fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nederland: nieuwe LPAM-licenties verlengbaar

De vergunningen voor laagvermogen AM-uitzendingen die vanaf 11 mei 2019 worden uitgegeven, worden verlengbaar in Nederland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil hiervoor de ‘Regeling aanvraagprocedure frequentieruimte voor laagvermogen middengolfomroep’ aanpassen.

In 2016 is het Agentschap Telecom een proefproject gestart met licenties voor laagvermogen middengolf-zenders (LPAM). Dit blijkt vrij succesvol ter zijn, want er zijn inmiddels al tientallen vergunningen uitgegeven, die allen twee jaar geldig bleven. Die duurtijd vervalt binnenkort. De laatste LPAM-vergunningen eindigen ten laatste op 10 mei 2019.

Recent heeft AT de proefperiode geëvalueerd. Hierop kwamen 56 reacties, waarvan de meeste positief waren. Daarop werd besloten door te willen gaan. Eén van de meest gehoorde klachten was de korte duur van de vergunningen en de onmogelijkheid om te verlengen. Daar gaat nu verandering in komen. Het ministerie van EZK wil de nieuwe vergunningen, die per 11 mei 2019 worden afgegeven, wel verlengbaar maken.

Omdat de huidige vergunningen dat dus niet zijn, moeten alle frequenties opnieuw verdeeld worden. Daarbij wordt geopteerd voor een nieuwe werkwijze. Voorheen werd dit op volgorde van binnenkomst gedaan. Straks geldt dit nog, mits de toevoeging dat de aanvraag op dat moment aalmoes voldoenaan de wettelijke voorschriften. Dit moet voorkomen dat de procedures vertragingen oplopen omdat eerder een niet reglementair dossier wel nog de gelegenheid kreeg om dit te herstellen. Mochten de eerste twee aanvragen op gelijk tijdstip voldoen, dan wordt er geloot.

Een tijdelijke aanpassing is dat de Minister bij de eerste verdeling kan vastleggen dat één partij maar een beperkt aantal frequenties kan aanvragen. Dit moet verhinderen dat bij de eerste verdeling in 2019, één partij grote hoeveelheden frequenties gaat aanvragen en andere geïnteresseerden geen kansen meer hebben.

Een andere tijdelijke aanpassing is dat de minister een periode gaat vaststellen waarin de aanvraag kan worden gedaan. Te vroege kandidaten worden niet in behandeling genomen. Vanaf 2020 vervallen deze twee tijdelijke aanpassingen opnieuw.

Momenteel worden de voorgestelde wijzigingen op de ‘Regeling aanvraagprocedure bij verlening op volgorde van binnenkomst in verband met het voorzien in toelatingscriteria voor de verdeling van frequentieruimte voor laagvermogen middengolfomroep’ geconsulteerd. Dit gebeurt samen met de voorgestelde wijzingen ‘Regeling aanvraag- en veilingprocedure teruggekomen niet-landelijke commerciële FM-vergunningen 2017.’

Belanghebbenden kunnen tot 7 januari 2019 reageren.

° Wijziging verschillende ministeriële regelingen op het gebied van de verdeling van frequentieruimte


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De Vlaamse Radio 2 zet er tijdens de laatste dagen van het jaar duizend op
De grootste kerstboom De Gerbrandytoren in IJsselstein is met z’n 375 meter sedert gisterenavond 20:40
Een epiloog aan de ‘Playa Papers’. Ik had het niet ingecalculeerd, maar omdat meer ‘volgers’

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Urbain Turelinckx Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Urbain Turelinckx
Gast
Urbain Turelinckx

Als ik het goed begrijp zal het vanaf volgend jaar ook mogelijk worden om een middengolf-frequentie in de grensstreek aan te vragen. Vanuit het zuiden van Zeeuws-Vlaanderen kan je dan heel comfortabel het Meetjesland en/of het Waasland bereiken. Iets om op te volgen,dus.

Meer in Actueel
Grand Prix Radio verder met Ziggo Sport

Het Avondblad van 8 december (video)

VRT: plafond radioreclame nefast voor hele sector?

Het Avondblad van 7 december (filmpjes)

VRV diende een input in op bevraging ‘herstelplan’

Bart van Leeuwen naar NPO Radio 5 (video)

Sluiten