RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Nederland: ‘Startbedragen FM-veiling zijn te hoog’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In november 2022 werd het bedrag bekend dat de Nederlandse overheid minimaal wil krijgen voor elk van de negen FM-kavels die dit jaar (opnieuw) geveild zullen worden. Ze lopen uiteen van nul euro voor de twee geclausuleerde kavels (Nederlandstalige muziek en nieuws) tot ruim vijftien miljoen voor de kavels die momenteel gebruikt worden door Radio 538, Sky Radio en Qmusic. De bedragen zijn gebaseerd op 60 procent van de berekende waarde van de kavels voor de komende twaalf jaar.

De waardeberekening

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) liet alle waardes berekenen door SEO Economisch Onderzoek. Hiervoor is gekeken naar wat een gemiddelde efficiënte toetreder bij een veiling zou betalen. Daarbij is rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder clausulering en demografisch bereik (hoeveel procent van de bevolking het FM-kavel kan ontvangen). 

Daarnaast zijn de waarden ook berekend op basis van financiële gegevens van de huidige negen landelijke commerciële FM-radiostations, waarbij eveneens rekening is gehouden met zowel de omzet als de kosten. Uit dit onderzoek blijkt verder dat de negen FM-kavels bij elkaar een slordige 122 miljoen euro waard zijn, waarbij het huidige kavel van Qmusic met ruim 26 miljoen euro de hoogste waarde heeft.

De kans is dan ook klein dat EZK de startbedragen voor de veiling gaat verlagen. Mochten ze dat wel gaan doen, dan zorgt dit er naar alle waarschijnlijkheid alleen maar voor dat de veiling zelf langer zou duren. De enige mogelijkheid om tegen het startbedrag een kavel te bemachtigen is een aanvraag indienen. Maar de kans dat dit gebeurt is vrij klein. Sowieso mogen door de geïnteresseerden geen onderlinge afspraken gemaakt worden.

Meer kandidaten dan prijzen

DPG Media, eigenaar van Qmusic heeft al aangegeven dat men minimaal één extra FM-pakket wil. Ook Kink wil graag op FM, terwijl er geruchten zijn dat Mediahuis (Audiohuis Amsterdam), eigenaar van Sublime, wil uitbreiden. En dan zijn er ook nog Talpa (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Veronica), BNR en RadioCorp (100% NL en Slam!). Talpa bezit momenteel vier kavels, maar dat aantal wordt bij de veiling beperkt tot maximaal drie.

Kortom, er zullen ongetwijfeld meer dan negen aanvragen voor deze FM-kavels binnenkomen bij EZK, waarna er tijdens de veiling tegen elkaar opgeboden moet worden. De kans is daarbij zelfs reëel dat er meer dan de berekende waarde geboden gaat worden. Daar komt bij dat de veiling opgezet lijkt om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de staatskas. 

Er is nog geen enkele maatregel genomen om te voorkomen dat een partij met een realistisch bod gemakkelijk overboden wordt door een opportunistische partij met diepe zakken, met als enige doel de concurrent uit de markt te houden. Dat beeld was vorig jaar ook al te zien bij de veiling van de commerciële FM-frequenties met lokaal bereik, maar ook bij de veiling van vier regionale FM-kavels in 2020.

Ook speelt mee dat bestaande partijen waarschijnlijk bereid zijn meer te betalen dan een nieuwkomer. Radiostations die nu al in de ether zijn en naamsbekendheid en luisteraars hebben, kunnen vanaf dag 1 na de veiling al terugvallen op reclame-inkomsten. Het hangt er dus helemaal vanaf hoe graag men een FM-kavel wil hebben en hoeveel men er voor over heeft. Oftewel ‘het is maar net wat een gek er voor wil geven’. (RadioWereld.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
jaques
jaques
25 januari 2023 - 13:56 13:56

Heten ze dit dan het uidoven van FM ? Je ziet de grote spelers staan aan te schuiven op de eerste rij om toch maar op FM te zitten, zelfs tegen astronomische bedragen. FM kan dus toch nog zeker niet zo slecht zijn, en al zeker niet dood. Allez, mijn observatie dus.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx