RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Nederland: noodverlenging commerciële radiolicenties?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Om uit te zenden in deze of gene omroepband, is een licentie van de overheid nodig. Bijna altijd omdat de plekjes er niet eindeloos zijn. Meestal zijn deze uitzendvergunningen in tijd beperkt en moet na een bepaalde tijd een nieuwe licentie aangevraagd worden. Even zo vaak leidt dit tot controverses. De ene keer al meer dan de andere keer. Met een overtreffende trap wat betreft het Vlaamse frequentieplan voor lokale radiostations dat per 1 januari 2018 inging en waar nog steeds het laatste woord niet over is gezegd.

De gevolgen van de coronacrisis in Nederland zijn minstens vergelijkbaar met die in Vlaanderen. Met dit grote verschil dat de landelijke commerciële radiostations in Vlaanderen sedert 2001, toen de licenties voor het eerst werden toegekend, nog steeds in de lucht zijn met de vergunning van toen. Die werd immers al diverse keren automatisch verlengd. Iets wat voor netwerk- en lokale zenders, dus niet het geval was. 

Politieke partijen in de bres

Dit als inleiding op het feit dat ook in Nederland er binnen afzienbare tijd een nieuwe licentieronde aankomt. De huidige toelatingen lopen nog tot september 2022. Al lijkt ruim twee jaar nog ver weg, toch maakt de landelijke commerciële sector zich zorgen. En dat heeft dan weer alles te maken met het heden, helemaal op zijn kop gezet door Covid-19. Het bekende verhaal dus… 

Onder meer de politieke partijen VVD (liberaal), het CDA (christen-democratisch) en de PVV (nationalistisch signatuur), willen dat Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken en Klimaat (foto Wikipedia) gehoor geeft aan de vraag van de commerciële sector om huidige vergunningen mits een noodmaatregel te verlengen. Dit bleek donderdag tijdens het Algemeen Overleg Telecom.

Door de coronacrisis heeft ook de radiosector het erg moeilijk. De reclames zijn fors gedaald, de verwachting is dat het nog meer dan een jaar gaat duren vooraleer de inkomsten weer op niveau zijn. De situatie is dermate ernstig dat in 2020, naar verwachting, alle commerciële radiozenders in de rode cijfers zullen eindigen. Bij de kleinere stations is het de vraag of ze überhaupt het einde van het jaar nog zullen halen.

Drie jaar verlenging?

In plaats van overheidssteun in de vorm van geld wil de sector dat hun huidige FM-vergunningen met enkele jaren verlengd worden. Hierdoor wordt het makkelijker om financiering rond te krijgen en om de coronacrisis door te komen. Onder meer Joban van den Berg (CDA), Arne Weverling (VVD), Frank Futselaar (SP – socialistische partij) en Dion Graus (PVV) verzochten de Staatssecretaris om een verlenging toe te kennen.

“Er loopt nu een onderzoek naar de vraag of de etherfrequenties geveild of verlengd moeten worden. De uitkomsten worden in september verwacht, maar vanuit de radiowereld komen signalen dat dit misschien wel te laat is,” aldus Weverling. “Kunnen zij geholpen worden door bijvoorbeeld met drie jaar te verlengen?”

Conclusies Adviescollege Radio afwachten

Staatssecretaris Keijzer erkende de financiële problemen, maar wil eerst afwachten wat de conclusies van het Adviescollege Radio zijn. Ook haalde ze enkele bezwaren aan tegen de noodverlenging. “U moet zich wel realiseren dat als je niet veilt, dan verleng je en dat betekent dat alle voorwaarden die aan de vergunningen zitten weer mee gaan. Daar hebben we net een adviescommissie voor in het leven geroepen en die is nu aan het kijken of je dat ook op een andere manier zou kunnen doen. Dus ik zou aan u willen vragen om mij de tijd te geven in het beantwoorden van die vraag.”

Ook stelde Keijzer dat, omdat de vergunningen pas per september 2022 aflopen, er nog voldoende tijd is. Daarnaast geeft de Staatssecretaris ook aan met de landelijke commerciële stations gesproken te hebben, maar dat ze graag een onderbouwing krijgt waaruit blijkt dat het financieel slecht gaat. Voor de meeste deelnemers aan het overleg was dit echter een zeer onbevredigend antwoord.

“Volgens mij moeten we die commissie ook gewoon zijn werk laten doen,” bepleitte Weverling. (foto Wikipedia) “Waar het om gaat is dat u zegt wel genoeg tijd te hebben om daarover na te denken, maar heeft die sector ook voldoende ruimte? Want er zijn natuurlijk banken of aandeelhouders die niet meer kunnen financieren en dat het einde een beetje in zicht raakt. Dus vandaar dat het verzoek is gekomen om voor de zomer de beslissing te nemen om onder dezelfde voorwaarden te verlengen. Daarmee geven we even wat lucht aan die sector en kan de commissie gewoon z’n werk doen.”

Graus deelt die mening grotendeels. “In een paar weken lockdown is gewoon een derde van de jaaromzet aan radioreclame gewoon verdampt. En ze gaan het gewoon niet meer redden tot september. We kunnen toch niet als kamer toezien hoe ook die sector dadelijk nog om zeep gaat. Dat kunnen we toch niet maken? Er zijn zoveel miljoenen mensen die genieten van die radiozenders. Er moet sneller gehandeld worden.” Daarmee verwijst hij tevens naar hoe de Kamer in geen tijd financiële coronahulp geregeld heeft voor het bedrijfsleven.

Motie op komst

Om de Staatssecretaris alsnog op andere ideeën te brengen, overwegen Van den Berg, Weverling en Graus om een motie in te dienen bij de Tweede Kamer. Zoals het er nu naar uit ziet tekent zich al een meerderheid af voor een noodverlenging. Overigens heeft niet alleen de commerciële radio last van de sterk gedaalde inkomsten uit reclame, ook de publieke omroep kampt met dit probleem. De inkomsten van de Ster, vergelijkbaar met de Var in Vlaanderen, zijn sinds de uitbraak van corona al 35% lager dan begroot. Omdat vrijwel alle diplomaevenementen dit jaar niet doorgaan, wordt verwacht dat dit verschil nog veel groter gaat worden. (BVP – Bron: radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx