Na Vlaanderen, waar de VRT een halvering van zijn radioreclame laat optekenen, is nu ook in Nederland duidelijk geworden dat reclame op de landelijke publieke radiostations als gevolg van de corona-crisis bijna gehalveerd is. Eén en ander blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van minister Arie Slob. In april waren 42% minder spots te horen op de NPO-radiostations. Ook de commerciële zenders delen in de klappen.
Sinds de crisis is er fors minder reclame op de radio te horen. Op sommige stations werden zelfs complete blokken geschrapt. Ook de televisie heeft er last van. Op de publieke kanalen was er zelfs 44% minder reclame te zien. Omdat het voor adverteerders onzekere tijden zijn, wordt afwachtend gereageerd, een aantal campagnes werden geschrapt. Maar omdat er langer naar de televisie gekeken wordt en langer naar de radio geluisterd wordt, kopen vele adverteerders ook minder spotjes. Tegenwoordig volstaan minder reclameminuten om een doelgroep te bereiken.
De Ster, de reclameregie van de publieke omroep in Nederland, vergelijkbaar met de Var voor de VRT in Vlaanderen, haalde de eerste vier maanden van dit jaar voor 49,9 miljoen euro aan reclame-inkomsten binnen. Sinds maart, toen de wereld op z’n kop werd gezet door corona, zijn de inkomsten 35% lager dan begroot. Omdat vrijwel alle geplande evenementen eveneens niet doorgaan, wordt verwacht dat dit verschil nog veel groter gaat worden. Om de Ster-inkomsten enigszins te compenseren zal de Algemene Mediareserve worden aangesproken.
Ster heeft voor 2020 en volgend jaar drie mogelijke scenario’s bedacht. De ramingen bij lopen daarbij uiteen. Van 72 tot 145 miljoen euro minder reclame-inkomsten dit jaar, en 92 tot 183 miljoen euro minder voor 2021. De verschillen zijn groot, erkent ook minister Arie Slob (foto). “Het illustreert de grote onzekerheid met betrekking tot de ontwikkeling van Ster-inkomsten. Ik kan daarom vooralsnog geen betrouwbare inschatting maken van de verwachte ontwikkeling van Ster-inkomsten.”
Ook de commerciële stations voelen de klappen van de crisis. In sommige gevallen zijn hun inkomsten tot 70% gedaald. Dit leidt niet alleen tot kortere reclameblokken, maar zorgt er ook voor dat er een lager bedrag per seconde wordt betaald voor een spotje. Op deze manier wordt gehoopt om toch nog wat adverteerders te lokken en inkomsten te genereren. (BVP)