RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Neerlands’ eerste dj Herman Stok is niet meer (audio & video)

Hij kleurde mijn jeugd net zoals Godfried Bomans, Boudewijn de Groot en Kick Wilstra dit deden. Met als enige verschil dat deze laatste – een voetballer – niet echt bestond. Hij was een stripfiguur. Een bedenksel van Henk Sprengers, waarvoor ik later grote bewondering zou krijgen. Die had ik ook voor Herman Stok, door Peter Koelewijn bezongen in het door merg-en-been snijdende ‘Veronica Sorry’, ‘als de eerste echte deejay’.

Die Herman Stok is woensdag 2 juni, op 93-jarige leeftijd overleden. Eén van mijn aller vroegste mentoren, één van de Nederlanders die mij netjes, maar vooral gewoon, leerde praten en mijn liefde voor de popmuziek aanwakkerde. Stok kwakkelde al enige tijd met zijn gezondheid. De presentator kreeg onlangs te horen dat er kwaadaardige plekjes op zijn ingewanden waren aangetroffen. “Ik weet niet of er nog iets aan te doen is. Ik hoor binnenkort of behandeling nog mogelijk is. Ik ben op alles voorbereid”, vertelde hij in mei aan De Telegraaf.

Herman Stok debuteerde in 1950 op de Nederlandse televisie en maakte vooral furore met het muziekprogramma ‘Top of Flop’. Eerder was hij boekhouder bij een Hilversumse groothandel in groente en fruit. In 1950 ontmoette hij Kees van Maasdam, die een jaar eerder op zijn zolderkamer de Jeugd Amateur Radio Omroep (J.A.R.O.) had opgericht. Een idealistisch initiatief om de jeugd van de wereld via de radiogolven te verbinden. 

Herman Stok en Letty Kostermans

Stok ging ook programma’s presenteren bij de jongerenomroep. Uit geldgebrek liep het op niets uit. Uit het idee ontstond bij de AVRO het radioprogramma ‘Op De Jonge Golf’ en de jeugdafdeling Minjon. Hij werd korte tijd later de presentator van ‘Tijd voor Teenagers’. Op 30 november 1963 werd in het programma een hitparade geïntroduceerd, de ‘Tijd voor Teenagers Top 10’, die door de medewerkers werd samengesteld. Pas een jaar later zou Radio Veronica haar eigen Top 40 lanceren.

Op de radio was hij verder te horen als presentator van ‘Vijf Seconden van Woef’, een tienershow rond de Ramblers, ‘Discobal’, ‘Zorro’ en ‘Pop-Eye’, een programma over soulmuziek. Stok werd ook gevraagd als interviewer van bekende popsterren zoals Johnny Halliday en hij was er ook bij toen in 1964 The Beatles voor het eerst naar Nederland kwamen.

In de jaren 70 presenteerde Stok samen met Letty Kosterman (foto midden) het zaterdagochtendprogramma ‘Z.O’. Deze radioshow met publiek had een hoge luisterdichtheid. Bekend onderdeel was het raden van een stem van een bekende Nederlander. Ook presenteerde Stok in hetzelfde decennium de muziekprogramma’s MIX en ‘Wachten op middernacht’ op Hilversum 3. In 2007 en 2012 was hij gastpresentator bij Omroep MAX op Radio 5 Nostalgia. (TB – Bronnen: NOS & Wikipedia)

°  Peter Schavemaker interviewde Herman Stok in 2019


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 911: Felix Alen, True Crime, de von Karajan-fabel

• Overleden chef Felix Alen maakte ook graag radio- en tv-programma's • Het Belang van Lees verder

Robbie Dale (81), ‘The Admiral’, is niet meer

Robbie Dale, vooral bekend als deejay bij Radio Caroline in de jaren ’60, is vandaag Lees verder

Blad 901: Singjaal, Marc Bernier, Clubhouse

• Internetradio Singjaal trapt nieuw radioseizoen af • Derde conservatieve talkradio-host die vaccins afwees sterft Lees verder

VS: Phil Valentine, conservatieve radiopresentator en vaccinscepticus, overleden aan covid-complicaties

In Nashville overleed zaterdag de conservatieve radiopresentator Phil Valentine op 61-jarige leeftijd aan complicaties van Lees verder

Vrije radio-sector verloor Freddy Hoornaert

Hij automatiseerde de lokale nachten En alweer is een notoir vrije radio voorvechter uit de Lees verder

Blad 866: MNM, Jack Curtiss, Kall-Krekel

• De Antwerpse regenboogtram van MNM • Afscheid van Jack Curtiss, dj en programmaleider van Lees verder

Blad 860: CannabisKenners, Ton Verlind, Dennis Jason (video)

• Vlaamse podcast over cannabis • Nieuw boek: Nederlandse omroepen worden in hun bestaan bedreigd Lees verder

Blad 859: Johan Van de Voorde, Qmusic, Sublime

• Oud-radiodeejay Johan Van de Voorde dood aangetroffen • Ook in Nederland sleutelde Qmusic aan Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x