RadioVisie

  • .
    .

Nederland: DAB+ Streekomroep haalbaar

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het ziet er naar uit dat alle Nederlandse streekomroepen in de toekomst een plekje op DAB+ krijgen. Het ‘verbeterplan’ van Broadcast Partners voorziet, althans volgens de zenderexploitant zelf, daar ruimschoots in. Het plan berekende niet enkel de dekking, maar ook de kosten.

De Nederlandse overheid wil dat DAB+ op termijn een succes wordt. De Tweede Kamer kreeg echter vanuit de radiosector veel klachten over de niet bijster geslaagde digitale dekking. Voor de Streekomroep was er zelfs helemaal geen spectrum voorzien. Broadcast Partners diende daarop een verbeterplan in. Eind 2017 liet de Tweede Kamer zich uitvoerig informeren in een rondtafelgesprek met alle sectorafgevaardigden en het ministerie van Economische Zaken.

Taskforce DAB+

Na het rondetafelgesprek zijn in opdracht van de Tweede Kamer een Taskforce DAB+ en een technische werkgroep geformeerd om het verbeterplan uit te werken en te vertalen naar overheidsbeleid. In de werkgroep zijn alle belangenorganisaties vertegenwoordigd: NPO, VCR, RPO en NLCR. Bij de laatste vergadering waren ook lokale omroepen aanwezig die zich grondig lieten informeren.

Inmiddels zijn alle technisch mogelijke frequentie-indelingsmogelijkheden onderzocht. Hierbij is gekeken welk scenario leidt tot een zo optimaal mogelijke DAB+ frequentie-indeling. Daarbij is rekening gehouden met het uitgangspunt ‘hoogwaardige uitzend- en ontvangstkwaliteit voor Streekomroepen’. Het nu geadviseerde scenario sluit het best aan en biedt maximale frequentiemogelijkheden, met name voor de Streekomroep.

Allotments voor Streekomroep

OLON/NLPO en VNG hebben afgesproken dat de huidige Lokale Omroepen worden omgevormd naar een kleiner aantal Streekomroepen met doelgebieden gevormd uit de sociaal-culturele en economische omgeving waarin mensen wonen, werken en recreëren.

NLPO wilde graag 81 DAB+ frequentiegebieden (DAB+ allotments), maar uit het onderzoek blijkt dit niet realiseerbaar. Dankzij de geadviseerde optie wordt nu wel voorzien in tenminste 50 subregionale multiplexen voor de Streekomroepen die een allotment kunnen delen. De DAB-multiplexen bieden hiervoor ruim voldoende capaciteit.

Het DAB-verbeterplan biedt de mogelijkheid om één centrale hoogvermogen zender in te zetten per allotment. Het is maatwerk, maar gemiddeld wordt hierbij uitgegaan van een zendkracht van circa 500 Watt ERP en een grotere antennehoogte. Indien noodzakelijk wordt deze aangevuld met een tweede zender. Ook blijkt dit veel beter te werken dan het laagvermogen concept uit het oorspronkelijke basisplan van NLPO. Bovendien is het aanzienlijk goedkoper.

Betere aansluiting

Het resultaat is multiplexen op maat, met zowel indoor als outdoor een dekking van een goede kwaliteit en met een lagere exploitatieprijs. Dat sluit beter aan bij de behoefte van de Streekomroepen en de door NLPO geformuleerde strategische uitgangspunten voor professionalisering van de sector. Vooral voor de publieke Streekomroepen zijn er aanzienlijke voordelen te behalen:

– Goede DAB-ontvangst in de doelgebieden (indoor en outdoor), gelijkwaardig aan dat van de landelijke- en regionale omroepen. 
– Lagere kosten als gevolg van de andere netwerkindeling: minder zenders, opstelpunten en aanvoerlijnen.
– Kostenvoordelen doordat capaciteit in dezelfde multiplex benut kan worden door andere omroepen.
– Economisch en sociaal-cultureel: meer samenhang in de regio en beter bereik van forenzen in de streek.

Veel vertrouwen

Robert-jan van der Hoeven, directeur van Broadcast Partners: “We hebben veel vertrouwen dat het vanuit het DAB-verbeterplan voortgekomen advies zeer binnenkort definitief wordt. Het gaat evengoed nog een lange weg zijn. De overheid moet het advies immers omzetten in beleid en ook is er afstemming nodig met onze buurlanden. Uiteindelijk gaat het er dus toch van komen.” (Radio.nl)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx