De recente beschuldigingen aan het adres van Micael Jackson over seksueel ongepast gedrag tegenover kinderen, hebben een (on)verwachte discussie op gang gebracht of radiostations zijn muziek nog mogen/moeten blijven draaien. Nederland vindt alvast van wel.
Vrijdag jongstleden, 8 maart, werd de documentaire ‘Leaving Neverland’ uitgezonden op televisie, waarin twee mannen beweren door Jackson als kind te zijn misbruikt. Van de deelnemers die de documentaire hebben gezien denkt de grootste groep (53%) dat de artiest schuldig is. 20% gelooft in zijn onschuld en ruim een kwart (27%) twijfelt.
Onderzoek bij luisteraars
NPO 3FM, de publieke jongerenzender, liet een onderzoek uitvoeren door bureau GfK onder 1.832 mensen. 68% zegt dat er geen effect is op hun beleving van de muziek van de King of Pop, 40% meldt dat hun beeld van de persoon Michael Jackson niet is veranderd. Tweederde (66%) van de ondervraagden vindt dat zijn muziek best nog gedraaid mag worden op de radio. Onder 13-34 jaar is dit 68%, onder 35-49 jaar 72% en 50 jaar en ouder 64%.
NH Radio blijft als enige zender in Nederland de liedjes tijdelijk in de ban te doen. Giel Beelen vertelde dat hij Michael Jackson gewoon blijft draaien, omdat ‘er vreselijkere dingen’ zijn dan kindermisbruik. Deze uitspraak trok hij pas terug onder druk van nieuwslezer Jeroen Latijnhouwers die het daarmee niet eens was. Waarna de Veronica DJ enigszins inbond: “Het is duidelijk geworden dat ik niet moet proberen mijn gedachten hardop te ordenen live op de zender.”
Onderzoek bij kijkers
Eén op de vijf (21%) geeft aan minder plezier te hebben in de muziek van Micael Jackson. Dit blijkt uit het onderzoek van van het actualiteitenprogramma ‘Een Vandaag’ (NPO 1), waaraan 21.908 leden van het ‘EenVandaag Opiniepanel’ meededen. De enquête werd gehouden van zaterdag 9 maart, een dag nadat ‘Leaving Neverland’ op televisie werd uitgezonden, tot en met maandag 11 maart 2019. Van alle deelnemers hadden er 5.813 de documentaire effectief gezien.
Circa zeven op de tien (68%) ondervraagden zal naar de muziek van de King of Pop blijven beluisteren. Eén op de tien heeft zijn muziek intussen zelf geboycot, bijvoorbeeld door de liedjes uit hun playlist te verwijderen. Of hij schuldig is aan seksueel misbruik van kinderen, vinden mensen een lastige vraag. 37% denkt van wel, 16% denkt van niet en 47% twijfelt.
Jonge mensen tot 35 jaar zijn een stuk minder geneigd om zijn muziek te boycotten: 78% gaat dat niet doen, tegenover 63% van de deelnemers boven de 35 jaar. Acht op de tien (82%) van de jonge mensen tot 35 jaar vindt ook dat de liedjes gewoon op de radio gedraaid moeten blijven worden.
De muziek van Michael Jackson is populair onder Nederlanders: 42% luistert wel eens, één op de tien wekelijks of vaker.
° Foto bovenaan – credits: BBC
Als artiest en danser was Michael Jackson wereldtop, maar men noemde hem niet voor niks “wacko Jacko” eerst waren er de vele operaties qua uiterlijk, daarna zijn voorliefde voor
exotische dieren en jawel ….kinderen, waarvan de ouders wel op voorhand konden inschatten dat seksueel misbruik tot de mogelijkheden behoorde gezien zij in al die jaren rot werden verwend………
Zijn muziek bannen op de radio vind ik wel, als gewezen souldeejay, een brug te ver !
Men kan wellicht ook documentaires maken en boeken schrijven over de groupies in de jaren ’60 en ’70 ! Als men alle “foute artiesten” moest weren van radio en tv schiet er nog bitter weinig van over !