RadioVisie

  • .
    .

Nederland: voorwaardelijke veiling FM-kavels

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestart met de consultatie van de voorwaardelijke veiling van niet-landelijke commerciële FM-kavels. Bestaande vergunninghouders kunnen nu proberen hun kavels terug te krijgen op basis van tien procent ‘regiogerichtheid’. Dit plan is onderdeel van de gesprekken die de radiosector, onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan, voert met Agentschap Telecom (AT) om de onderlinge relatie te verbeteren. Hiermee wordt de motie uitgevoerd die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer.

Regionale commerciële radiostations ervaren de hoge percentages regiogerichtheid – de verplichting om regionaal nieuws en duiding uit te zenden – als belemmerend. De percentages, die ze overigens zelf hebben mogen bepalen, variëren van 10 tot 64% per kavel. Dat was lange tijd geen probleem, want er werd toch niet op gecontroleerd door het AT. Tot na een gerechtelijke uitspraak, de aanpak strenger moest. Als gevolg hiervan zijn diverse dwangsommen opgelegd en hebben enkele vergunninghouders hun FM-kavel opgegeven.

Coulanceregeling

AT bood eerder al de mogelijkheid om die FM-kavels terug te geven zodat er geveild kan worden tegen 10% regiogerichtheid. Vergunninghouders zouden dan tot na de veiling hun kavel kunnen blijven gebruiken tegen de oude voorwaarden. Echter, bij een normale veiling is het niet zeker dat de huidige vergunninghouder het kavel ook daadwerkelijk terugkrijgt. Een andere partij kan immers meer geld bieden. En daarom heeft niemand gebruik gemaakt van deze coulanceregeling.

Om de huidige vergunninghouders meer zekerheid te geven komt er nu een voorwaardelijke veiling. De niet-landelijke FM-kavels (ofwel B-kavels) kunnen ingeleverd worden om tegen 10% regiogerichtheid geveild te worden. Mocht het de bestaande vergunninghouder echter niet lukken om het hoogste bod uit te brengen, dan kan deze binnen twee werkdagen na afloop van de veiling beroep doen op ‘ontbindende voorwaarden.’ Dit houdt in dat de huidige vergunninghouder het kavel houdt met het oude, hogere regiogerichtsheidspercentage.

De FM-kavels worden, indien er meer dan één aanvraag is, geveild middels een simultane meerrondeveiling via internet. Tijdens deze veiling mag de vergunninghouder alleen bieden op de vergunningen die zijn aangevraagd. Er is geen mogelijkheid om tijdens de veiling te switchen. Daarnaast dient voor elke aangevraagde vergunning een bankgarantie of waarborgsom van 20.000 euro te worden afgegeven. De geveilde vergunningen zijn tot 1 september 2022 geldig.

Juridisch houdbaar?

Is een voorwaardelijke veiling juridisch houdbaar? Dé onzekere factor is en blijft immers of bij het gebruik maken van de ontbindende voorwaarden, de partij met het hoogste bod niet alsnog bezwaar aantekent. In dat geval kan enkel de rechtbank de constructie van een voorwaardelijke veiling overeind houden. (radio.nl)

° Reageren op de ‘Regeling voorwaardelijke veiling niet-landelijke commerciële FM-vergunningen’ kan tot en met 16 september 2020.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: noodverlenging commerciële radiolicenties?

Om uit te zenden in deze of gene omroepband, is een licentie van de overheid Lees verder

Nederland: FM-frequenties voor lokale commerciële radio

In de database van de Bundesnetzagentur, de Duitse versie van onze Belgische BIPT en het Lees verder

Kans voor kleine commerciële radiostations in Nederland?

In Nederland kunnen kleine commerciële radiostations binnenkort misschien toch op FM gaan uitzenden in hun Lees verder

Blad 1652: Nostalgie, Stephan Komduur, Radio Contact (audio)

• Nostalgie laat oude tv-quizzen herleven • Philip Bloemendal Prijs voor Stephan Komduur • Noord-Frankrijk: Lees verder

Queen heerst in de NPO Top 2000 (video)

De Top 10 van ‘de lijst der lijsten’ werd gisteren - woensdag 7 december - Lees verder

Luisteraars redden (alweer) Extra AM in Nederland

Vorige maand startte Extra AM, het een non-stop gouwe ouwe radiostation voor de regio Groot Lees verder

Nederland: wordt Veronica (weer) het kind van de rekening?

Nog voor het hoger beroep over de veiling van de FM-frequenties op 13 december wordt Lees verder

Blad 1648: Qmusic, Radio 10, My 90s TV

• Qmusic betaalt uw aankopen terug • De grootste hitlijst is er aan begonnen • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx