RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Radio 10 startte in Brussel op 04/04/88 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er is er eentje jarig vandaag. Een Nederlands commercieel radiostation dat een tijdlang op sterven na dood was, alsnog een comeback maakte en sindsdien steevast in de column staat van de betere luistercijfers. En toch begon het avontuur van Radio 10… in Brussel.

Alweer in 1987 werd in de Brusselse Rand een mediarevolutie werd voorbereid. Terwijl de zeezenders op de Noordzee in financiële en technische moeilijkheden verkeerden, droomde men elders over vrije, landelijke, commerciële radio. Veronica experimenteerde reeds in 1986 vanop de bekende Firatobeurs in Amsterdam met satellietradio. Een try-out die duidelijk naar meer smaakte.

Politiek zegt ‘njet’ tegen Cable One

De Nederlandse publieke omroepen verdedigden in die periode nog steeds, willens nillens, hun monopolie. Politiek Den Haag neigde nauwelijks naar enige vorm van radioliberalisme. De poging van Cable One om een commercieel project via de kabelmaatschappijen uit te bouwen, stuitte op dreigende taal van het kabinet. Per dag extra dat men het signaal van deze ‘rebelse’ onderneming nog langer zou doorgeven, werden forse boetes geriskeerd. Einde verhaal dus voor Willem van Kooten en Ad Ossendrijver, de bedenkers van dit project .

Inmiddels waren in Radio 3-kringen de plannen voor een totaal nieuw geluid in een vergevorderd stadium geraakt. Een gedurfd avontuur met als doel het slopen van het verouderde Nederlandse omroepmonopolie. In de tweede helft van de jaren ’80 droomde iedere mediaondernemer van satelliettelevisie en dito radiokanalen. De eerste plannen dateerden al van het najaar van 1986. 

Terwijl op zee Radio Caroline, Monique en in mindere mate Laser tegen weer en wind in om de gunst van de luisteraar streden, doken de eerste berichten op over een totaal nieuw station. De namen van de plannenmakers waren niet van de minste; Jeroen Soer en Ferry Maat. Alarmfase 1 trad in werking. Dit zou geen amateurswerk worden, maar professioneel aangepakt worden. Toen er nog meer details naar buiten sijpelden, vielen de puzzelstukken snel in elkaar. 

En daar is de ‘U-bocht’

Ideeën zat, financiën te weinig. Het klassieke verhaal. De zoektocht naar kapitaal leidde uiteindelijk naar België. Een vergadering in een kamer op een steenworp van de toenmalige Filmnetstudio’s in Sint-Stevens-Woluwe, moest in het najaar van 1987 opheldering brengen. Om vervelende lekken naar de buitenwereld te vermijden werden de genodigden, vooraleer ze aan tafel mochten gaan, gescreend. Toen het licht op groen werd gezet, lieten Jeroen Soer, geflankeerd door Peter Jelgersma en zijn onafscheidelijke zakenpartner Peter van Aelst in hun kaarten kijken.

Radio 10 zou vanuit de studio’s in Amsterdam, via de telefoon, het radiosignaal naar de studio’s van Filmnet in Sint Stevens-Woluwe sturen. Van daaruit moest het via een uplink in Liedekerke naar de de Astra-satelliet gaan, vervolgend naar het Milanese radiostation Rete Zero dat de programma’s zou uitzenden voor de Nederlandse ‘toeristen’ in de regio. Tot slot ging het signaal weer terug naar de Nederlandse kabelnetten. Een behoorlijk gedurfd idee.

Jingles van het Italiaanse station moesten bewijzen dat het om een Italiaans project ging en dat mocht dan wel via de Nederlandse kabel verspreid worden. In mensentaal: er was een gecompliceerde U-bocht bedacht waarbij de wetgeving op een slimme manier kon omzeild worden. Door de discrete bemiddeling van de Brusselse Wetstraat, vergelijkbaar met het Binnenhof, werd de basis voor een boeiende bladzijde mediageschiedenis geschreven.

De koele en beredeneerde wijze waarop Jeroen Soer, voormalig medewerker van Radio Caroline, zijn plannen had ontvouwd, deed de aanwezigen geloven in de slaagkansen. Dat men bovendien namen als Ferry Maat, Adam Curry en Peter Rijsenbrij had aangeworven als dj’s, onderstreepte de ernst van de bedoelingen. Er werden nauwelijks vragen gesteld.

Show me the money

Iedereen toonde zich diep onder de indruk. Het opzet was een soort charmante piraterij, zonder de zendschepen van weleer. Al moest de hele zaak ook nog gefinancierd worden. De voorziene, torenhoge kosten leidden tot gesprekken met… Radio Contact. Maar het Belgische netwerk haakte af wegens te duur. Een andere Vlaamse investeerder vond dan weer dat hij dé topman van het project moest worden. Een idee dat met recht en rede werd weggelachen. Onkunde en weg deze nieuwe kans. 

Maar dat Jeroen Soer over lef beschikte, werd duidelijk op 4 april 1988 toen ondanks de klankproblemen de officiële uitzendingen van Radio 10 toch van start gingen. Dat enkele Vlamingen mee de geboorte van de Nederlandse landelijke commerciële radio mochten beleven, is misschien een detail, maar dan wel een belangrijk. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Wim Ravell is niet meer (video)

Wim Ravell (foto bovenaan), geboren als Wim Peelman, is gestorven. De man won in 1989 Lees verder

Jaren verborgen door de VRT, nu in een boek: de zuiveringsarchieven van propagandazender Radio Brussel

De Waalse krant La Libre Belgique bracht maandag een bijzonder boeiend interview met journaliste en Lees verder

Tomorrowland One World Radio nu ook op Nederlandse DAB+

Tomorrowland One World Radio is sinds vanmorgen (5 juli) ook in grote delen van Nederland Lees verder

Project Redsand: zeefort wordt museum (mét radiostation)

Het legendarische zeefort Red Sands, in de monding van de Theems, wordt sinds enkele jaren Lees verder

Is de ‘buitenformule’ van Radio 2 versleten?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele gebeurtenissen. Omdat we Lees verder

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx