RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland: Radio 10 loopt verder uit

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Wat niemand bij de uitermate moeilijk verlopen bevalling op 4 april 1988 durfde te dromen, laat staan, te voorspellen, gebeurde toch. Radio 10, het geesteskind van de inmiddels overleden oprichter Jeroen Soer profileerde zich op basis van de jongste luistercijfers in Nederland tot de grootste commerciële concurrent voor het ongenaakbare NPO Radio 2. Een knappe prestatie voor Gerard Ekdom, Rob van Someren en Ben Liebrand, die volop gebruik maakten van de corona-maatregelen om hun bekendheid een flinke boost te geven.

De verstrekkende gevolgen van de lockdown, waardoor velen noodgedwongen aangewezen waren op radio, televisie en multimedia, speelden duidelijk in de kaart van Radio 10, dat het door problemen geplaagde Talpa Networks enigszins blij maakte. De doelgroep 30-59 jaar liet een mooie vooruitgang noteren. Nog sterker was het resultaat in de categorie algemene luistertijd. Het medium radio noteerde tijdens de delicate periode 12% meer luisteraars. Het voormalige uithangbord van de Arcadegroep deed er nog een flinke schep bovenop en scoorde maar liefst 20%. Vertaald in duur: 2,5 uur beter dan tijdens dezelfde periode van vorig jaar. Indrukwekkend dus.

Ondertussen in het Mediapark

Aan de dominante positie van NPO Radio 2 (13%) valt voorlopig niet te tornen. Zoals eerder gemeld viel het sterrenteam met uitschieters Bart Arens, Rob Stenders en Ruud de Wild opnieuw in de smaak van de modale radioconsument. Vooral het namiddagprogramma de ‘Platenbonanza’ bleef verrassend hoog scoren. Bovendien wordt achter de schermen druk gesleuteld aan de versteviging van het team. Aanhoudende geruchten melden immers de komst van Jeroen van Inkel, die het bij NPO Radio 5 niet meer al te best kan vinden met de omroepbestuurder van MAX, Jan Slagter. Hij zou zo de ideale vervanger zijn voor Frank van ’t Hof, die de vroege ochtendshows in het weekend stopt om meer tijd aan zijn familie te besteden.

Voor de door de pandemie geplaagde mediamagnaat John de Mol was er ook beter nieuws van Radio 538. De jongerenzender, die aanvankelijk flinke klappen incasseerde, krabbelde overeind en steeg in de doelgroep tussen 20-49 jaar met 0,6% om op 15,9% uit te komen. Goed dus voor Dennis Ruyer en Wessel van Diepen, die met hun respectievelijke shows ‘Dance Departement’ en de ‘Global Dance Chart Top 40’ inmiddels ook een veroveringstocht op Ibiza en Mallorca begonnen via danceradio Isla 106.

Sky Radio, in een verder verleden onaantastbaar, ging met 0,7% achteruit en daalde naar 8,2%. Qmusic bleef in de voor hun levensbelangrijke categorie heer en meester met 16,4%. Ook opvallend en mede veroorzaakt door de strenge maatregelen van de regering onder leiding van premier Marc Rutte, de groeiende belangstelling voor de Nederlandse muziek op 100%NL. Resultaat: een forse opmars van 0,8% naar 3,9%.

De rest van het peloton

De pogingen van NPO Radio 5 en van 3FM om met een bijgeschaafde programmering enige vooruitgang te boeken, leverden voorlopig niet het verhoopte succes op. Nog te weinig bijval voor Eva, Koreman, Timur Perlin en Frank van der Lende, die nochtans een prominente plek kregen bij de popzender. En Veronica? Op 17 mei jongstleden werd met veel trompetgeschal en met veel schoon volk waaronder Adam Curry en Lex Harding de zestigste verjaardag van de zender gevierd. Of hoe een eens zo glorieus verleden wegdeemstert en plaats maakte voor een onzekere toekomst. (FVM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Kijk… Nederlandse luistercijfers!

Ondanks de hevige concurrentie van Eurosport dat dankzij Tom Dumoulin in de Giro d’Italia indrukwekkende Lees verder

Nederland: Er wordt meer radio geluisterd in corona-tijden

Door de coronacrisis is de gemiddelde luistertijd gestegen. Dit meldt de Nederlandse Stichting Nationaal Luister Lees verder

Nederland: Luistertijd nam met 10% toe

Dat er steeds meer naar de radio wordt geluisterd sinds Covid-19 de maatschappij op z’n Lees verder

Nederland: sterke toename (online) radioluisteren

Er wordt momenteel meer naar de radio geluisterd in Nederland. Volgens cijfers van het Radio Lees verder

Nederland: ’s Zondags wordt het minst geluisterd

Op zondag wordt er het minst naar de radio geluisterd in Nederland. Dit blijkt uit Lees verder

Nederland paste ‘luisteronderzoek’ aan

Cijfers, marktaandelen, succes en/of treurnis. In Vlaanderen worden zes keer per jaar de resultaten over Lees verder

Bereik van radio blijft nagenoeg gelijk in Nederland

Niet zelden gaat het in gesprekken over media en in het bijzonder over radio, dat Lees verder

Top 40 best beluisterde hitlijst in Nederland (audio)

De Top 40 is en blijft een fenomeen in Nederland. In 1964 gestart als de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx