RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nederland: Talpa en DPG overwegen beroep tegen hoge prijzen FM-noodverlenging

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na Talpa Network overweegt ook DPG Media de gang naar de rechter vanwege de hoge bedragen die het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) rekent voor de drie jaar noodverlenging van de FM-frequenties. “We beraden ons momenteel nog op de volgende stap”, aldus een woordvoerder van Qmusic tegenover nu.nl.

In mei vorig jaar maakte toenmalig Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK bekend dat de commerciële radiostations drie jaar noodverlenging krijgen van hun FM-vergunningen vanwege de door de coronacrisis gedaalde reclame-inkomsten. Hierdoor kunnen zij in elk geval tot september 2025 uit blijven zenden op FM.

De vijf geclausuleerde stations (100% NL, Slam, BNR, Sublime en Veronica) hoeven, net als nu, geen vergoeding te betalen voor de noodverlenging. Zij betalen al in de vorm van een beperking op wat ze uit mogen zenden.

Voor de vier ongeclausuleerde kavels ligt dit anders. Zij moeten flink in de buidel tasten en gaan minstens het zevenvoudige voor hun vergunning als wat ze voor de huidige vijf jaar moeten betalen.

Qmusic gaat het meest betalen: 11,372 miljoen voor drie jaar. Radio 538 mag voor drie jaar 11,112 miljoen aftikken. Voor Sky Radio wordt het te betalen bedrag in totaal 11,195 miljoen euro. Radio 10 betaalt het minst van de vier ongeclausuleerde zenders: 6,929 miljoen euro voor drie jaar.

De fors hogere bedragen zijn al enige tijd onderwerp van discussie bij zowel de radiosector als in de politiek. De vier radiostations liggen al enige tijd op ramkoers met EZK over de betalen bedragen voor de noodverlenging en ook de Tweede Kamer bemoeide zich ermee. Meerdere keren werd een motie ingediend en aangenomen om eerst Keijzer, en recent nog toenmalig Minister Blok, aan te sporen om in gesprek te gaan met de sector over reële bedragen.

Maar eind 2021 liet Blok weten de motie opnieuw keihard te negeren en vast te houden aan de huidige bedragen. Eigenlijk moest de minister ook wel, want de tijd dringt. Op 31 augustus lopen immers de huidige vergunningen af.

Eind december liet Talpa, eigenaar van Radio 538, Sky Radio, radio 10 en Radio Veronica) al weten de gang naar de rechter niet uit te sluiten. Nu overweegt DPG als eigenaar van Qmusic hetzelfde. Volgens de radiostations is het door de hoge bedragen niet mogelijk “om een economisch rendabele business te kunnen draaien”.

Ondanks dat de stations het niet eens zijn met de bedragen, hebben ze wel allemaal hun noodverlenging aangevraagd. Dat moest ook, wel, want anders kunnen de stations de hoge bedragen niet aanvechten en staan ze sowieso met lege handen. Vorige week dinsdag verliep de deadline voor de aanvraag en moesten de stations tegelijk de rekening betalen.

En dan is er ook nog Kink, die via de rechter de noodverlenging van de landelijke radiostations probeert tegen te houden. Kink wil namelijk dat de FM-kavels gewoon volgens plan dit jaar opnieuw verdeeld gaan worden. Deze zaak dient op 15 maart. (RadioWereld.NL)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1589: Radio2, Symphony, Veronica Vintage (video)

• Radio2-ochtend: West-Vlaamse provincieraad vervoegt protest • Symphony: de Netflix voor klassieke concerten • Start Lees verder

Ferry laat Monique opnieuw aan het woord

Op 5 september 1987 presenteerde Luc Dardin (Luc van Rooij) de ‘Monique Top 50’ tussen Lees verder

Blad 1588: Koen De Bouw, DAB+ in Nederland, Radio Drenthe

• Koen De Bouw is nieuwe VTM-trailerstem • Nederland: 26 procent heeft DAB+ • Nieuwe Lees verder

Blad 1587: Roularta, Radio 1, TOPradio (audio)

• Roularta fuseert Nederlandse magazine-uitgeverijen • Podcast: wat doet dementie met een mens? • De Lees verder

Op zoek naar de 1000 beste Nederlandstalige liedjes 

Stemmen kan een week lang via nposterren.nl. De lijst is te horen van 3 t/m 7 Lees verder

Blad 1583: Q500, Q18.000, Vanden Borre

• De 500 van Q-Nederland • De 18.000 van Q-Vlaanderen • Korting op DAB+ als Lees verder

‘Het Complete Tunesboek’ officieel voorgesteld (audio)

Woensdag jongstleden - 14 september - werd ‘Het Complete Tunesboek', het enige en definitieve naslagwerk Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx