlijke sabotagemanoeuvres vochten om de controle over Europa. João wordt gerekruteerd door de KGB en komt terecht in het ingewikkelde spionageweb in RARET.

>> lees verder onder de trailer

De reeks, gemaakt door Pedro Lopes en geregisseerd door Tiago Guedes, is een mix is ​​van historisch drama, gebaseerd op echte gebeurtenissen, en een spionagethriller. Voor Lopes had RARET weinig geheimen, want zijn familie werkte er en als kind hoorde hij alle verhalen die er zich afspeelden. Volgens The Portugal News is het de serie met het hoogste budget ooit in de geschiedenis van het land.

In tegenstelling tot andere spionagethrillers die zich afspelen tijdens de Koude Oorlog, schildert Glória de VS of de Sovjets niet af als de goede of de slechteriken. De serie geeft een uiterst genuanceerde weergave van de geschiedenis en toont de complexiteit van de Koude Oorlog, die nog verder gecompliceerd werd door Portugals eigen extreem brutale autoritaire en koloniale geschiedenis.

Glória begint net voordat de Sovjet-Unie Tsjecho-Slowakije binnenvalt, als João zijn nieuwe baan bij RARET begint. João werkt al voor de KGB en is op een geheime missie om erachter te komen wat er is gebeurd met een vermiste KGB-agente Mia, die bij RARET werkte, en om de operaties van de CIA op het radiostation te verstoren.

Die verhaallijn is fictief want het bestaan ​​van een Sovjet-spion op de Portugese zendersite is nooit bevestigd, al waren er wel infiltranten bij Radio Free Europe in Duitsland.

De echte geschiedenis van RARET

De Amerikaanse CIA gebruikte RARET om anticommunistische uitzendingen naar Oost-Europese landen te sturen. Technisch was Portugal een van de betere locaties om – ondanks de stoorzenders van de Sovjets – toch door te dringen in Roemenië, Tsjecho-Slowakije, Polen, Hongarije en Bulgarije.

Er werd aanvankelijk gebruik gemaakt van een reeks zenders van elk 50 kW, telkens paarsgewijs gekoppeld om met 100 kW uit te zenden. In 1964 werden vier zenders van 250 kW van General Electric geplaatst. Radio Free Europe zond op dat moment programma’s uit in 18 talen voor alle landen onder Sovjet-invloed. Samen hadden de 18 zenders een vermogen van 1.835 kW.

RARET was in die dagen een indrukwekkend radiocomplex. Op het einde van de jaren ’60, vroege jaren ’70, werkten er meer dan 350 mensen. Naast de zenders en studio’s telde het ook een technische school, een kliniek, sportvelden en een zwembad. Veel programma’s werden weliswaar overgenomen vanuit München, maar er werden ook eigen programma’s gemaakt.

Na de Portugese Anjerrevolutie van 1974 werd het station geviseerd als het symbool van het door de dictatuur gesteunde kapitalisme. De zendantennes van RARET werden tweemaal aangevallen met explosieven, maar ze weerstonden de impact. In 1985 werd een bom gevonden bij de ingang van het complex, de dag voor de Amerikaanse president Ronald Reagan een bezoek bracht.

De aanslagpogingen vormden geen belemmering voor de verdere ontwikkeling van de zendersite. Datzelfde jaar ontving Glória acht nieuwe zenders van 250 kW. In de jaren ’90, na de val van de Berlijnse Muur en de rationalisering van de omroepmiddelen, moest een keuze worden gemaakt tussen het Portugese Glória en het Spaanse Playa de Pals, waar zich de zusterzender Radio Liberty bevond. Die laatste kreeg de voorkeur.

In 1996 werd het omroepcentrum in Glória verlaten. De nog bruikbare zenders verhuisden naar Azië, Griekenland en Sri Lanka. De rest van de apparatuur mocht de plaatselijke parochieraad te gelde maken als schroot. De geluidsarchieven uit de Portugese periode, 60.000 spoelen, worden bewaard in het Hoover Institution van Stanford University in de Verenigde Staten.

Het dorp Glória do Ribatejo is Radio Free Europe niet vergeten, hoewel er vandaag alleen nog de desolate lege gebouwen overblijven (zie de indrukwekkende video hieronder). Er werden verschillende reconversieprojecten overwogen, maar geen van hen haalde de eindmeet. Momenteel wordt de site naar verluidt gebruikt als kraakpand voor een aantal verenigingen. Al kan het, met de hulp van deze prestigieuze Netflix-serie, voor de oude zendersite misschien ook een kantelpunt worden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx