fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Nederland: ‘Spraakbeperking’ geschrapt

De tijdsbeperking voor gesproken woord over intro’s en outro’s van muziek wordt geschrapt voor commerciële radiostations in Nederland. Dit heeft staatssecretaris Keijzer geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Er zou versoepeling komen van een wet die eigenlijk niet bestaat. 

Zo is voor bijvoorbeeld 100% NL vastgelegd dat de zender tenminste 70% Nederlandstalige muziek uit moet zenden tussen 07:00 en 19:00 uur en tenminste 20% niet-Nederlandstalige muziek uit Europa. Voor Sublime is bepaald hoeveel klassieke of jazz muziek er moet worden geprogrammeerd.

AT verzon nieuwe regel

In 2018 besloot Agentschap Telecom (AT) opeens dat als een deejay een plaat aan- of afkondigt door de intro of outro , dat dit dan niet mee mag tellen als muziek. Het gevolg was dat 100% NL in 2018 een torenhoge last onder dwangsom van AT kreeg opgelegd wegens het draaien van iets te weinig Nederlandstalige muziek. Omdat AT opeens de seconden waarin een deejay over de in- of outro van een plaat praatte van de zendtijd afhaalde, kwam het percentage net onder de 70% uit.

100% NL besloot bezwaar aan te tekenen tegen deze sancties en de nieuwe regel, die overigens nergens omschreven stond. Duidelijk werd daarbij dat AT ook niet helemaal zeker van haar zaak was. Zo gaf het Agentschap het IVIR, het Instituut Voor Informatierecht in Amsterdam, opdracht om een juridisch oordeel te vellen naar spraak over intro’s en outro’s van muziek op de radio.

Compensatie

Het IVIR stelde dat indien er gesproken wordt over muziek, de muziek van ondergeschikt belang is. Maar omdat 100% NL terecht meende dat het op de radio gebruikelijk is dat een deejay over intro’s en/of outro’s van een plaat een aan- of afkondiging doet, stelde het IVIR voor om vijf seconden van deze spraak toch mee te tellen als muziek.

AT reageerde met het voorstel om tien seconden van het gesproken woord van een deejay over een intro of outro mee te tellen als muziek. Daarnaast halveerde de etherwaakhond de opgelegde last onder dwangsom voor het draaien van te weinig Nederlandstalige muziek.

In 2019 besloot de rechter echter dat niet kan bepaald worden dat muziek of spraak boven- dan wel ondergeschikt is. Wel oordeelde de rechter dat die latere tien seconden intro / outro-regel een beleidsregel is die AT in alle redelijkheid had mogen maken.

Schrappen nieuwe regel

Maar nu wordt de tien seconden regel alsnog geschrapt en gaan muziekstukken waarbij een deejay dit stuk aan- of afkondigt door de in- of outro, weer volledig meetellen als muziek. Na inventarisatie bleek dat de gehele commerciële radiosector deze tien seconden regel onzinnig vindt.

Het schrappen van deze belemmerende eis maakt deel uit van de motie Aartsen / Sneller over het onderzoek naar de versoepeling van de clausules van commerciële radiostations en de motie Weverling / Sjoerdsma om de verstandhouding tussen AT en de radiosector te verbeteren.

Een mogelijke oplossing kan gevonden worden in het versoepelen van de regels voor het aan- en afkondigen van muzieknummers”, aldus Keijzer. “Op korte termijn is daar een oplossing voor handen en op dit punt kom ik dus ook aan de wensen van de sector tegemoet.

Daarnaast gaat het onderzoek naar het mogelijk opheffen of versoepelen van de clausules in de radiovergunningen door. Hiervoor is recent een Adviescollege opgericht. (radio.nl)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Nederland telt ‘intro- en outro- seconden’ (video)

‘Rare jongens, die Britten’. Obelix wist het al. En sindsdien is er niet echt veel Lees verder

Geluid dat je niet kan horen

Het is niet nieuw; -geluid dat de mens niet horen kan, maar dat wel opgepikt Lees verder

Het radiodagboek van 25 oktober – 297 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 636: Sixties, hitquiz en Wablieft? (video)

En wat hebt u gepland dit weekend? Eigenlijk had dit een super tweedaagse kunnen zijn Lees verder

Het is vandaag 24 oktober… 1979 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het radiodagboek van 24 oktober – 296 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 oktober – 295 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

3FM Serious Request: ‘Loop thuis!’

NPO 3FM past de plannen voor de derde editie van 3FM Serious Request: The Lifeline, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in muziek, nederland
Blad 491: Reclame, Contact en Soprano (video)

TOPradio verschoof ‘Retro Arena Top 100’ halfjaar

Klara: alternatief voor Koningin Elisabethwedstrijd

Het is vandaag 9 mei… 1978 (audio)

Het radiodagboek van 9 mei – 130 (video)

Blad 490: Telenet, Streamyard, Paloma, Extra Gold en 208 (audio)

Sluiten