RadioVisie

  • .
    .

Nederland: NPO Radio 2 blijft nummer 1

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek over de periode december 2020 – januari 2021 zijn bekendgemaakt door Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO), de opdrachtgever van deze enquête. 

Ondanks het feit dat de Top 2000 reeds lang achter de rug is, valt NPO Radio 2 nog steeds in de smaak. Bij de commerciële concurrenten stelde Radio 10 orde op zaken terwijl Qmusic zich, ondanks een licht verlies, net boven de 10% handhaaft. Voor een definitieve machtsovername is het duidelijk net iets te vroeg.

Dat er bij de publieke omroepen, bij het analyseren van de jongste luistercijfers, een zucht van opluchting te noteren valt, is niet zo verwonderlijk. Het gonst namelijk van de geruchten over nakende wijzigingen. Rob Stenders die met zijn ‘Platenbonanza’ een gigantische hit scoort, wordt continu gelinkt met een vertrek naar Radio Veronica waar men naar een doeltreffende koers zoekt. 

De betrokken partijen houden echter de lippen stijf op elkaar. Zeker omdat Stenders’ contract pas tegen het einde van dit jaar afloopt. Onderhandelt men discreet achter de schermen om een gentlemen’s agreement te bereiken? Of poogt NPO-baas Jurre Bosman om deze smaakmaker alsnog aan boord te houden? Vragen, die de komende weken en maanden ongetwijfeld beantwoord worden.

Eindelijk stabiliteit

Bij Ruud de Wild in de Middag’ – NPO Radio 2 – lijkt alles in een vaste plooi te vallen. Het voorgenomen idee om zijn vriendin Olcay Gulsen als vaste sidekick uit te spelen, werd in stilte afgevoerd. In plaats daarvan viel de keuze op een dagelijkse gast waardoor de variatie en de vaak verrassende gesprekken tot een meerwaarde uitgroeiden. 

Het  bezoek van presentatrice en actrice Evi Hanssen bijvoorbeeld werd een gezellig en -vooral- een leerrijk onderonsje. Aan werk ontbreekt het trouwens niet voor de presentator en kunstenaar. Sinds deze week loopt immers ‘Ingelijst’ op NPO1 waarbij hij via een diepgaand gesprek met de voornaamste politieke tenoren een portret schetst. Voeg daarbij de wekelijkse podcast waarbij talloze mediafiguren in hun ziel laten kijken en men begrijpt waarom Wouter van der Goes en Frank  van ’t Hof vaak als vervangers optreden. 

Van 3FM naar Titanic FM en Joe FM?

Manager Sharid Alles kondigt betere tijden voor de zwalpende jongerenzender 3FM aan. Maar de geloofwaardigheid van deze uitspraak daalt verder, te wijten aan een schrikwekkend dieptepunt. Want ondanks de talloze wijzigingen, keldert het aandeel naar 1,9%. Geen wonder dat men in de wandelgangen hardop suggereert om 3FM op FM voor het duidelijk beter presterende NPO Radio 5 om te ruilen.

Tot slot: Bij Radio 538 werd de avondklokregeling eindelijk aan de kant geschoven. Goed nieuws dus voor de liefhebbers van onder meer de ‘Global Dance Chart Top 40’ met Wessel van Diepen op vrijdagavond waardoor men de kloof met de top 3 kan dichten. Sky Radio noteerde 9,6%. Geen slecht resultaat gezien de coronacrisis. Misschien vormt dit de voorbode van het overnamenieuws door Joe?

° De rapportage is gebaseerd op een representatieve landelijk steekproef van 8.629 respondenten van tien jaar en ouder. Als standaard tijdvak wordt 06:00 tot 24:00 uur gehanteerd. De gemiddelde luistertijd bedraagt 02:51 uur per dag, dat is hetzelfde als in de vorige periode. De gemiddelde luistertijd van de luisteraars is 04:29 uur. Dat is drie minuten meer dan vorige maand. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1596: BBC World Service, Sky Radio Christmas, Oxygène (audio)

• BBC World Service sluit 10 radiodiensten • Sky Radio Christmas is er aan begonnen Lees verder

Blad 1595: StuBru, Apple Podcasts, NPO Klassiek

• Exclusieve show Arctic Monkeys bij StuBru • Apple Podcasts lanceert Delegated Delivery • NPO Lees verder

NPO Luister: van experiment naar volwassen audioplatform

De experimentele app mag doorgaan als hét audioplatform van de publieke omroep, met alle podcasts Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic domineerde de zomer

De luistercijfers van juli en augustus bevestigen de dominante positie van Qmusic. Radio 10 blijft Lees verder

Blad 1591: podcast, presenteren, radiorapport

• Waarom radiomakers overstappen naar podcast • Presenteren kun je leren • Hans leverde alweer Lees verder

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1589: Radio2, Symphony, Veronica Vintage (video)

• Radio2-ochtend: West-Vlaamse provincieraad vervoegt protest • Symphony: de Netflix voor klassieke concerten • Start Lees verder

Ferry laat Monique opnieuw aan het woord

Op 5 september 1987 presenteerde Luc Dardin (Luc van Rooij) de ‘Monique Top 50’ tussen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx