RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Lage Landen: reclamemarkten kregen klappen

De voorbije maanden leefden we plots in een wereld zonder vliegverkeer, zonder files, zonder jengelende kinderen aan de schoolpoorten en zonder reclame? Alleen dat laatste klopt niet. Advertenties waren er wel, enkel waren dat er veel minder. Onderzoeken moeten de ravage in kaart brengen. IPG Mediabrands, kwam naar buiten met een schattingsrapport. Zij houden het op een terugval van 8,5% voor de hele Belgische markt, in 2020. 

De televisie zou 15% minder genereren. Wat de andere lineaire media betreft, gaat het bureau uit van min 10% voor de radio, 15% voor de pers en 30% voor de buitenreclame. In 2021 zou de economische stabilisering (BBP +4,5 %) een herneming van de reclamebestedingen tot gevolg moeten hebben.

De media-inkomsten zouden met 5,1 % stijgen om een bedrag te bereiken dat vrijwel gelijk is met dat van 2019. Digital blijft groeien (+11 %), terwijl OOH (+6 %), radio (+6 %) en televisie (+2 %) stabiliseren of herstellen. De pers daalt verder, maar aan een geleidelijker tempo, conform de erosie op lange termijn die aan COVID-19 voorafging.

En intussen bij de bovenburen

Ook in Nederland werd geteld, gecijferd en gerekend. Met vergelijkbare problemen. In mei bracht radioreclame 32,8% minder op dan in mei 2019. Weliswaar een lichte verbetering ten opzichte van de maand april toen de inkomsten met ruim 40% waren gekelderd. Dat blijkt uit cijfers van mediabureau Nielsen. Het gaat hierbij om bruto bestedingen. In de sector in het gebruikelijk om met kortingen te werken, maar volgens Nielsen geven die cijfers toch een prima beeld van de ontwikkelingen in de sector.

Recent lieten de commerciële radiostations in Nederland reeds weten dat ze in 2020 een derde van hun jaarinkomsten zullen zien verdampen door de coronacrisis. Daarom werd de overheid gevraagd om een noodverlenging van hun FM-vergunningen, die nu geldig zijn tot 2022. Maar niet enkel de radio vertoeft in zwaar weer. De tv-reclame bracht 30,1% minder op dan in mei vorig jaar. Dagbladadvertenties leverden 17,2% minder op.

Ter herinnering, wereldwijd wordt voor 2020 een daling met 7% voorspeld, met meer bepaald minus 16% voor de lineaire reclame en plus 1% voor digital, met herstel (+6,1%) in 2021.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx