RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nederland: sprankelde ‘rhapsody’ van de Top 2000

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wat aanvankelijk als een eenmalig totaaloverzicht van de beste popsongs uit de twintigste eeuw werd beschouwd, groeide, mede door de talloze multimedia mogelijkheden, tot een vaste afspraak uit. Met een grote rol weggelegd voor de smaak van het publiek tussen Leeuwarden en Maastricht, evolueerde de Top 2000 van NPO Radio 2 tot een niet te missen trektocht langs monumentale muzikale kunstwerken met een tijdloze waarde. De torenhoge marktaandelen leidden -uiteraard – tot een blijvende herhaling tussen oud en nieuw.

Het mag weer!

Na twee door corona voor het publiek verboden edities, gooide het tot de verbeelding sprekende café in het Hilversumse museum ‘Beeld en Geluid’ dag en nacht de deuren open. De nieuwsgierigen en de feestvierders stortten zich opnieuw in het feestgedruis. Het versterkte het samenhorigheidsgevoel waarop de dj’s flink inspeelden.

Ruud de Wild waagde zich aan een luchtgitaarsolo tijdens één van de vele in de lijst aanwezige tracks van U2. Tot grote verrassing van iedereen trok hij zelfs dagelijks naar de tapkraan om niet alleen bezoekers maar ook zichzelf en zijn medewerkers van een frisse pint te voorzien. Sidekick en ‘administratie guru’ Thijs Hakkert beleefde niet alledaagse dagen. Hij rolde van het ene feest in het andere.

Na de meer dan geslaagde opwarming met Eddy Keur werden hem het cijferwerk en de zoektocht naar andere weetjes toevertrouwd. Een prima rolverdeling met een leuke interactiviteit tot gevolg. Tot grote voldoening van de talloze melomanen die, ondanks de onophoudelijke drukte, elke centimeter van de dansvloer benutten om mee te wiegen op Eric Clapton, Simply Red en talloze andere klassiekers.

See Emmely dance
 
Zoals ieder jaar werd ook naar de populairste sfeermaakster uitgekeken. De pas gehuwde Emmely de Wilt won moeiteloos alle feestvierders voor zich. Zeker toen ze spontaan een gratis rondje tijdens ‘Grace Kelly’ van Mika, aanbood om nog een versnelling hoger te schakelen met ‘The Boys Are Back in Town’ van Thin Lizzy.

° Tekst gaat verder onder de foto

Charmante en genietbare klantenbinding die via ‘The Wild Rover’ van The Dubliners tot de zoveelste carnavaleske samenzang leidde. En nog had de Rotterdamse er ondanks enkele mindere technische momenten op woensdag, niet genoeg van want bij ‘Sandstorm’, de nog steeds bejubelde technoklassieker van Darude, sprong ze op de toog om met de uitgelaten fans helemaal uit de bol te gaan.  

Op cursus bij Morad

Waarna het tijd werd voor de langverwachte opvolger van Giel Beelen, de 42-jarige Morad El Oukali, die zijn debuut tijdens de Top 2000 maakte. Even vooraf de mengtafel checken en de werking verkennen om dan de vuurdoop te ondergaan. Dat de aanslagen in New York tijdens de intro van Don Henley’s ‘New York Minute’ op 9 september 2001 plaatsvonden, werd door de vingers gezien. Een beginnersfout die gelukkig door zijn snelle en efficiënte aanpak even vlug vergeten werd.

Ook al omdat de voormalige presentator van FunX en NPO Radio 1 het contact met het publiek verstevigde via een dagelijks quiz waarbij de popkennis van één bepaalde artiest(e) of groep werd getest. Jammer dat de beelden met daarop de vragen en de keuzemogelijkheden qua antwoorden zich tot de bezoekers beperkten. Tijdens ‘Bestel Mar’ van het Limburgse gezelschap Rowwen Hèze ging het dak er helemaal af. Een unieke gelegenheid om enkele gelukkigen een bekertje bier te schenken. Waardering en sympathie alom.

Non-stop feesten, hoeden en mijmeren

Bij Europe’s ‘The Final Countdown’, Iron Maiden’s ‘Can I Play With Madness’, ‘Alors On Danse’ van Stromae en Van Halen’s ‘Jump’ gingen werkelijk alle remmen los. Zelfs de energieke Emmely mengde zich in de uitgelaten massa om met een jong meisje te swingen om vervolgens op de foto te gaan met een jongetje dat hiervoor via de zoomfunctie een verzoek had ingediend. Dit alles in een vloeiende beweging waar elegantie, flair en know-how primeerden.

Bart Arens die deze zesdaagse muzikale hoogmis op magistrale wijze had geopend, verschoof de presentatie in de meer informatieve richting met vaak knappe getuigenissen. Zo mijmerde een luisteraar hoe ze met een vriendin rond 2009 in het holst van de nacht op ‘Time Square’ in New York Alicia Keys en de behoorlijk bewaakte rapper Jay Z. ontmoette. De foto’s van dit ‘once in a life time’ moment werden nog steeds gekoesterd.

Annemieke Schollaardt strooide gul met hoeden in het rond tijdens ‘Country Roads’ van John Denver en imiteerde de slenterende Richard Ashcroft van The Verve in de clip van ‘Bitter Sweet Symphony’. Haar wandeling promootte handig de rijkdom van deze bijzondere uitzendlocatie. Totale pret verzekerd met vooral een ‘Thank You For The Music’ getekend Abba.

Twee voor de prijs van één

Grote hilariteit trouwens tijdens de ultieme rush naar Queen toen om middernacht niet één maar twee verschillende journaals gelijktijdig klonken. Christiaan Bonebakker en de vaste redacteur van NPO Radio 2 Michel Coenen in een ongevraagd ‘redactiegevecht’. Het technische euvel leidde wel tot een kwinkslag van Jeroen van Inkel, die het voorval links liet liggen om de emotionele rollercoaster naar de traditionele gongslag aan het einde van Queen’s ‘Bohemian Rhapsody’ te vervolgen.

Applaus voor Peter R. de Vries na diens favoriete song ‘A Whiter Shade of Pale’ van Procol Harum tot de volledige euforie bij ‘Noodgeval’ van Goldband. Het kon en mocht allemaal terwijl de kassa van de drankgelegenheid haast onophoudelijk rinkelde en rond middernacht besefte dat een legendarische happening achter de rug lag. Op naar nummer 25. (FVM)

° Klik hier om de complete lijst te bekijken.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx