RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nederlands Blad: Hitkrant, Hans Hogendoorn, Sjoerd van den Broek

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ook de Nederlandse Joepie hield er mee op in 2021

Merken, ze komen en gaan en in Nederland kijken Richard Otto en Robbert van Loon, auteurs van het boek Verdwenen Merken en de website VerdwenenMerken.nl, naar de verhalen áchter deze merken. Daar was afgelopen jaar ook een merknaam bij die vooral vanaf de late jaren ’70 in onze lage landen wel iets betekenen had in het toenmalige radiowereldje: Hitkrant. Met slechts 8 pagina’s werd in 1975 De Nationale Hitparade Krant gelanceerd. Het blad werd via muziekwinkels verspreid om de gelijknamige hitlijst, de Nationale Hitparade, te promoten. Die lijst zat op dat moment in een hevige concurrentiestrijd met de Nederlandse Top 40. Twee jaar later werd de gratis krant omgezet naar de betaalde weekbladvariant die we kennen als de Hitkrant. Met het laatste popnieuws en via de ingezonden brieven prangende vragen als ‘kun je zwanger worden van zoenen?’. Sinds 2017 bestond het merk als online platform en bracht het nog slechts zes keer per jaar een papieren special uit. Hier kwam deze zomer een einde aan. Ook de zusjes Cosmogirl en Girlz werden door uitgever Audax Publishing uitgefaseerd.

Een podcast over dé radiostem van Nederland

Het werd al een week geleden bekend. Dé radiostem van Nederland stopt er mee per 1 januari. Hans Hogendoorn werkte voor NPO Radio 1 en was ook voice over voor vele andere programma’s op de Nederlandse radio. Zeker niet te vergeten zijn vele bijdragen in het verleden voor Radio Nederland Wereldomroep. Zijn zo bekende en vertrouwde stemgeluid zal zeker gemist worden. Dat Hans bij leven al een radiomonument is geworden, bewijst het feit dat er vrijdag 24 december een speciale podcast over hem werd gemaakt. Met daarin ook een uitgebreide terugblik op zijn andere radiowerk. Elisabeth Steinz interviewde Hans en hijzelf zorgde voor de omlijsting met vele, ook unieke, fragmenten. De podcast is via deze link te beluisteren. (HK)

De vele jingle-kneepjes van Sjoerd van den Broek

Het is ideaal weer voor een fijne podcast en dit is er beslist één: over Sjoerd van den Broek (foto boven: Ger Adrichem). Hij was geluidstechnicus bij de radio, muzikant en een zeer vaardig jinglemaker. Met zijn Keynote, een one-man-band, produceerde hij jingles voor Rob Stenders, Curry & Van Inkel, Wim Rigter, de Nederlandse omroepvereniging VARA, de Hindoe-omroep in Nederland, Goud van Oud en vele, vele anderen. Hij was op bezoek in de Hitradio Veronica replicastudio, een 1:1 opbouw van de vroegere Radio 3 studio in het Veronica-gebouw aan het Laapersveld in Hilversum. Dennis van Benthem ondervroeg Sjoerd over zijn leven en zijn werken en dat is leuk, luister zelf! (Jingleweb)


Blad Gemist?

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

Blad 1692: DPG Media, Rani De Coninck, Frits Spits

DPG Media herschikte (alweer) de bitrates in DAB+ Het lijkt er op dat DPG Media voorlopig toch geen concrete plannen heeft voor een nieuw kanaal via de DAB+-mux Vlaanderen 1
Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

Blad 1691: Qmusic, Louis Theroux, DAB+ in Caen

• Geen poëzie, wel een Q-Vriendenboek • Spotify strikt Louis Theroux • Frankrijk: regionale mux Caen is gestart
Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

Blad 1690: BBC Arabic, DAB+ in Tsjechië, Spotify

• BBC Arabic Radio gestopt na 85 jaar • Tsjechië: digitaal frequentieplan gelekt • Spotify: meer abonnees, maar ook meer verlies
Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

Blad 1689: VRT, RGR2, Radio Meteor, Stephen Arnold

•Ondertussen in de Vlaamse DAB+ • Radio Meteor in Valentijn-modus • Het huiskamergevoel bij Stephen Arnold Music
Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

Blad 1688: Zaki, Hannelore en Maria

• Zaki maakt tiendelige podcast voor/over 'boomers' • Hannelore is de nieuwe VOX-stem • Nederland: Radio Maria wordt 15
Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

Blad 1687: Business AM, Gaveromroep, Willy

• Business AM zet zich letterlijk in de kijker • De Belgische Week van Gaveromroep • De Belgische Week van Willy

Het Blad op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx