RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

Nederland: veiling lokale commerciële FM-frequenties

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestart met de consultatie van geïnteresseerden voor de veiling ‘Niet-landelijke commerciële FM-vergunningen met een lokaal bereik’. Opmerkelijk is dat de frequenties niet beperkt zullen worden tot lokale geïnteresseerden, maar dat ook regionale stations ze mogen gebruiken.

In april werd bevestigd dat er een aantal kleine FM-frequenties beschikbaar komt voor lokale commerciële radiostations. Het plan om dit soort ruimte te creëren is onderdeel van de gesprekken die de radiosector, onder leiding van voormalig staatssecretaris van media Medy van der Laan, voert met Agentschap Telecom om de onderlinge relatie te verbeteren. Tevens wordt hiermee de motie uitgevoerd die in 2018 werd aangenomen door de Tweede Kamer. Om welke frequenties het precies gaat is nog niet officieel medegedeeld, al zijn er wel al details bekend geraakt als gevolg van de verplichte internationale coördinatie.

Het ministerie wil de FM-frequentie middels een veiling verdelen. De consultatie voor de aanvraag en de veiling van de frequenties is gisteren, dinsdag 13 oktober, gestart. Maar waar tijdens de gesprekken onder leiding van Van der Laan is afgesproken dat de frequenties enkel beschikbaar zouden worden voor nieuwe kleine partijen, wordt dit nu compleet genegeerd in de regeling. Alle plekjes worden eveneens geveild voor ‘niet-landelijke commerciële’ partijen. Volgens het ministerie bestaat er volgens de wet geen categorie ‘lokaal commercieel’, waardoor een beperking niet mogelijk zou zijn.

Dat betekent dat bestaande partijen die al één of meerdere niet-landelijke FM-kavels in het bezit hebben, ook nu weer hun kans kunnen wagen, mits ze niet over de 30% demografisch bereik gaan. Kleinere nieuwkomers zijn hierdoor, min of meer, bij voorbaat kansloos. Per aangevraagde vergunning dient een kandidaat een waarborgsom of bankgarantie van 5.000 euro te storten. Bij het behalen van een licentie wordt dit bedrag in rekening gebracht met de som waarvoor de vergunning verkocht is. Verliezende partijen krijgen na afloop van de veiling hun geld terug.

De complete “Regeling veiling niet-landelijke FM-vergunningen met een lokaal bereik” is hier te vinden. Reageren kan tot en met 11 november. (BVP – radio.nl)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
jaques
jaques
14 oktober 2020 - 10:54 10:54

Het zal weer deze met de dikste portefeuille zijn die alles gaan en kunnen opkopen om de concurentie buiten te houden.
Net zoals hier in Belgie met het DAB+ verhaal, met de pers/media groepen die een kunstmatige schaarste creëren en alle beschikbare kanalen volproppen met nietszeggende nonstop (PC) stations.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx