RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Nederland: publieke omroep moet op dieet

In Vlaanderen is het al heel lang een ‘bon ton’; bij iedere nieuwe overeenkomst tussen VRT en overheid (telkens geldig voor vijf jaar), moet er extra bezuinigd worden. Ook de Nederlandse publieke omroep ontsnapt er nu niet meer aan. Vanaf 2025 moet die verder met ruim 24 miljoen euro minder budget. In 2029 wordt dat omgezet in een structurele bezuiniging van 13 miljoen euro.

Eén en ander wordt duidelijk gemaakt in de voorjaarsnota die het Nederlandse kabinet gisteren – vrijdag 28 april – naar buiten bracht. De overheid gaat bezuinigingen vanaf 2025 om de gevolgen van de stijgende lonen en prijzen en de stijgende rente op de staatsschuld op te vangen. Alle ministeries moeten bijdragen.

De bezuiniging is niet het enige. “Daaraan gekoppeld wordt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ruimte gegeven om meer reclameopbrengsten te genereren, waarmee zij deze verlaging kunnen opvangen”, zo schrijft het kabinet in de voorjaarsnota. Hoe dat precies zal worden geregeld is momenteel nog niet helemaal duidelijk. 

Reclame-inkomsten gaan in Nederland niet rechtstreeks naar de publieke omroep, maar naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar het mediabeleid onder valt. De reclameregie van de publieke omroep, de Stichting Ether Reclame (STER), meldde afgelopen week nog dat er afgelopen jaar ruim veertig miljoen euro meer aan reclamegeld binnenkwam dan verwacht. “Deze extra ontvangsten worden toegevoegd aan de algemene mediareserve”, meldt het kabinet.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx