fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nederland: voorwaardelijke veiling FM-kavels

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestart met de consultatie van de voorwaardelijke veiling van niet-landelijke commerciële FM-kavels. Bestaande vergunninghouders kunnen nu proberen hun kavels terug te krijgen op basis van tien procent ‘regiogerichtheid’. Dit plan is onderdeel van de gesprekken die de radiosector, onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan, voert met Agentschap Telecom (AT) om de onderlinge relatie te verbeteren. Hiermee wordt de motie uitgevoerd die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer.

Regionale commerciële radiostations ervaren de hoge percentages regiogerichtheid – de verplichting om regionaal nieuws en duiding uit te zenden – als belemmerend. De percentages, die ze overigens zelf hebben mogen bepalen, variëren van 10 tot 64% per kavel. Dat was lange tijd geen probleem, want er werd toch niet op gecontroleerd door het AT. Tot na een gerechtelijke uitspraak, de aanpak strenger moest. Als gevolg hiervan zijn diverse dwangsommen opgelegd en hebben enkele vergunninghouders hun FM-kavel opgegeven.

Coulanceregeling

AT bood eerder al de mogelijkheid om die FM-kavels terug te geven zodat er geveild kan worden tegen 10% regiogerichtheid. Vergunninghouders zouden dan tot na de veiling hun kavel kunnen blijven gebruiken tegen de oude voorwaarden. Echter, bij een normale veiling is het niet zeker dat de huidige vergunninghouder het kavel ook daadwerkelijk terugkrijgt. Een andere partij kan immers meer geld bieden. En daarom heeft niemand gebruik gemaakt van deze coulanceregeling.

Om de huidige vergunninghouders meer zekerheid te geven komt er nu een voorwaardelijke veiling. De niet-landelijke FM-kavels (ofwel B-kavels) kunnen ingeleverd worden om tegen 10% regiogerichtheid geveild te worden. Mocht het de bestaande vergunninghouder echter niet lukken om het hoogste bod uit te brengen, dan kan deze binnen twee werkdagen na afloop van de veiling beroep doen op ‘ontbindende voorwaarden.’ Dit houdt in dat de huidige vergunninghouder het kavel houdt met het oude, hogere regiogerichtsheidspercentage.

De FM-kavels worden, indien er meer dan één aanvraag is, geveild middels een simultane meerrondeveiling via internet. Tijdens deze veiling mag de vergunninghouder alleen bieden op de vergunningen die zijn aangevraagd. Er is geen mogelijkheid om tijdens de veiling te switchen. Daarnaast dient voor elke aangevraagde vergunning een bankgarantie of waarborgsom van 20.000 euro te worden afgegeven. De geveilde vergunningen zijn tot 1 september 2022 geldig.

Juridisch houdbaar?

Is een voorwaardelijke veiling juridisch houdbaar? Dé onzekere factor is en blijft immers of bij het gebruik maken van de ontbindende voorwaarden, de partij met het hoogste bod niet alsnog bezwaar aantekent. In dat geval kan enkel de rechtbank de constructie van een voorwaardelijke veiling overeind houden. (radio.nl)

° Reageren op de ‘Regeling voorwaardelijke veiling niet-landelijke commerciële FM-vergunningen’ kan tot en met 16 september 2020.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland: noodverlenging commerciële radiolicenties?

Om uit te zenden in deze of gene omroepband, is een licentie van de overheid Lees verder

Nederland: FM-frequenties voor lokale commerciële radio

In de database van de Bundesnetzagentur, de Duitse versie van onze Belgische BIPT en het Lees verder

Kans voor kleine commerciële radiostations in Nederland?

In Nederland kunnen kleine commerciële radiostations binnenkort misschien toch op FM gaan uitzenden in hun Lees verder

Het radiodagboek van 23 november – 326 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Voortbestaan Extra AM op de helling?

LPAM-zenders zijn onbekend in Vlaanderen wegens verboden door de overheid. In Nederland zijn deze middengolfstations Lees verder

Column Hans Knot – 142 (audio & video)

"Ik doe niet meer mee!" Recent was er nogal wat ophef toen bleek dat ene Lees verder

Blad 661: Sam, Remco & Dick (video)

Soms zijn we ook blij dat een week voorbij is. Niet dat we bijgelovig zijn, Lees verder

Het radiodagboek van 21 november – 324 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 13 augustus… 1975 (studiotape)

2008: Frans-Noorse strijd om VRT-zenders

Het radiodagboek van 13 augustus – 226 (audio)

Sluiten