RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland: wordt Veronica (weer) het kind van de rekening?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nog voor het hoger beroep over de veiling van de FM-frequenties op 13 december wordt behandeld, lijkt iedereen het erover eens. Radio Veronica wordt meer dan waarschijnlijk opgeofferd. Zeker nu blijkt dat één bedrijf over maximaal 3 beschikbare FM-pakketten mag beschikken. Slechts nieuws dus voor ‘Talpa’, dat noodgedwongen één van de vier stations moet afstoten.

Een terugblik

Ter herinnering: De laatste grondige herverdeling dateert inmiddels van 19 jaar geleden namelijk in 2003. Door talloze wisselingen van eigenaar vergaarde ‘Talpa’ 4 radiomerken namelijk: 538, 10, Sky en Veronica.

Het alternatieve Kink, dat al lang ijverde en lobbyde voor een plaats op FM verkreeg van de rechter dat men komend voorjaar de kavels opnieuw gaat herschikken. Dit leidde tot ongenoegen bij het mediabedrijf van eigenaar John de Mol, die prompt juridische stappen aankondigde. Volgende week – 13 december dus – zal blijken of dat beroep de plannen van de overheid zal doorkruisen.

Spanning alom

Indien de commerciële grootmacht in het ongelijk wordt gesteld, dan mag men zich ongetwijfeld aan een bewogen voorjaar verwachten. Met uitzondering van 100%NL en BNR Nieuwsradio vervallen alle opgelegde regels van weleer voor de zeven toe te wijzen kavels waardoor de muzikale vrijheid totaal verzekerd is.

Diverse kranten zoals het AD en gespecialiseerde bedrijven verwachten dat Radio Veronica het slachtoffer van de geldverslindende stoelendans wordt. Gezien het relatief kleine bereik met minder luisteraars tot gevolg, blijft de investering een dure aangelegenheid omdat onder meer een heel team dj’s voor de nodige prestaties moet vergoed worden. Radio 10 blijft immers goed presteren. Radio 538 is als uithangbord voor de jongeren onaantastbaar. Sky Radio beschouwt men trouwens nog steeds als een goed renderende onderneming met een minimale kost.

Wat als….

Radio Veronica als merk verkopen, wordt blijkbaar als optie achter de hand gehouden. Zeker weten dat een nieuwe eigenaar zich snel zal melden. Het idee geniet echter niet de volledige unanimiteit want loopt men niet het risico om in vergelijking met Radio 538, dat sinds het vertrek van Edwin Evers in de ochtend veel populariteit moest inboeten, bepaalde financiële inkomsten mis te lopen?

Een ander punt is ook de langzaam maar zeker oprukkende inburgering van digitaal luisteren. NPO Radio 5, dat het al jaren zonder analoge etherfrequenties doet, vormt daarvan meer dan ooit het bewijs. Een degelijke programmering afgestemd op de senioren met een duidelijk omkaderd muziekformat en meer dan degelijke medewerkers. Zodoende vermoedt men dat komende veiling, zonder obstakels vanwege de uitspraak van het hoger beroep, wellicht de allerlaatste wordt alvorens koers te zetten naar een geheel nieuw tijdperk. (FvM)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
5 december 2022 - 20:12 20:12

Wanneer gaan we hier in Vlaanderen een soort NPO radio 5 kunnen vinden?

Rett
Rett
5 december 2022 - 20:03 20:03

het laatste zinnetje klinkt wel als muziek in de oren… Zeker het Nederlandse radiolandschap zou meer verscheidenheid kunnen tonen mocht het niet zo bepaald worden door peperdure FM-licenties. Zelfs voor Veronica zou zoiets een goeie zaak zijn, helaas is het nog niet zo ver.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
5 december 2022 - 16:07 16:07

Radio 10 is sedert jaren aan een sterke remonte bezig, terwijl radio 538 wat van zijn pluimen aan het verliezen is en Sky als nonstopstation een certitude is in omroepland.
Kind van de rekening, zal dan wel het zwalpende Veronica worden zeker ??

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx