RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

‘Nederlandse’ Radio Pravda gestart op AM vanuit Litouwen

Op vrijdag 5 augustus om 17.00 uur UTC is “Radio Pravda” begonnen uit te zenden op AM 1557 vanuit Sitkunai in Litouwen. Het station, ook bekend onder de naam “Nasha Lenta” (Onze Band), verstrekt onafhankelijke informatie in het Russisch aan Rusland en Wit-Rusland en wordt volledig gefinancierd door particuliere donoren.

De programma’s staan onder toezicht van het Nederlandse Commissariaat voor de Media. Radio Pravda kreeg toestemming van het Commissariaat en de programma’s worden in Nederland samengesteld voordat ze worden doorgezonden naar Litouwen voor heruitzending op AM 1557 kHz. De Litouwse autoriteiten gaven op hun beurt een “heruitzending-licentie”.

Er zijn geen politieke motieven en er is geen betrokkenheid van welke regering dan ook, ook niet financieel. “Het enige dat telt is de vrije stroom van ongecensureerde, geverifieerde informatie naar Rusland en Wit-Rusland.”

De in Litouwen gebruikte zender is de Nautel RX50 die eerder nog door Big L werd gebruikt op AM 1395 kHz vanuit Trintelhaven in Nederland, in een poging om overdag een publiek in Engeland te bereiken. Later werd deze zender gebruikt op 1008 kHz om het religieuze station Groot Nieuws Radio uit te zenden. Sinds de sluiting van de 1008 khz lag de zender opgeslagen in Nederland.

De afgelopen weken werd hard gewerkt om de volle 50 kilowatt in de lucht te krijgen op AM 1557. Hiervoor was ook een nieuw antenne-ontwerp nodig.

De resultaten zijn fenomenaal. Het signaal op AM 1557 is ’s nachts in heel Europa goed te ontvangen. Er is een sterk nachtsignaal in steden als Sint-Petersburg, Moskou en Minsk en het dekt ook het hele grondgebied van de Oekraïne.

Zelfs aan de grens van Rusland met Noorwegen in het noordpoolgebied is het signaal nog vrij goed, evenals in Novosibirsk dat zo’n 1.500 kilometer van de zendersite verwijderd is. (HK)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx