RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Nederland: Peter’s liefde voor de radio

Duizenden landgenoten en talrijke radiostations namen donderdagochtend 22 juli, op emotionele wijze afscheid van de vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De plechtigheid in het Amsterdamse theater Carré stond bol van de anekdotes waarbij vooral de familieleden mijmerden over deze onvergetelijke media- en vaderfiguur. Toen werd ook duidelijk hoe zijn liefde voor ‘A Whiter Shade Of Pale’ van Procol Harum toenam.

Radio Veronica: 14:00 uur. Geen Rob Stenders vanwege de nefaste gevolgen van Covid-19 maar een duidelijk aangedane Edwin Evers. Als één van de weinig genodigden behoorde hij tot de vriendenkring die de koelbloedig om het leven gebrachte journalist een laatste eer bewees. Kwestie van het intieme karakter te handhaven, beperkte de voormalige sterkhouder bij Radio 538 zich tot een bijzonder verhaal. 

Zo bleek dat de verslaggever tijdens zijn jeugd in de jaren ’60 van de vorige eeuw een bijzondere liefde voor Radio Veronica koesterde. Om even het geheugen op te frissen: vermits landelijke commerciële radiostations toen totaal uit den boze waren, investeerden vaak geldschieters in zendschepen van waarop dj’s de jeugd in grote delen van West-Europa met trendsettende muziek overspoelden. 

Zo kwam het dat in 1967, het jaar waarin de Engelse zeezenders op 14 augustus door de beruchte ‘Marine Offices Act’ moesten zwijgen, het nummer ‘A Whiter Shade of Pale’ van Procol Harum meer dan gebruikelijke aandacht bij Radio Veronica genoot. De song, gebaseerd op het derde deel uit de derde Suite van de Duitse barokcomponist Johann Sebastian Bach viel onmiddellijk bij de betreurde Peter R. De Vries in de smaak. 

Zanger Gary Brooker en de zijnen zouden nooit meer uit zijn hart verdwijnen. Logisch dus dat NPO Radio 1,Radio 538, 3FM, Qmusic,Sky Radio, Sublime, 100%NL, Radio 10 en BNR Nieuwsradio om 11:00 uur  deze song als ultiem statement draaiden. Corné Klijn, als vervanger voor Bart Arens op NPO Radio 2, hield het nadien bij sobere bindteksten waarop de muzieksamensteller met ‘Silenced By The Night’ van Keane en ‘A Good Heart’ met Feargal Sharkey vervolgde. (FVM – Foto: VRT)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx