RadioVisie

  • .
    .

Nederlandse commerciële radio in financieel zwaar weer? (update)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat het mediatycoon John de Mol niet echt voor de wind ging werd met de herrie over grensoverschrijdend gedrag tijdens ‘The Voice’ overduidelijk. Alsof dat nog niet volstond, dreigt er inmiddels een andere financiële kater. Zo wacht er namelijk een forse rekening om de doorgifte op FM van bepaalde radiostations te garanderen. De terugkeer van een zeer oud probleem dus.

Ondanks talloze pogingen om politiek Den Haag op andere gedachten te brengen, bleef het lobbywerk van Talpa’s radio- en televisiedirecteur Piet Römer zonder resultaat. Als voorzitter van de organisatie, die de belangen voor de commerciële radiostations behartigt, poogde hij de Tweede Kamer ertoe te bewegen om de bijdragen voor het mogen uitzenden op FM te verlagen. 

De twee ingediende moties die één en ander moesten mogelijk maken, werden door de bevoegde minister Stef Blok (VVD), tijdens de laatste dagen van zijn ambtsperiode, simpelweg naast zich neergelegd. Geen korting vanwege de coronacrisis dus voor DPG Media, de eigenaar van Qmusic en voor de reeds door problemen geplaagde onderneming van John de Mol. 

Goed voor een jaarlijkse gezamenlijke factuur van 29,3 miljoen euro de komende drie jaar. Waarvan 3,7 miljoen euro voor Sky Radio, 3,7 miljoen euro voor Radio 538 en 2,3 miljoen voor Radio 10. DPG Media betaalde 3,8 miljoen euro voor Qmusic. Wanneer de uiterste betaaldatum van 15 februari wordt overschreden, dreigt een schorsing op 1 september aanstaande van de licenties, die normaliter tot 2025 lopen.

Juridische acties

Een gigantische tegenvaller dus voor de betrokken bedrijven, die meteen reageerden door te stellen dat de radiomarkt nog niet volledig van de corona-gevolgen is hersteld. Een ander argument dat in het nadeel van de betrokken radiostations speelt, is de groeiende concurrentie van de digitalisering waardoor in vergelijking met de 60 tot 70% dekking op FM een betere ontvangst is verzekerd. Vandaar dat ondermeer Herbert Visser, directeur van RadioCorp, die 100%NL en SLAM! exploiteert, het raar vindt dat de overheid de actuele prijzen handhaaft.

Dat de regering dergelijke tarieven voor de toppers uit het radioaanbod handhaaft, is een gevolg van het onderscheid tussen duidelijk geformatteerde zenders en ongeclausuleerde stations zoals Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Qmusic, die zonder muzikale beperkingen naar de gunst van de consument mogen hengelen. BNR (Business Nieuwsradio), Sublime FM (Jazz), SLAM! (dance) ontsnappen vanwege hun specifieke richting aan de zware financiële lasten, die in vergelijking met de kosten voor de frequentieverdeling in 2003, een ongekende hoogte bereikten. 

Samen met de verwachte winsten, die nauwelijks 5 tot 10% bedragen, zal het inderdaad zoals de meer dan ervaren Herbert Visser verklaarde: “Heel wat passie en liefde kosten om het vol te houden.” (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Audioreclame brak records in Nederland

In Nederland bedroegen de audioreclamebestedingen in 2021 liefst 209,5 miljoen euro. Dat is een stijging Lees verder

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 stelt orde op zaken

De sfeervolle kersthits en de traditionele eindejaarsevenementen zoals de Top 2000 zorgden eens te meer voor Lees verder

Nederlands Blad: Sublime, Borsato, Seabreeze en Monique (video)

Lang geleden dat er nog een extra 'Blad' was. Maar kijk, de bovenburen schakelen tegenwoordig Lees verder

Nederland: Qmusic radiopartner van NOC*NSF (audio)

NOC*NSF en Qmusic gaan een meerjarige samenwerking met elkaar aan om de Nederlandse sport en Lees verder

Nederland: radio-dj’s quizzen op televisie

Matthijs van Nieuwkerk (foto bovenaan) en zijn 'De Wereld Draait Door' was zo'n waanzinnig goede Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Blad 1484: Hans, Hans & Hooray

• Buiten is het dertig graden, binnen kreeg Hans een bloemetje • “Hij schrijft sneller Lees verder

Blad 1483: Radio Mol, YouTube, KINK, TPO Podcast

• Ook Radio Mol zoekt (wanhopig) een reclameverkoper • YouTube: muziek streamen op je smartwatch Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jasper
Jasper
16 februari 2022 - 11:52 11:52

Veronica is ook geclausuleerd (Oldies) maar moet vanwege de het gangbare format toch betalen.

Harrie
Harrie
15 februari 2022 - 13:39 13:39

Beetje jammer dat het artikel al begint met onzin. The Voice is ooit door productiebedrijf Talpa bedacht en ontwikkelt, later is het productiebedrijf verkocht aan ITV. Talpa Radio (onderdeel van Talpa Networks) heeft dan wel dezelfde naam, maar staat er los van.

De herrie over The Voice raakt ITV Studios, zij zijn eigenaar. En raakt John de Mol mogelijk ook financieel, vanwege afspraken rondom de verkoop. Maar het raakt niet Talpa Radio, dat staat er volledig los van.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x