RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Nederland: Qmusic in volle opmars

Zelfs de onzekere coronatijden, die het mediaverkeer verlamden, belette Qmusic niet om de aanval op NPO Radio 2 in te zetten. Wat vijftien jaar geleden schoorvoetend als vervolg op Noordzee FM startte, groeide inmiddels uit tot een vast begrip. Met de nadruk op gezelligheid en een sterke verbondenheid met de luisteraars. Een strategie die tijdens de voorbije maanden september en oktober duidelijk loonde.

Geen wonder dat de sfeer bij Qmusic, tijdens de analyse van de jongste resultaten, euforisch was. Met een forse winst van 0,7% werd in één klap de achterstand met het uithangbord van het Hilversumse Mediapark ruimschoots gedicht. Eerder deze maand viel trouwens het nieuws te horen dat de ochtendshow (06:00 en 10:00 uur) met Mattie, Marieke en Igmar, over de hele lijn beter scoorde dan die bij Radio 538. 

Daar heeft Frank Dane duidelijk alle moeite om de erfenis van de voormalige koning van de radio Edwin Evers, in ere te houden. Voeg daarbij het feit dat Q regelmatig evenementen organiseert als de Foute 1500, Armin van Buuren met A State of Trance en de World Wide Club Top 20 binnenhaalde en een samenwerking met de Stichting Nederlandse Top 40 opzette… en het moge duidelijk zijn dan het commerciële station uit de DPG Media-stal kan bogen op een sterk ontwikkelde interactiviteit en voldoende argumenten om een ruime doelgroep aan te spreken. 

Wat nu?

Het zat NPO Radio 2 de jongste weken overigens niet echt mee. De geruchten over een mogelijk vertrek van Rob Stenders naar Radio Veronica, Giel Beelen die zich tot tweemaal toe oversliep waardoor het vroege blok tussen 04:00 en 06:00 uur compleet de mist inging en het plotse vertrek van de sidekicks Cielke Sijben en Thijs Maalderinck bij Ruud de Wild in de Middag, werden breed in de pers uitgesmeerd. Niet echt ideaal om met een gerust gemoed de Top 2000-promotiemachine aan te zwengelen met de stembusweek, die op 7 december in de bekendmaking  van de nieuwe Top 3 moet resulteren. Werk dus aan de winkel om zo snel mogelijkheid klaarheid te scheppen omtrent deze dossiers die ongebruikelijk lang aanslepen.

Dat de pandemie tot de nodige herschikkingen bij Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, leidde was reeds voldoende bekend. Door de talrijke ontslagen en de gewijzigde programmaschema’s, verloor het publiek er haast het noorden bij. De gevolgen lieten niet op zich wachten. Radio 538 en Radio 10 tuimelden genadeloos onder de 10% grens. Zelfs het nochtans doorgaans qua marktaandeel stevige Sky Radio en Radio Veronica gingen achteruit. 

Vanzelf komt dus de vraag of de eigenzinnigheid en de kennis van de eventueel aangeworven Rob Stenders voldoende zal zijn om de legende van weleer op het juiste spoor te zetten. Kortom, de race naar de eindejaarsperiode belooft bijzonder spannend te worden. Kan Sky Radio zich, dankzij het imago van The Christmas Station, terug in de belangstelling werken? Volstaat de Top 2000 om NPO Radio 2 de nodige ademruimte te bezorgen? Of speelt Qmusic daadwerkelijk de Champions League en gaat het met de trofee van marktleider aan de haal? (FVM)

NLO


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Qmusic
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx