RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland: TalkRadio is terug van weggeweest

Het roemruchtigeTalkRadio gaat vanaf vanmiddag 15:00 uur weer uitzenden. Na ruim twintig jaar afwezigheid keren daarmee de bekende praatprogramma’s terug. Ditmaal niet meer in de ether, maar in een hedendaags jasje als online hybride platform rechtstreeks vanuit mediastad Hilversum. TalkRadio biedt een podium voor beginnende en professionele makers en wil een kompas zijn voor luisteraars op zoek zijn naar inspirerende gesprekken. 

Als opvolger van Veronica Nieuwsradio startte Talk Radio 1395 AM als eerste ‘praatzender’ van Nederland. Het station was niet alleen op de middengolf te beluisteren, maar was ook te vinden op de FM via diverse lokale kabelradiosystemen. Door toenmalige markt- en technologische omstandigheden staakte Talk Radio in 1998 haar uitzendingen. Anno 2020 is de mediawereld radicaal veranderd: ‘talk Radio’ is in de Verenigde Staten uitgegroeid tot het populairste genre, terwijl in Nederland het gesproken woord op de landelijke FM beperkt ruimte krijgt. De groeiende populariteit van podcasts laat zien dat er wel degelijk vraag is naar het gesprek. TalkRadio wil inspringen op deze ontwikkelingen en luisteraars en radiomakers door het gesproken woord aan elkaar verbinden.  

Programmering 

Naast live talk radio zullen er ook diverse podcasts te beluisteren zijn, waarbij de nadruk ligt op ‘Podcast Premières’. Dit zijn producties, die het eerst te beluisteren zijn bij TalkRadio. Diverse bekende radio-dj’s zullen een bijdrage leveren, waaronder oud-TalkRadio dj Bart (Luchsinger) de Jongh, voormalig Qmusic en 100% NL-dj Patricia van Liemt. GT Rovers duikt het verleden in en toekomstige Podjocks zullen luisteraars verrassen met bijzondere audiofragmenten. Eva Rookmaker maakt een programma voor ondernemende Nederlanders. Sandra Brandt brengt een ‘Klaagvrije maandag’ De samenwerking met OpenUp! zorgt ervoor dat het gesprek buiten de uitzending doorgaat.

Open Lijn-button

Op diverse manieren kan de luisteraar onderdeel worden van het gesprek bij TalkRadio, waaronder een telefoonnummer, Whatsapp, email en Skype. Mee kunnen praten, vragen stellen of op stellingen kunnen reageren. Daarnaast kunnen luisteraars meedoen via de Open Lijn-button op TalkRadio.nl, waarbij zij audioberichten kunnen achterlaten. Ook bedrijven mogen participeren door bijvoorbeeld een eigen radioprogramma te starten of podcast series in te zetten voor interne of externe communicatie doeleinden. Een goed gesprek tussen werkgevers en werknemers draagt bij aan vitaliteit op de werkvloer. TalkRadio ondersteunt het Nederlands Platform voor Duurzame Inzetbaarheid en is als aanbieder van unieke podcasttrainingen te vinden op het Johan Portaal.

° Lees verder onder de foto

Arjen van Wifferen

Media-initiatiefnemer Arjen van Wifferen (foto) was als radio comedian te horen als Arjan de Krantenman op Radio Veronica, hier belichtte hij met de nodige satire de dagelijkse actualiteiten. Na dit avontuur ontwikkelde hij zich tot running-therapeut en vitaliteitscoach. Maar de liefde voor radio bleef en Arjen was dan ook blij dat TalkRadio weer op zijn pad kwam. Arjen van Wifferen:

“Wellicht opmerkelijk dat TalkRadio middenin de coronacrisis lanceert, maar juist nu is er ruimte voor hét gesprek tussen radiomakers en luisteraars. Wij willen met de vernieuwde zender de luisteraar aan het woord laten over diverse onderwerpen en thema’s die ons allen aan het hart gaan. We willen verdieping en onderwerpen als kwetsbaarheid, machteloosheid bespreekbaar maken en houden. Ik ben in ieder geval dankbaar en vereerd om me op deze wijze in te mogen zetten voor dit legendarische station”.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dirk Aerts
Dirk Aerts
26 september 2020 - 18:49 18:49

Weet iemand of deze zender nog actief is ?

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
27 september 2020 - 09:38 09:38
Antwoord aan  Dirk Aerts

Vroeger(jaren 90) was deze zender aktief op de middengolf 1395 AM dan verdween die….
Sedert 20 april 2020 zou hij opnieuw via het internet
te beluisteren zijn zoek naar talkradio.nl met veel blabla en de nieuwe “hype” dus podcasts.
Denk niet dat dat soort radio in Vlaanderen populair
gaat worden, in tegenstelling tot Amerika waar het al
sedert de jaren 60 -70 een plaats inneemt tussen allerhande themazenders.

Guido Schotmans
Guido Schotmans
20 april 2020 - 17:44 17:44

Wanneer komt er in België eens een TalkRadio. Dat format is hier gewoonweg onbestaande.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx