Er komt dan toch géén fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft geen toestemming voor een samensmelting, omdat het samengevoegde bedrijf een te machtige positie in het commerciële medialandschap zou krijgen.
Hiermee komt na anderhalf jaar voorlopig een einde aan een gevecht onder de grote mediatitanen in het Nederlandse medialandschap. De officiële redenen die ACM hanteert zijn nog niet bekend. Het officiële besluit om geen vergunning te verlenen voor de overname wordt over enkele weken afgerond.
In een reactie laat Talpa weten dat het al op 26 januari op de hoogte werd gebracht van het besluit. Het concern van John de Mol reageert teleurgesteld en blijft ervan overtuigd dat de fusie “het beste antwoord is op de uitdagingen die voortvloeien uit de concurrentie van grote internationale spelers, zowel in de strijd om content als in de strijd om kijkers en adverteerders”.
Talpa schrijft dat de partijen zullen blijven kijken naar “alternatieve mogelijkheden om de internationale concurrentie het hoofd te blijven bieden”. Ook RTL twijfelt er niet aan dat met de fusie nieuwe kansen had kunnen creëren. In een persbericht benadrukt CEO Sven Sauvé dat het bedrijf er ook alleen goed voor staat.
RTL Nederland en Talpa Network kondigden in juni 2021 aan te willen samengaan. RTL Nederland is eigenaar van onder meer RTL 4, 5, 7, 8 en Z en streamingdienst Videoland. Talpa Network heeft de tv-zenders SBS6, Net5, Veronica, het platform KIJK en de landelijke radiozenders Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica.
De fusieplannen stootten al snel op bezwaren van de adverteerdersbond bvA en concurrent DPG Media, dat eerder zelf met RTL Nederland in gesprek was. Zij vreesden voor een te dominante speler in het commerciële (tv-)landschap. De ACM wees in een tussenbesluit al op de nadelige gevolgen voor adverteerders, producenten van televisieprogramma’s, distributeurs van televisiekanalen en uiteindelijk de kijker.
Enkele weken geleden leek er nog een compromis in de maak, waarbij Mediahuis zou optreden als reclamewerver voor de tv-zenders van Talpa, maar dat bleek niet overtuigend genoeg.