fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Nederland: Muziekradio verliest terrein

Samen met MediaTest heeft WayneParkerKent voor de derde keer onderzoek gedaan naar het gedrag en de voorkeuren van Nederlandse jongeren. In deze serie onderzoeken brengen zij de Millennial en Generation Z in beeld. De manier waarop zij audio consumeren is de afgelopen jaren flink op zijn kop gezet. 

De wereld van muziek, radio en podcasts is volop in beweging. Traditionele radio gaat blijkbaar hetzelfde lot tegemoet als lineair tv kijken; zo’n veertig procent van alle jongeren denkt dat ze over drie jaar geen lineaire radio meer luisteren. Millennials zijn iets optimistischer over het voortbestaan van het medium. Een ruime meerderheid denkt dat radio vervangen wordt door streaming muziekdiensten.

Deze worden verreweg het meeste gebruikt. Van de tijd die zij aan audio spenderen, gaat bij Gen Z 59% en bij Millennials 50% via deze diensten. Millennials spenderen nog 25% van hun ‘audio-tijd’ aan traditionele radio, tegenover slechts 16% bij Gen Z. Podcasts, de grote belofte binnen de audiowereld, claimen slechts 4% van de tijd op dit moment.

Spotify is het populairst, op ruime afstand gevolgd door YouTube Music. Opmerkelijk is het lage marktaandeel voor Apple Music; slechts 5% van Gen Z en 2% van de Millennials gebruiken deze dienst. Terwijl deze wereldwijd de tweede aanbieder is. Het overgrote merendeel heeft een abonnement bij Spotify. Driekwart van Gen Z betaalt voor het gebruik van deze muziekdienst, bij de Millennials is dit zelfs 83% .

Streaming muziek lijkt versneld zijn plaats op te eisen, wat wel eens nefast zou kunnen zijn voor radiostations met een muziekformat. Informatiezenders lijken (voorlopig) buiten schot te blijven. Slechts één op vijf jongeren ziet in podcasts toch vooral een informatie- en kennismedium, als vervanger voor de radio. Van zij die wel eens de radio aanzetten, doet driekwart (74%) dit onderweg, een derde luistert thuis en een kwart luistert op school of op werk.

De commerciële radiostations zijn het populairst, vooral bij Gen Z, met aan kop Radio 538, gevolgd door Qmusic. Veel jongeren kozen ook de categorie ‘Anders’. In de open antwoorden zien we FunX, SublimeFM en BNR opduiken. (Spreekbuis.nl)

Aan de derde editie van het Jongerenonderzoek namen 1.344 millennials (geboren tussen 1980 en 1995) en 1.243 Gen Z (geboren tussen 1996 en 2010) deel. Dat gebeurde via het netwerk van Wayne Parker Kent en Metronieuws.nl is dus niet 100% representatief voor Nederland. Het ondervraagde publiek is hoger opgeleid dan gemiddeld in Nederland en bestaat ook meer uit stadsbewoners.

° ‘Jongerenonderzoek 2019’, kan u hier downloaden


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Luisteren naar Radio Noordzee in 1971 ‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een
Mogen Vlaamse babyboomers jaloers zijn op hun Nederlandse leeftijdsgenoten? Alles voor het radiovak: niet-ochtendmens, wil
Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met
Vuistslag Terug aan dek werd duidelijk dat de opsporingsambtenaren en politiemensen hoe dan ook toch
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Opvallend boek over opvallend man, die Nederlands omroepbestel definitief wijzigde Gat in de markt voor
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Blad 220: Luistercijfers, DAB+, Johan en Mike (audio)

Podcast voor een super divers Vlaanderen

De man die àlle zalen vulde met radio (audio)

Smart speakers in VS en VK inspireren merken

Blad 219: Edu, NAVO, Louis & Daddy (audio & video)

Blad 218: Antennes, Media Gold en radio’seks’ (audio)

Sluiten