fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nederland: Zet eens een zendmast in de fik!

Nederlanders en vuurwerk, het is een twee-in-één verhaal. Meer zelfs, ze hebben er ook hun vreugdevuren – in Vlaanderen onbekend – waar vorig jaar nog serieuze rellen over uitbraken. En af en toe steken ze er eens een flitspaal in de fik. Maar dat hebben beide Lage Landen dan wel weer met elkaar gemeen. Maar alsof al dat gedoe nog niet voldoende is, hebben ze in Nederland nu ook het in brand steken van ‘zendmasten’ toegevoegd aan het lijstje. Met onder andere een lokale omroep als één van de slachtoffers.

Even recapituleren. Het begon in het Verenigd Koninkrijk. Blijkbaar zijn bepaalde Britten van mening dat het corona-virus verspreid wordt door 5G-straling, de nieuwste techniek bedoeld voor supersnel internet. Zo fake als iets, maar u weet hoe dat tegenwoordig gaat op sociale media. Gevolg: in Veldhoven in de provincie Brabant woedde zaterdagochtend een brand bij twee zendmasten. De politie gaat uit van brandstichting.

Een voorbijganger ontdekte eveneens zaterdagvond dat er in een zendmast aan de Centaurusweg in Tilburg brand heeft gewoed. De politie deed er zondag onderzoek, ‘vanwege soortgelijke zaken elders in het land’. Een dag eerder speelde hetzelfde scenario zich af in het eveneens Noord-Brabantse Oudenbosch, bij twee masten.

Rond halfdrie begon het aan de Bosschendijk, naast het oude politiebureau, een klein uurtje later aan de Pagnevaartweg. Met als gevolg dat de lokale omroep Ons West Brabant uit de lucht ging op 106.6 FM, want haar net geïnstalleerde zendinstallatie en antennes bevinden zich daar. Wel zijn de uitzendingen nog te volgen via 107.6 FM vanuit Zevenbergen, kabel en internet. 

De branden zijn geen aparte gevallen. De voorbije weken werden al meerdere zendmasten met apparatuur voor mobiele telefonie en internet, in brand gestoken. Dat was onder meer het geval in Deurne, Nuenen, Rotterdam, Beesd en in de stad Groningen. Er is een sterk vermoeden dat die branden zijn aangestoken omdat ze zijn begonnen bij de kabels onderaan de mast. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de mobiele providers KPN, Vodafone, Ziggo en T-Mobile uitten inmiddels hun bezorgdheid.

Opvallend: In Nederland zijn er nog geen officiële uitzendingen via het 5G-protocol gestart. Een veiling is later dit jaar gepland. Wel zijn er op een aantal locaties experimenten begonnen. De mobielenetwerk-operators, verenigd in Monet, en de telecomproviders benadrukken dat de beschikbaarheid van zendmasten van essentieel belang is. Door de brandstichting is het noodnummer 112 mogelijk niet meer mobiel bereikbaar. Ook zijn de verbindingen hard nodig voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, zegt Monet. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid noemt de sabotage van de zendmasten ‘een zorgelijke ontwikkeling’. (BVP)

° Fotocredits: NOS


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 3 juli – 185 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Grand Prix Radio krijgt uitzendrechten

Ondanks het wegvallen van vele Grote Prijzen waaronder het nachtelijke spektakel in Singapore en het Lees verder

Het radiodagboek van 2 juli – 184 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 535: RWL, Radio Report en Jurjen

Berichtje uit eigen huis om mee te beginnen. Trouwe fans van de dagelijkse uploads bij Lees verder

Kicken op radio en zo – 87

Genee, Gijp en Derksen, het échte verhaal Het is maandagavond, even na acht uur. Het Lees verder

Het radiodagboek van 1 juli – 183 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het is vandaag 30 juni… 1995 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het radiodagboek van 30 juni – 182 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
14 april 2020 - 09:02 09:02

In België is al iets gelijkaardigs gebeurd een vijftal jaar geleden. Toen is men er in geslaagd om de zendmast te Waver in brand te steken. O.a. de FM uitzendingen van de RTBF waren niet meer hoorbaar in Waals Brabant. Een noodzendmast werd toen opgericht.
Onder andere in dit bericht kan je er nog iets van lezen:
https://mediamagazine.nl/grote-problemen-bij-radiozenders-rtbf-na-brand-zendmast-waver/

Meer in nederland
Het radiodagboek van 13 april – 104 (video)

Blad 468: VBRO, OEM, Veronica & Bie

Het radiodagboek van 12 april – 103 (audio)

Blad 467: Klassiek, Klara en van eigen bodem

Het radiodagboek van 11 april – 102 (audio)

Blad 466: Curaçao, SRV en Radio 10

Sluiten