RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland: Top 40 Hitdossier bij NPO Radio 2

Op zoek naar het perfecte alternatief voor de overkill aan sportactualiteit? NPO Radio 2 schotelt je vanaf vandaag (26 juli) de ideale remedie voor met het Top 40 Hitdossier. Voldoende om tot en met 19 augustus te genieten aan de leukste muzikale herinneringen en om de actualiteit van toen voor de geest te halen.

Van New York tot Amsterdam

Ter herinnering: de voormalige programmadirecteur bi de zeezender Radio Veronica, Willem van Kooten alias Joost Den Draaijer, liet zich in 1964 door de gang van zaken bij het New Yorkse 77WABX inspireren om een lijst van populaire liedjes samen te stellen. Sinds de eerste uitzending op 2 januari 1965 veroverde de Top 40 snel de harten van verschillende generaties, die dweepten met bijvoorbeeld The Beatles, Abba, The Rolling Stones, Marco Borsato en Ed Sheeran.

Zelfs na de gedwongen sluiting van de drijvende popstations op 31 augustus 1974 vervolgde het wekelijkse overzicht van de meest gedraaide songs en van de absolute bestsellers de imposante carrière. Via de TROS, Veronica als publieke omroep en Radio 538 belandde de uitzendrechten na een juridisch steekspel met het jongerenstation van ‘Talpa Networks’ bij Qmusic, dat er dankbaar van profiteerde om via een bijgespijkerde vormgeving het geheel nog informatiever, nog actueler en nog vernieuwender te laten klinken.

Diverse presentatoren volgden elkaar op. Van Jan van Veen, Lex Harding, Ferry Maat, Wessel van Diepen, Erik de Zwart, Jeroen Nieuwenhuize tot de huidige cijfergoochelaar Domien Verschuuren. 

Het verleden in het heden

Om de band met de rijke geschiedenis niet te lossen, onderhandelde de ‘Stichting Top 40’ vorig jaar met NPO Radio 2 om de overzichten van weleer nieuw leven in te blazen. Een voltreffer, zo bleek uit de try-out vermits de voormalige presentator van ‘NOS Studio Sport’ en van ‘Langs de Lijn’, Toine van Peterstraten, de rol als vervanger voor Wouter van der Goes (foto boven) met verve vervulde.

De talloze live opgerakelde anekdotes van de luisteraars kregen de gepaste soundtrack met de hits van toen. Pure nostalgie, die uiteraard naar meer smaakte. Geen wonder dat de vraag om een herhaling snel werd ingewilligd. Het wordt dus opnieuw genieten van vaak vergeten muziekparels en van meer dan waarschijnlijk boeiende verhalen, die het dagelijkse overzicht zullen aanvullen. (FvM)

  • Afspraak tussen 26 juli en 19 augustus aanstaande bij NPO Radio 2 met Wouter van der Goes tussen 18.00 uur en 20.00 uur voor het ‘Top 40 Hitdossier’.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1383: P&G, NPO Radio, StampMedia (audio)

• VS: Procter & Gamble is grootste radioadverteerder • Nederland: NPO Radio schrapt Ali B Lees verder

Nederland: Radio 121 is gestart met testuitzendingen

In december aangekondigd, een maand later van start gegaan met testuitzendingen via het internet, maar Lees verder

Blad 1380: lokale DAB+, Veronica, auteursrecht

• Lokale DAB+ in Vlaanderen: proefprojecten krijgen groen licht • Veronica’s Oorkonde is een ‘alternatieve Lees verder

Luistercijfers Nederland: NPO Radio 2 stelt orde op zaken

De sfeervolle kersthits en de traditionele eindejaarsevenementen zoals de Top 2000 zorgden eens te meer voor Lees verder

Blad 1377: Radio 1, The Weeknd, Sky Radio

• Nederlanders geven Vlaamse Radio 1 een nieuw kleedje • Klassieke pop- en rockalbums die Lees verder

NPO Radio 5: Erik gaat, Angela komt

De zoektocht  naar de ideale opvolger(ster) van de afscheidnemende Tineke de Nooij bij NPO Radio Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

Blad 1376: Peter Van de Veire, Radio Lede, Mart Smeets

• Het gemiste wederwoord van Peter Van de Veire • Het warme hart van Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x