fbpx

RadioVisie

  • .
    Belgian Radio Day
    .

Nederland paste ‘luisteronderzoek’ aan

Cijfers, marktaandelen, succes en/of treurnis. In Vlaanderen worden zes keer per jaar de resultaten over het bereik van radio in België en over het actuele radiolandschap gepubliceerd door het CIM. Daarvoor wordt een uitgekiende methodologie gebruikt, die je hier kan terugvinden. Bij de Nederlandse bovenburen, meten ze maandelijks. En dat werd voor de voorbije periode (januari/februari 2019), volgens een nieuwe formule gedaan.

Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) voegde twee belangrijke elementen toe. De eerste innovatie betreft de ontvangstwijze. Het luistervolume is vanaf nu in te delen naar de wijze waarop luisteraars naar radio luisteren. NLO hanteert hiervoor de indeling FM/Kabel, internet, DAB+ en anders/onbekend. Daarnaast werden de luistercijfers gefuseerd met de data van de NOM Doelgroep Monitor (DGM).

Deze aanpassing is volgens NLO een logisch gevolg van de ambitie om beter inzicht te krijgen in het veranderende gedrag. Net als lezen en kijken verandert ook luisteren als gevolg van digitalisering. FM heeft nu nog het grootste aandeel, maar digitaal luisteren is in opkomst. 

Interessante opdeling

NLO-directeur Frans Kok zegt hierover: “NLO registreerde de ontvangstwijze in het verleden via het tweejaarlijkse Audio Distributie Onderzoek, maar door de integratie met het Radiolog, dat geldt als de marktstandaard, zijn we in staat om de ontwikkelingen nauwkeuriger en structureler te volgen.”

Volgens de nieuwste cijfers heeft FM/kabel een luisteraandeel van 64%, internet 20% en DAB+ 8%. Het resterende deel gaat naar andere ontvangstmogelijkheden, zoals de digitale settop box, satelliet en/of Digitenne. De genoemde percentages gelden voor alle luisteraars (10+).

Door de toevoeging van de ontvangstwijze is de markt veel beter in staat om ‘IP-beluistering’ in kaart te brengen. Het luisteren migreert van een enkelvoudig zenderplatform naar een digitaal multichannel platform, veelal inclusief beeld. Dat geeft de radiostations de mogelijkheid interactiever met de luisteraars om te gaan en adverteerders willen daarop inspelen.

Liedewij Hentenaar, directeur van het Radio Adviesbureau: “Met een beter inzicht in digitaal luisteren ontstaat er meer ruimte om andere vormen van audio advertising in te zetten. Bijvoorbeeld meer specifiek getarget via programmatie. Dat kunnen audiocommercials zijn, maar denk ook aan display advertising op de websites van stations.”

Fusie met NOM Doelgroepmonitor (DGM)

De tweede toevoeging aan de luistercijfers betreft de fusie met de data van de Doelgroep Monitor (DGM) van het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM). DGM is een omvangrijk onderzoek naar productgebruik, interesses, activiteiten en mediagebruik van de Nederlanders. Dit onderzoek wordt in opdracht van NOM jaarlijks uitgevoerd door GfK.

Door de koppeling met DGM krijgt radio er ruim 2.500 doelgroepkenmerken bij, waarmee de luistercijfers niet alleen als media-, maar ook als marketingdata te gebruiken zijn. De radiostations en adverteerders krijgen nu veel meer inzicht in specifieke profielen van het luisterpubliek, zoals huizenbezit, vakantiegedrag, autogebruik, lifestyle etc. Hierdoor kunnen de campagneplanners hun budgetten nog gerichter inzetten op het medium radio. (radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 392: ‘PLAN B’, FM-kavels en een Assistent

Hoe sterk verschillen de media in Vlaanderen en Wallonië van elkaar? Of net niet..Gezocht en Lees verder

Het radiodagboek van 24 januari – 024 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 januari – 023 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 22 januari – 022 (audio )

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 389: Minerva, luistercijfers, Spotify

In Nederland is het één keer per maand luistercijferdag. En in januari was dat vandaag. Lees verder

Kicken op radio en zo (64)

Tom Mulder en De Oude Garde Op deze plek had een lofzang kunnen staan voor Lees verder

Het radiodagboek van 21 januari -021 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 388: Guy, Joe en Veronica (video)

Plots afscheid van iemand die ook voor RadioVisie veel betekende Joe reisde naar Disneyland Paris Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 19 maart (video)

Het Ochtendblad van 19 maart (audio)

De ‘Mac Gyver’ van Delmare is niet meer (video)

Het Avondblad van 18 maart (sliders)

Noordrijn-Westfalen krijgt commerciële DAB+

Eclips TV: radiomakers mét palmares in beeld

Sluiten