RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland: nog maar drie FM-frequenties voor Talpa?

In Nederland adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om het maximale aantal landelijke FM-licenties waarover een bedrijf mag beschikken van vier naar drie terug te brengen. Op die manier wordt volgens de waakhond voorkomen dat één of twee partijen de markt kunnen domineren en blijft er voldoende concurrentie op de luister- en advertentiemarkt. 

Mocht EZK het advies van de ACM overnemen, dan betekent dit dat Talpa Network in de toekomst, na een herverdeling, een FM-kavel minder kan exploiteren. Momenteel heeft het concern er met Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica vier in z’n bezit. Het ministerie van EZK organiseert in 2023 de frequentieveiling voor negen landelijke commerciële (FM)-radiovergunningen.

Bedrijven kunnen intekenen als ze zo’n radiofrequentie willen kopen en daarop een radiozender willen starten of voortzetten. Talpa Network (eigenaar van onder andere Radio 538 en Radio 10) ziet dat helemaal niet zitten en spande samen met BNR en 100%NL een hoger beroep aan. De uitspraak daarover volgt 13 december.

Nieuws- en Nederlandse muziekzenders

De ACM adviseert het ministerie van EZK over de veilingvoorwaarden die invloed hebben op de concurrentie in de luister- en de advertentiemarkt. Daarbij gaat de ACM ervan uit dat er bij de veiling twee van de negen zenders geclausuleerde themazenders zijn: Nieuws- en actualiteiten en Nederlandse muziek. Momenteel zijn er nog vijf FM-kavels geclausuleerd.

Er is concurrentie tussen de verschillende partijen maar de (ongeclausuleerde) commerciële zenders hebben veruit het grootste aandeel op beide markten. Deze hangen nauw met elkaar samen. Immers, hoe meer luisteraars, hoe meer adverteerders geïnteresseerd zijn in adverteren op die zenders.

Risicobeperking

De ACM ziet concurrentierisico’s als één of twee partijen bijna alle zenders in handen zouden hebben. Drie partijen is in het algemeen het minimum voor voldoende concurrentie. Dat risico wordt beperkt door per bedrijf maximaal drie van de negen FM-kavels toe te kennen.

Dan blijft er volgens de waakhond voldoende ruimte voor concurrentie waardoor tarieven voor advertenties scherp blijven en het publiek kan luisteren naar verschillende programma’s van verschillende bedrijven.

Het advies van de ACM is hier te lezen. (BVP – RadioWereld)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx