fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Radio 10 startte in Brussel op 04/04/88 (audio)

Er is er eentje jarig vandaag. Een Nederlands commercieel radiostation dat nog niet eens zo heel lang geleden op sterven na dood was, alsnog aan een comeback begon en sinds enkele maanden steevast in de top 3 van de luistercijfers parkeert. In de laatste meting van de maanden januari/februari 2019, strandde men zelfs slechts op 0,1% van het ‘ongenaakbare’ Radio 538. En toch begon het avontuur van Radio 10… in Brussel

Alweer in 1987 werd in de Brusselse Rand een mediarevolutie werd voorbereid. Terwijl de zeezenders op de Noordzee in financiële en technische moeilijkheden verkeerden, droomde men elders over vrije, landelijke, commerciële radio. Veronica experimenteerde reeds in 1986 vanop de bekende Firatobeurs in Amsterdam met satellietradio. Een try-out die duidelijk naar meer smaakte.

Politiek zegt ‘njet’ tegen Cable One

De Nederlandse publieke omroepen verdedigden in die periode nog steeds, willens nillens, hun monopolie. Politiek Den Haag neigde nauwelijks naar enige vorm van radioliberalisme. De poging van Cable One om een commercieel project via de kabelmaatschappijen uit te bouwen, stuitte op dreigende taal van het kabinet. Per dag extra dat men het signaal van deze ‘rebelse’ onderneming nog langer zou doorgeven, werden forse boetes geriskeerd. Einde verhaal dus voor Willem van Kooten en Ad Ossendrijver, de bedenkers van dit project .

Inmiddels waren in Radio 3-kringen de plannen voor een totaal nieuw geluid in een vergevorderd stadium geraakt. Een gedurfd avontuur met als doel het slopen van het verouderde Nederlandse omroepmonopolie. In de tweede helft van de jaren ’80 droomde iedere mediaondernemer van satelliettelevisie en dito radiokanalen. De eerste plannen dateerden al van het najaar van 1986. 

Terwijl op zee Radio Caroline, Monique en in mindere mate Laser tegen weer en wind in om de gunst van de luisteraar streden, doken de eerste berichten op over een totaal nieuw station. De namen van de plannenmakers waren niet van de minste; Jeroen Soer en Ferry Maat. Alarmfase 1 trad in werking. Dit zou geen amateurswerk worden, maar professioneel aangepakt worden. Toen er nog meer details naar buiten sijpelden, vielen de puzzelstukken snel in elkaar. 

En daar is de ‘U-bocht’

Ideeën zat, financiën te weinig. Het klassieke verhaal. De zoektocht naar kapitaal leidde uiteindelijk naar België. Een vergadering in een kamer op een steenworp van de toenmalige Filmnetstudio’s in Sint-Stevens-Woluwe, moest in het najaar van 1987 opheldering brengen. Om vervelende lekken naar de buitenwereld te vermijden werden de genodigden, vooraleer ze aan tafel mochten gaan, gescreend. Toen het licht op groen werd gezet, lieten Jeroen Soer, geflankeerd door Peter Jelgersma en zijn onafscheidelijke zakenpartner Peter van Aelst in hun kaarten kijken.

Radio 10 zou vanuit de studio’s in Amsterdam, via de telefoon, het radiosignaal naar de studio’s van Filmnet in Sint Stevens-Woluwe sturen. Van daaruit moest het via een uplink in Liedekerke naar de de Astra-satelliet gaan, vervolgend naar het Milanese radiostation Rete Zero dat de programma’s zou uitzenden voor de Nederlandse ‘toeristen’ in de regio. Tot slot ging het signaal weer terug naar de Nederlandse kabelnetten. Een behoorlijk gedurfd idee.

Jingles van het Italiaanse station moesten bewijzen dat het om een Italiaans project ging en dat mocht dan wel via de Nederlandse kabel verspreid worden. In mensentaal: er was een gecompliceerde U-bocht bedacht waarbij de wetgeving op een slimme manier kon omzeild worden. Door de discrete bemiddeling van de Brusselse Wetstraat, vergelijkbaar met het Binnenhof, werd de basis voor een boeiende bladzijde mediageschiedenis geschreven.

De koele en beredeneerde wijze waarop Jeroen Soer, voormalig medewerker van Radio Caroline, zijn plannen had ontvouwd, deed de aanwezigen geloven in de slaagkansen. Dat men bovendien namen als Ferry Maat, Adam Curry en Peter Rijsenbrij had aangeworven als dj’s, onderstreepte de ernst van de bedoelingen. Er werden nauwelijks vragen gesteld.

Show me the money

Iedereen toonde zich diep onder de indruk. Het opzet was een soort charmante piraterij, zonder de zendschepen van weleer. Al moest de hele zaak ook nog gefinancierd worden. De voorziene, torenhoge kosten leidden tot gesprekken met… Radio Contact. Maar het Belgische netwerk haakte af wegens te duur. Een andere Vlaamse investeerder vond dan weer dat hij dé topman van het project moest worden. Een idee dat met recht en rede werd weggelachen. Onkunde en weg deze nieuwe kans. 

Maar dat Jeroen Soer over lef beschikte, werd duidelijk op 4 april 1988 toen ondanks de klankproblemen de officiële uitzendingen van Radio 10 toch van start gingen. Dat enkele Vlamingen mee de geboorte van de Nederlandse landelijke commerciële radio mochten beleven, is misschien een detail, maar dan wel een belangrijk. (FVM)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, kabelradio, nederland
Radioblad 99: André van Duin, BBC en Mi Amigo (audio)

Dick is (nog steeds) radio actief – 29 (video)

Radioblad 97: Radio 5, Jenny Baynton, Veronica

Radioblad 96: Radio Evanna, Joepie, Mi Amigo (audio)

Herinnert u zich deze (van Veronica) nog? (video)

Kicken op radio en zo (40)

Sluiten