RadioVisie

  • .
    .

Nederland: Top 40 Hitdossier bij NPO Radio 2

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op zoek naar het perfecte alternatief voor de overkill aan sportactualiteit? NPO Radio 2 schotelt je vanaf vandaag (26 juli) de ideale remedie voor met het Top 40 Hitdossier. Voldoende om tot en met 19 augustus te genieten aan de leukste muzikale herinneringen en om de actualiteit van toen voor de geest te halen.

Van New York tot Amsterdam

Ter herinnering: de voormalige programmadirecteur bi de zeezender Radio Veronica, Willem van Kooten alias Joost Den Draaijer, liet zich in 1964 door de gang van zaken bij het New Yorkse 77WABX inspireren om een lijst van populaire liedjes samen te stellen. Sinds de eerste uitzending op 2 januari 1965 veroverde de Top 40 snel de harten van verschillende generaties, die dweepten met bijvoorbeeld The Beatles, Abba, The Rolling Stones, Marco Borsato en Ed Sheeran.

Zelfs na de gedwongen sluiting van de drijvende popstations op 31 augustus 1974 vervolgde het wekelijkse overzicht van de meest gedraaide songs en van de absolute bestsellers de imposante carrière. Via de TROS, Veronica als publieke omroep en Radio 538 belandde de uitzendrechten na een juridisch steekspel met het jongerenstation van ‘Talpa Networks’ bij Qmusic, dat er dankbaar van profiteerde om via een bijgespijkerde vormgeving het geheel nog informatiever, nog actueler en nog vernieuwender te laten klinken.

Diverse presentatoren volgden elkaar op. Van Jan van Veen, Lex Harding, Ferry Maat, Wessel van Diepen, Erik de Zwart, Jeroen Nieuwenhuize tot de huidige cijfergoochelaar Domien Verschuuren. 

Het verleden in het heden

Om de band met de rijke geschiedenis niet te lossen, onderhandelde de ‘Stichting Top 40’ vorig jaar met NPO Radio 2 om de overzichten van weleer nieuw leven in te blazen. Een voltreffer, zo bleek uit de try-out vermits de voormalige presentator van ‘NOS Studio Sport’ en van ‘Langs de Lijn’, Toine van Peterstraten, de rol als vervanger voor Wouter van der Goes (foto boven) met verve vervulde.

De talloze live opgerakelde anekdotes van de luisteraars kregen de gepaste soundtrack met de hits van toen. Pure nostalgie, die uiteraard naar meer smaakte. Geen wonder dat de vraag om een herhaling snel werd ingewilligd. Het wordt dus opnieuw genieten van vaak vergeten muziekparels en van meer dan waarschijnlijk boeiende verhalen, die het dagelijkse overzicht zullen aanvullen. (FvM)

  • Afspraak tussen 26 juli en 19 augustus aanstaande bij NPO Radio 2 met Wouter van der Goes tussen 18.00 uur en 20.00 uur voor het ‘Top 40 Hitdossier’.

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx