RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nederland: Veiling landelijke DAB+-capaciteit start op 22 juni

In Nederland start de veiling voor capaciteit op het nieuwe landelijke DAB+-net (laag 7) op dinsdag 22 juni. Dit heeft Agentschap Telecom (AT) gisteren, maandag 17 mei bekend gemaakt. Omdat er meer vraag dan aanbod is, worden de twaalf vergunningen geveild. Het nieuwe netwerk maakt deel uit van de grootschalige herverdeling van de DAB+-netwerken die momenteel plaatsvindt.

Door de herindeling van de verschillende netwerken, waarvoor de Taskforce DAB+ in april 2019 haar eindrapport opleverde, is er een nieuwe laag gecreëerd waardoor dit landelijke DAB+-netwerk vrijwel overal in het land, op hetzelfde kanaal kan uitzenden. Dit wordt kanaal 9C. Alleen in Limburg-Zuid wordt mogelijk tijdelijk een ander kanaal (5A, 7B of 8C) ingezet, omdat de coördinatie voor 9C er nog niet is afgerond.

In januari van dit jaar startte de procedure voor de uitgifte van deze landelijke DAB+-capaciteit. De afgelopen twee maanden heeft AT alle aanvragen beoordeeld. Per partij mochten er maximaal vier aanvragen ingediend worden. Omdat er meer dan twaalf kandidaturen waren die aan de voorwaarden voldoen, wordt de capaciteit geveild. De veiling start op dinsdag 22 juni om 10:00 uur, middels een zogenaamde discrete klokveiling met exitbiedingen.

Daarnaast moest iedere inschrijver een waarborgsom van 50.000 euro storten. Allereerst is deze bedoeld om niet-serieuze bieders te weren die bijvoorbeeld enkel geïnteresseerd zijn om deel te nemen uit speculatie-overwegingen of om de prijs op te drijven. Ten tweede dient een reserveprijs bij te dragen aan een sneller verloop van de veiling. Het startbedrag van de veiling bedraagt eveneens 50.000 euro.

Partijen die uiteindelijk één of meerdere vergunningen weten te verwerven, moeten binnen twaalf weken een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor de uitrol van het netwerk. Hierdoor wordt dezelfde methode gehanteerd als nu al het geval is bij de landelijke commerciële radiostations op kanaal 11C. Daarnaast dient het netwerk binnen negen maanden na de verlening van de vergunning in de lucht te zijn. Daarmee is de start voor 2022 gepland.

Na één jaar dient het netwerk minimaal 65% buitenhuis- en 55% binnendekking te hebben. Na drie jaar moet dit verhoogd zijn tot respectievelijk 85% en 65%, terwijl een jaar later 90% en 75% dekking moet zijn gerealiseerd. (BVP – radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 810: Laag 7, menstruatie en Bollerwagen

• Meer gegadigden dan plekjes: de Nederlandse mux 'Laag 7' zal worden geveild • Alles Lees verder

Nederland consulteert veiling nieuwe landelijk DAB+-netwerk

Het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is gestart met een consultatie van de Lees verder

Nederland: Lokale DAB+ in volle ontplooiing

In Nederland vordert de uitrol van de 22 lokale DAB+-netten gestaag. Tweeënhalve maand na de Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

Tomorrowland One World Radio nu ook op Nederlandse DAB+

Tomorrowland One World Radio is sinds vanmorgen (5 juli) ook in grote delen van Nederland Lees verder

One World Radio: eerbetoon voor Avicii (video)

Morgen, dinsdag 20 april is het precies drie jaar geleden dat Tim Bergling (foto) – Lees verder

Austin Kramer bij One World Radio

Invloedrijke figuur in elektronische muziek krijgt eigen wekelijkse show  Vanaf 5 april start Austin Kramer Lees verder

Tomorrowland One World Radio pan-Europees via DAB+: hoe realistisch is dat?

In Vlaanderen is de terugkeer van Tomorrowland One World Radio via DAB+ een belangrijke opsteker. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x