fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nederland: Muziekradio verliest terrein

Samen met MediaTest heeft WayneParkerKent voor de derde keer onderzoek gedaan naar het gedrag en de voorkeuren van Nederlandse jongeren. In deze serie onderzoeken brengen zij de Millennial en Generation Z in beeld. De manier waarop zij audio consumeren is de afgelopen jaren flink op zijn kop gezet. 

De wereld van muziek, radio en podcasts is volop in beweging. Traditionele radio gaat blijkbaar hetzelfde lot tegemoet als lineair tv kijken; zo’n veertig procent van alle jongeren denkt dat ze over drie jaar geen lineaire radio meer luisteren. Millennials zijn iets optimistischer over het voortbestaan van het medium. Een ruime meerderheid denkt dat radio vervangen wordt door streaming muziekdiensten.

Deze worden verreweg het meeste gebruikt. Van de tijd die zij aan audio spenderen, gaat bij Gen Z 59% en bij Millennials 50% via deze diensten. Millennials spenderen nog 25% van hun ‘audio-tijd’ aan traditionele radio, tegenover slechts 16% bij Gen Z. Podcasts, de grote belofte binnen de audiowereld, claimen slechts 4% van de tijd op dit moment.

Spotify is het populairst, op ruime afstand gevolgd door YouTube Music. Opmerkelijk is het lage marktaandeel voor Apple Music; slechts 5% van Gen Z en 2% van de Millennials gebruiken deze dienst. Terwijl deze wereldwijd de tweede aanbieder is. Het overgrote merendeel heeft een abonnement bij Spotify. Driekwart van Gen Z betaalt voor het gebruik van deze muziekdienst, bij de Millennials is dit zelfs 83% .

Streaming muziek lijkt versneld zijn plaats op te eisen, wat wel eens nefast zou kunnen zijn voor radiostations met een muziekformat. Informatiezenders lijken (voorlopig) buiten schot te blijven. Slechts één op vijf jongeren ziet in podcasts toch vooral een informatie- en kennismedium, als vervanger voor de radio. Van zij die wel eens de radio aanzetten, doet driekwart (74%) dit onderweg, een derde luistert thuis en een kwart luistert op school of op werk.

De commerciële radiostations zijn het populairst, vooral bij Gen Z, met aan kop Radio 538, gevolgd door Qmusic. Veel jongeren kozen ook de categorie ‘Anders’. In de open antwoorden zien we FunX, SublimeFM en BNR opduiken. (Spreekbuis.nl)

Aan de derde editie van het Jongerenonderzoek namen 1.344 millennials (geboren tussen 1980 en 1995) en 1.243 Gen Z (geboren tussen 1996 en 2010) deel. Dat gebeurde via het netwerk van Wayne Parker Kent en Metronieuws.nl is dus niet 100% representatief voor Nederland. Het ondervraagde publiek is hoger opgeleid dan gemiddeld in Nederland en bestaat ook meer uit stadsbewoners.

° ‘Jongerenonderzoek 2019’, kan u hier downloaden


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 14 juli – 196 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 545: Hofstad, MIG en Ross Revenge (video)

Alles komt terug, dus ook Radio HofstadMIG 'mobielde' doorheen GeraardsbergenJan de Hoop ging spelevaren op Lees verder

Kicken op radio en zo – 90

Hoe de Nederlandse radio de boot mist met TikTok Dat de Nederlandse radiostations op z’n Lees verder

Het radiodagboek van 13 juli – 195 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Ook RadioVisie schatplichtig aan Ennio Morricone (audio)

Het moest een keer gebeuren. Vorige week - op 6 juli - stierf componist en Lees verder

NTR Podcastprijs: Vier Vlamingen – zes Nederlanders

Een wedstrijd voor radiomakers? Bestaan die dan? Ja hoor, er is de jaarlijkse Belgodyssee, een Lees verder

Het radiodagboek van 12 juli – 194 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 544: Global, NH Radio, Twente FM

Corona maakt ook in de Britse radiowereld (economische) slachtoffers. Lachen, gieren, brullen, zeker als het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in luistercijfers, nederland
Het radiodagboek van 31 juli – 212 (video)

Blad 220: Luistercijfers, DAB+, Johan en Mike (audio)

Het radiodagboek van 30 juli – 211 (audio)

De man die àlle zalen vulde met radio (audio)

Het radiodagboek van 29 juli – 210 (audio)

Eén eeuw radio, 100 jaar geschiedenis – 5 (audio)

Sluiten