In Nederland start de veiling voor capaciteit op het nieuwe landelijke DAB+-net (laag 7) op dinsdag 22 juni. Dit heeft Agentschap Telecom (AT) gisteren, maandag 17 mei bekend gemaakt. Omdat er meer vraag dan aanbod is, worden de twaalf vergunningen geveild. Het nieuwe netwerk maakt deel uit van de grootschalige herverdeling van de DAB+-netwerken die momenteel plaatsvindt.
Door de herindeling van de verschillende netwerken, waarvoor de Taskforce DAB+ in april 2019 haar eindrapport opleverde, is er een nieuwe laag gecreëerd waardoor dit landelijke DAB+-netwerk vrijwel overal in het land, op hetzelfde kanaal kan uitzenden. Dit wordt kanaal 9C. Alleen in Limburg-Zuid wordt mogelijk tijdelijk een ander kanaal (5A, 7B of 8C) ingezet, omdat de coördinatie voor 9C er nog niet is afgerond.
In januari van dit jaar startte de procedure voor de uitgifte van deze landelijke DAB+-capaciteit. De afgelopen twee maanden heeft AT alle aanvragen beoordeeld. Per partij mochten er maximaal vier aanvragen ingediend worden. Omdat er meer dan twaalf kandidaturen waren die aan de voorwaarden voldoen, wordt de capaciteit geveild. De veiling start op dinsdag 22 juni om 10:00 uur, middels een zogenaamde discrete klokveiling met exitbiedingen.
Daarnaast moest iedere inschrijver een waarborgsom van 50.000 euro storten. Allereerst is deze bedoeld om niet-serieuze bieders te weren die bijvoorbeeld enkel geïnteresseerd zijn om deel te nemen uit speculatie-overwegingen of om de prijs op te drijven. Ten tweede dient een reserveprijs bij te dragen aan een sneller verloop van de veiling. Het startbedrag van de veiling bedraagt eveneens 50.000 euro.
Partijen die uiteindelijk één of meerdere vergunningen weten te verwerven, moeten binnen twaalf weken een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor de uitrol van het netwerk. Hierdoor wordt dezelfde methode gehanteerd als nu al het geval is bij de landelijke commerciële radiostations op kanaal 11C. Daarnaast dient het netwerk binnen negen maanden na de verlening van de vergunning in de lucht te zijn. Daarmee is de start voor 2022 gepland.
Na één jaar dient het netwerk minimaal 65% buitenhuis- en 55% binnendekking te hebben. Na drie jaar moet dit verhoogd zijn tot respectievelijk 85% en 65%, terwijl een jaar later 90% en 75% dekking moet zijn gerealiseerd. (BVP – radio.nl)