RadioVisie

  • .
    .

Nederland: Top 40 blijft bij Qmusic

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ondanks de eerdere geruchten over een mogelijke terugkeer naar Radio 538, blijft Nederland’s populairste landelijke hitparade bij Qmusic. De in 2019 gestarte samenwerking met de Stichting Nederlandse Top 40, wordt tot aan het einde van dit decennium verlengd.

De wijze waarop Radio 538 en de Stichting Nederlandse Top 40 enkele jaren geleden uit elkaar gingen, had veel weg van een vechtscheiding die voor de rechtbank werd uitgevochten. De beschuldigingen over het niet respecteren van het contract en de financiële eisen om het sinds meer dan een kwarteeuw durende verstandshuwelijk overeind te houden, eindigden in de zoektocht naar een andere partner. 

Die werd snel gevonden bij de radiotak van DPG Media, dat het nodige budget vrijmaakte om de hitlijst in huis te halen. De aanstelling van Domien Verschuuren als presentator bij Qmusic deed her en der de wenkbrauwen fronsen. De luistercijfers legden de criticasters echter het zwijgen op. Met een marktaandeel van 23,3% tijdens de maanden oktober en november van vorig jaar, werd het record van 22,5%, tijdens augustus en september in 2004 ruimschoots overtroffen. 

Originaliteit en eigen accenten

Een andere reden om te blijven samenwerken met de Stichting Nederlandse Top 40, was de toevoeging van de WorldWideClub 20. Dit extraatje wordt sinds geruime tijd in goede banen geleid door de voormalige nummer 1 dj van de wereld Armin van Buuren. Een extra troef dus om het trendy en  toonaangevende karakter van Qmusic extra in de verf te zetten. Inmiddels is ook de uitreiking van de Top 40 Awards tot een jaarlijks terugkerend evenement uitgegroeid. Vandaar dat talloze binnen- en buitenlandse artiesten zoals Davina Michelle en David Guetta maar al te graag met deze hitlijst geassocieerd worden. 

Een beknopte terugblik

De Nederlandse Top 40 ontstond op 2 januari 1965 bij de toenmalige zeezender Radio Veronica. Presentator Joost den Draaijer had het concept van 77WABC in New York meegenomen met de bedoeling om het ook in de Lage Landen te introduceren. Het werd een meer dan geslaagde zet. Na de sluiting van de drijvende popstations op 31 augustus 1974, belandde de lijst bij Ferry Maat en de TROS.

Dankzij het stijgend aantal uitzenduren nam de Veronica Omroep Organisatie, vanaf 1976, dé wekelijkse ‘Nationale Vrijdag -en later- Zaterdagmiddag Gebeurtenis’ over. Lex Harding en Erik de Zwart waren jarenlang de populaire ceremoniemeesters. Met de komst van Radio 538 verhuisde het wekelijkse aftelwerk naar het jongerenstation. Tot de hoogoplopende discussie met zendereigenaar John de Mol voor een abrupt einde zorgde en zo Qmusic een unieke kans kreeg om nog tot 2029 te kunnen profiteren. (FVM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Koen
Koen
5 juli 2022 - 10:53 10:53

Heeft Patrick Kicken toch maar weer eens ongelijk gekregen dat de top 40 naar 538 ging. Die man blijft maar meer en meer leugens verkopen dat het zowel hilarisch als zielig is.

Laatst bewerkt 8 maanden geleden door Koen
Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx