fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nederland telt ‘intro- en outro- seconden’ (video)

‘Rare jongens, die Britten’. Obelix wist het al. En sindsdien is er niet echt veel veranderd. Ze maken de mooiste auto’s, liefst om naar te kijken en niet om mee te rijden. Ze bedachten de Brexit om een club te verlaten waar ze nooit echt lid van waren en ze veroverden de wereld met prima popmuziek. En net die muziek ligt nu aan de basis van een flinke radiorel in… Nederland.

Muziekquota, daar draait het om. Iets waar ze in Groot-Britannië nooit van gehoord hebben, daar zijn uitsluitend Engelse liedjes te horen op de radio. In veel andere landen moet de overheid ingrijpen om ‘voldoende’ muziek in de eigen landstaal gedraaid te krijgen. Frankrijk was één van de eersten die een quotum invoerde, België volgde en ook in Nederland kennen ze er wat van, getuige de (kleine) oorlog waarin 100%NL en het Agentschap Telecom momenteel zijn verwikkeld.

Meten op een seconden-weegschaal

We hadden het er eerder deze week al over, we komen er op terug met meer ‘technische’ details. 100%NL moet 70% Nederlandstalige muziek uitzenden, zo staat in hun uitzendlicentie. Na jàren ongestoord en zonder problemen activiteit werd, na een klacht van RADIONL dat een gelijkaardig format uitzendt via een netwerk van zo’n tachtig lokale zenders, op 25 april 2017 een controle uitgevoerd door het bevoegde Agentschap Telecom (vergelijkbaar met de VRM in Vlaanderen). Dat AT kwam uit op een percentage van slechts 67,42% Nederlandstalige muziek.

Daarvoor gebruikte men een ‘meetmethode’ die werd bedacht door het ‘Instituut Voor Informatierecht’ in Amsterdam, een onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Het IVIR kwam daarbij tot de conclusie dat intro’s van liedjes waarover de presentator praat, niet kunnen meegeteld worden in de tijdsberekening, omdat de muziek op dat moment ondergeschikt is.

In het onderzoeksrapport van het IVIR, dat RadioVisie in z’n bezit heeft, lezen we dat men zich daarvoor baseert op een neuropsychologisch rapport uit 2015 waarin onderzoek wordt gedaan in hoeverre gesproken woord en muziek mensen afleidt bij het lezen. Ook het boek ‘Essential Radio Skills’ van de Britse journalist en radiomaker Peter Steward uit 2006, werd mee opgenomen in hun zoektocht.

Een kwestie van interpretatie?

Uit het bewuste neuropsychologische onderzoek blijkt dat wanneer tegelijk instrumentale muziek en woord te horen zijn, vergelijkbaar dus met een presentator die over de muziek van een liedje babbelt, de spraak meer aandacht opeist dan de muziek. Zeker als het om instrumentale muziek gaat. Intro’s van liedjes zijn dat bijna altijd.

Ook Peter Steward schrijft dat bij presentatie over een rustige instrumentale intro de aandacht hoofdzakelijk naar de presentatie gaat, en de muziek bijgevolg ondergeschikt ervaren wordt.

Op basis van deze conclusies beveelt het IVIR dan ook aan om muziek waarover gesproken wordt niet mee te tellen. “En omdat de duur van de intro’s en outro’s van songs bij stations bekend is, kan ook vooraf op basis van een playlist voldoende zekerheid worden gekregen dat gedurende de dag aan de vergunningsvoorwaarden wordt voldaan”, zo schrijft het IVIR.

Cadeau van vijf seconden

RadioCorp, de eigenaar van 100%NL ging in het verweer (ook dat rapport is ons bezit), waarop het IVIR een beetje inbond. De zender schrijft dat het doodnormaal is dat wereldwijd deejays over intro’s en outro’s van muzieknummers praten. Het IVIR reageerde daarop door te stellen dat de tijd waarin een deejay over een intro van een liedje praat niét meegerekend mag worden in de telling… minus vier tot vijf seconden die weer wél aan de muziek mogen worden toegevoegd.

100% NL is evenwel van oordeel dat wanneer een deejay over een intro praat, alle muziekseconden moet meetellen voor het criterium ‘Nederlandstalige muziek’. Het AT staat daar lijnrecht tegenover, terwijl het IVIR van mening is dat de tijd van de intro’s moet worden afgetrokken, om er daarna weer vijf seconden bij te tellen.

Nederlanders die muziekseconden tellen? Nog heel even en in het UK duikt het gezegde ‘Rare jongens die Nederlanders’, op.


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in muziek, nederland
Nostalgische column Hans Knot (45)

Dick is (nog steeds) radio actief – 7 (audio)

Het Avondblad van 31 oktober (video)

‘Guus kom weer naar us’ bij Radio 2

Kicken op radio en zo (20)

FamilyRadio wordt meer Familie Radio

Sluiten