RadioVisie

  • .
    .

Nederland: nieuw landelijke commerciële DAB+ start op 1 mei

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zoals we drie weken geleden al meldden zal het nieuwe landelijke commerciële DAB+-netwerk in Nederland komende zondag, 1 mei, van start gaan via kanaal 9C. Al bevestigen voorlopig slechts drie stations officieel dat ze er klaar voor zijn.

In de mux komen maximaal 12 stations. Kink, Talpa Network en DPG Media kochten elk drie licenties, de overige drie plekjes gingen naar Sunlite (Terrestrial BV, uit de groep van RadioCorp), Sublime en Radio Maria.

Momenteel is er enkel formele bevestiging van Sunlite en Radio Maria (nu nog op 11C), terwijl ook de Nederlandse versie van Joe (van DPG Media) via zijn sociale media de start via DAB+ aankondigt per 1 mei.

Talpa en Sublime communiceren pas in de komende dagen over hun plannen. Vorige zomer raakte al bekend dat Talpa plannen koestert om Radio Noordzee Nationaal, dat in 2005 werd stopgezet, nieuw leven in te blazen. Kink zal wellicht Kink (nu nog 11C) en Kink Classics (nu nog op MTVNL via 7D) overzetten naar het nieuwe netwerk.

Het nieuwe commerciële ensemble wordt, net als het eerste commerciële netwerk via 11C, uitgebouwd door Broadcast Partners. Er worden per 1 mei voorlopig 29 van de 40 geplande zenders in gebruik genomen. Een deel van die zenders zal zondag al op volle kracht draaien, een ander deel zal met een gereduceerd vermogen werken.

Door de wereldwijde krapte op de chipsmarkt is er vertraging op de levering van de nieuwe zenders. Het is de bedoeling dat het nieuwe netwerk tegen de zomer op volle vermogen werkt en vanaf dan evenwaardig zal zijn aan 11C.

Om die reden zal de softpopzender Sunlite de komende maanden trouwens ook nog via het netwerk van MTVNL (blok 7D), waar het al uitzendt sinds 9 november vorig jaar, te beluisteren blijven. Mogelijk kiezen ook Radio Maria en Kink tijdelijk nog even voor een dubbele dekking via DAB+.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ronny
Ronny
29 april 2022 - 09:47 09:47

Dankzij een ruil met Duitsland kan dit blok in heel Nederland gebruikt worden. Kanaal 9 was immers, naast Friesland en Zeeland, ook toegewezen aan Noordrijn-Westfalen dat grenst aan Gelderland en Limburg.

Kumulus
Kumulus
28 april 2022 - 16:15 16:15

Ook als Vlaamse luisteraar hoop ik dat classic.nl terug op DAB+ verschijnt. Tot einde 2020 konden wij dat station ook in het Waasland ontvangen via de zendtoren in Goes, Zeeland. Ik luisterde regelmatig naar deze radio met mooie klassieke muziek, en hoop dat terug te kunnen doen op DAB+.

Bart Dewil
Bart Dewil
29 april 2022 - 09:56 09:56
Antwoord aan  Kumulus

Ik ontvang ClassicNL wel op DAB+, via de NL Limburgse zender

Wim Ooghe
Wim Ooghe
30 april 2022 - 00:12 00:12
Antwoord aan  Kumulus

SNR 7 dB hier in Grimbergen. Reeds in de lucht 29-04.( met 5 elm yagi richting O-VL)

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx