RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Nederland: nieuw luisteronderzoek loopt vertraging op

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Nederland wordt de invoering van het nieuwe luisteronderzoek uitgesteld naar later dit jaar. Dat hebben het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) en haar onderzoekspartners in overleg besloten. Blijkbaar zijn de Nederlanders toch niet zo happig op de nieuwe app, want de onderzoeksbureaus Ipsos en Kantar “hebben meer tijd nodig om een volledig panel op te bouwen”.

Het nieuwe luisteronderzoek, dat al een jaar geleden uitgebreid werd aangekondigd, maakt deel uit van het NMO Multimedia Panel dat de ‘currencies’ van tv, radio en online media voedt. NLO: “Het panel voldoet aan de hoogste internationale normen voor ontwerp, gegevensverzameling en -verwerking en zal bestaan uit 3.500 personen, die allen worden uitgerust met de Ipsos’ MediaCell-meetapp. Uit de eerste bevindingen blijkt dat het onboardingsproces en het vervolgens vasthouden van panelleden die gebruik maken van de Ipsos-technologie langzamer verloopt dan verwacht.”

Irena Petric, verantwoordelijke voor Ipsos Nederland, zegt aan het Nederlandse Adformatie dat de werving voor het grootste deel binnen de beschikbare access-panels van onderzoekbureaus Ipsos en Kantar gebeurt. “Om de opbouw van het panel te versnellen, worden extra wervingsbronnen en -technieken ingezet om het panel te werven, te balanceren en te behouden.”

Het nieuwe luisteronderzoek zal hybride verlopen, maar centraal staat de smartphone-app MediaCell+ van Ipsos, die passief maar wel continu het luistergedrag op alle apparaten en platformen meet. Uit dit blogbericht moet blijken dat het een erg indringende app is, zowel op vlak van technische vereisten als op gebied van privacy. In de downloadwinkel van Apple krijgt de app een 1,3/5.

NLO: “Kantar draagt zorg voor de werving van panelleden. De metingen in het NMO Multimedia Panel leveren naast de radio-currency, ook inzicht in het online gedrag op de smartphone en zullen bovendien een aanvulling zijn op de kijkcijfers.”

Volgens NLO is het aantal actieve panelleden al groot genoeg om alle inhoudelijke voorbereidingen te treffen die ook nodig zijn om te komen tot nieuwe luistercijfers. “Er wordt inmiddels schaduw-gedraaid en de eerste data worden geanalyseerd.”

De NLO geeft nog geen concrete (streef)datum voor de overstap naar de nieuwe luistercijfers. De stap wordt gezet “wanneer het nieuwe NMO Multimedia Panel volledig en stabiel is”.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx