RadioVisie

  • .
    .

Nederland: Soulshow nog een keer bij NPO Radio 2

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vermits de jaren’ 80 toch volgende week centraal staan bij NPO Radio 2 mocht de bekendste radiopresentator van het tropische eiland Bonaire niet ontbreken. Maat, die recent zijn 75e verjaardag vierde, krijgt in het tweede uur van ‘Wout 2Day’ van Wouter van der Goes op donderdag 24 februari carte blanche om zijn oude programma nog een keer te presenteren.

Verschillende generaties groeiden op met het legendarische programma tijdens de algemene koopavond. De Soulshow evolueerde bijna een halve eeuw later tot een niet te missen graadmeter voor de trends in de clubs en tot een meer degelijk promotieplatform voor de liefhebbers van funk en disco gekruid met een vleugje rap en hiphop. Dit alles onder de bezielende leiding van Ferry Maat als de energieke pianist in hart en nieren.

Get down from Detroit to Philadelphia

Even het succesverhaal reconstrueren: Wat schoorvoetend in 1973 op de ‘Mebo II’, het zendschip van Radio Noordzee Internationaal begon, groeide via de TROS op Hilversum 3, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica en Sublime tot een steeds leerrijke bloemlezing voor de melomanen met een uitgesproken voorkeur voor grandioze stemmen begeleid door weelderige orkesten en bands met trompetten en virtuoze bassisten zoals Larry Graham.

Geen wonder dat het haast onuitputtelijke lyrisme waarmee Ferry Maat een lans brak voor artiesten als Chaka Khan, Luther Vandross, Patti Austin, Quincy Jones en -uiteraard zijn all time favoriet ensemble- Earth, Wind en Fire de nieuwsgierigheid stimuleerde en vergrootte. Platenmaatschappijen als Motown, Phillysound en Salsoul werden meer dan hartverwarmend door het grote publiek omarmd.

Ready for the world

De verhuis naar de exotische vakantiebestemming Bonaire versnelde dankzij de waaier van multimedia mogelijkheden de oprichting van het al lang gewenste soulshow radio. Het format van uitsluitend non-stop het betere en het gevoelige danswerk afgewisseld met de heruitzending van de doorgaans uit de TROS periode genomen soulshows week op 22 april van vorig jaar voor de knallende terugkeer van de inmiddels 75-jarige mister ‘Solid as A Rock’.

Radio Mega Classics 99,5, Paradise 103,1 FM en Jamm FM in Oude Amstel schaarden zich maar al te graag aan de zijde van miljoenen enthousiastelingen, die zich wereldwijd manifesteerden. Van Hongkong tot in België bekendheid en succes verzekerd Ook de handige doe-het-zelvers, die creatief met beats en muziek konden omspringen, bleven, ondanks de vaak hoge eisen, meer dan welkom. De ‘Bond van Doorstarters’ betekende ooit de start voor de carrières van producers als Peter ‘Hithouse’ Slaghuis en beïnvloedde zelfs talloze actuele housedj’s als Armin van Buuren en Tiësto.

Even terug in Soul City Hilversum

Vandaar dat de soulshow absoluut niet mocht ontbreken tijdens de ‘Achtdaagse’ van NPO Radio 2 gewijd aan de jaren ’80 tussen 18 en 25 februari aanstaande. Om één en ander technisch te vereenvoudigen, nam Ferry Maat inmiddels één uur pure ‘Good Times’ op. Klant en klaar voor de uitzending op donderdag 24 februari tussen 19.00 uur en 20.00 uur tijdens ‘Wout2Day’ met Wouter van der Goes, die het toenmalige donderdagse programma als ‘de soundtrack van zijn leven’ beschouwde.

‘Zeker omdat de toen gedraaide import de zaterdag daarop al in de verschillende discotheken aan bod kwam’. Meer info? Op soulshow.nl is alle informatie over de dagelijkse Old Skool shows en over het downloaden van de app te ontdekken. (FVM)

Samengevat:

  • Extra soulshow:24 februari 2022 tussen 19.00 – 20.00 uur bij NPO Radio 2 tijdens ‘Wout2Day’.
  • De Soulshow loopt elke donderdagavond via soulshow radio tussen 20.00 – 22.00 uur (Belgische tijd)
  • Mega Classics 99,5 (Bonaire) donderdag: 20:00 – 22:00 uur (03:00 – 05:00 uur Belgische tijd)
  • Radio Paradise 103,1 MHz (Curaçao): donderdag: 19:00 – 21:00 uur (02:00 – 04:00 uur Belgische tijd)
  • Jamm FM 104,9 MHz (Nederland): zaterdag: 14:00 – 16:00 uur. Soulshow Radio: donderdag: 14:00 – 16:00 uur (lokale tijd).

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
18 februari 2022 - 15:16 15:16

Wat begon als het promoten van zwarte muziek op een zondagnamiddag op RNI, ging
even later de succesvolle toer op bij diverse radiostations waarbij de glorieperiode toch wel liep bij de TROS op Hilversum 3 en zijn tijd bij radio Veronica !
Tegenwoordig als zijn gezondheid het toelaat, weer wekelijks te horen op de vertrouwde
“koopjesavond” tussen 20 en 22 uur op zijn eigen soulshow- internetradio vanaf het paradijselijke Bonaire, praten kan ie nog steeds als de beste, maar soms te veel over de platen heen en met te veel zaken bezig zoals reclameboodschappen, chatten, instagram en andere nieuwe mediaspeeltjes waardoor de magie van vroeger wel wat verloren gaat….

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx