RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Nedersaksen: commerciële radio toch op DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nadat de commerciële regionale radiostations eerst jarenlang gelobbyd hebben om de uitrol van DAB+ tegen te houden, werd nu alsnog besloten om de digitale ether op te zoeken. Nedersaksen is één van de weinige deelstaten in Duitsland waar dat nog niet eerder gebeurde.

Een opmerkelijke ommezwaai in Nedersaksen

De Noord Duitse deelstaat heeft drie regionale commerciële stations; Antenne Niedersachsen, ffn en Radio 21. Zij wilden hun publiek zo lang mogelijk aan de FM gekluisterd houden. Doordat de publieke omroep NDR grotendeels reclamevrij is, alleen NDR2 zendt overdag korte reclameblokken uit, hebben de commerciële stations nu elk een groot deel van de reclamekoek in handen, bijgevolg zitten ze niet te wachten op concurrentie.

Parlement stemde tegen

Middels een stevige lobby wist het trio het in 2019 voor elkaar te krijgen dat in de Landdag, zoals het parlement in Nedersaksen genoemd wordt, tegen de komst van DAB+ werd gestemd en de deelstaatregering zelfs opriep geen commercieel regionaal DAB+-netwerk uit te rollen en te stoppen met de financiering van DAB+ voor de NDR.

Twee jaar later, is het tij gekeerd.  De NDR is doorgegaan met de uitrol van digitale etherradio. Inmiddels zijn ook de twee landelijke Bundesmuxen in grote delen van Nedersaksen te ontvangen, en worden sinds eind vorig jaar alle nieuwe auto’s standaard met DAB+ geleverd. Bovendien heeft bijna een kwart van alle huishoudens er de beschikking over een digitale ontvanger.

Toch aanvraag DAB+-frequenties

De drie commerciële stations hebben de regionale mediaraad NLM nu gevraagd om toch een DAB+-net te plannen in Nedersaksen. Maar die is terughoudend en heeft de vraag neergelegd bij de Staatskanselarij van de Noord Duitse deelstaat. De behandeling voor een wijziging van de mediawet door de regering is zelfs tijdelijk uitgesteld.

Dat er een kentering aan zat aan te komen, werd het afgelopen jaar al duidelijk. ffn is al enige tijd op DAB+ in de regio’s Bremen en Hamburg te ontvangen. Antenne Niedersachsen startte in mei vorig jaar op DAB+ in Hamburg en in oktober ging Radio 21 van start op DAB+ in Bremen. De netwerken van Bremen en Hamburg zijn ook in delen van Nedersaksen te beluisteren.

Begin dit jaar vond er onderzoek plaats naar de financiële haalbaarheid van een commercieel DAB+-netwerk in Nedersaksen. Met het recente verzoek aan de mediaraad lijkt het antwoord nu al duidelijk te zijn. Het wordt wel nog een hele uitdaging om voldoende geschikte frequenties te vinden. De omliggende deelstaten zijn immers wel doorgegaan met de planning en uitrol van hun netwerken. (radio.nl)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx