RadioVisie

  • .
    .

Nederland meet online radiostations

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Internetradio, het zou één van dé mogelijkheden zijn om de FM definitief uit te schakelen. Uiteraard is er ook dat andere digitale luisteren: DAB+. Maar het grote verschil zit in het aanbod. Vele tienduizenden radiostations via het wereldwijde web tegenover enkele tientallen. Het grote nadeel is dan weer de ‘meting’. Hoeveel mensen stemmen af op een webradio? Een absoluut noodzakelijk gegeven voor adverteerders.

De Nederlandse Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) brengt daarom, vanaf nu maandelijks het live online luisteren in kaart, zodat voor alle radiostations vergelijkbare cijfers gerapporteerd kunnen worden. De nieuwe standaard is toegankelijk voor de gehele markt, dus ook voor partijen die nu niet zijn aangesloten bij NLO. De eerste publicaties over de maanden januari en februari zijn zopas verschenen.

De nieuwe cijfers hebben betrekking op het online luistergedrag op de zogenaamde connected devices. Andere platformen voor het beluisteren van radio (zoals via FM of DAB+), maken geen onderdeel uit van de rapportage. Voor de totale beluistering, ongeacht het platform, is er het Nationaal Luister Onderzoek. De NLO Streaming Audio Standaard heeft tot doel om een marktstandaard neer te zetten die op basis van een transparante aanpak vergelijkbare cijfers levert die door marktpartijen kunnen worden gebruikt. De resultaten worden gepubliceerd in de vorm van maandelijkse toplijsten die het gemiddelde van een week weergeven.

Net geen dertig miljoen

Uit de januari en februari cijfers blijkt dat de totale online beluistering gemiddeld 29,6 miljoen uren luistertijd per week beslaat. Gemiddeld genomen zijn er 176.443 (januari) en 176.942 (februari) streams tegelijkertijd actief. De NLO Streaming Audio Standaard bestaat uit de consumptie van live of lineaire audio die door luisteraars in Nederland online (via IP) wordt beluisterd.

De data zijn gebaseerd op audiostreams en worden verzameld aan de hand van registraties via logfiles en/of web-analytics tools. Hiertoe werkt NLO samen met Triton Digital die via haar streaming meetservice de industriestandaard biedt voor gevalideerde online audiodata. De standaard van NLO is gebaseerd op richtlijnen die door de Media Rating Council (MRC) en het Interactive Advertising Bureau (IAB) zijn opgesteld. Triton bewerkt de data aan de hand van exact dezelfde regels en uitgangspunten, zodat voor alle partijen vergelijkbare cijfers gerapporteerd kunnen worden.

Frans Kok, directeur NLO: “Deze nieuwe standaard vormt een mooie aanvulling op de live radio luistercijfers die wij maandelijks aan de markt leveren via het Nationaal Luister Onderzoek. Omdat we de cijfers in deze nieuwe ranker baseren op censusdata en niet op paneldata, kunnen we volumes rapporteren voor alle aangesloten zenders, groot en klein.”

Liedewij Hentenaar, directeur RAB: “Het meten van diverse vormen van audio is belangrijk voor onze adverteerders. In het digitale audiodomein, waarin radiozenders bijzonder actief zijn en veel nieuwe proposities hebben ontwikkeld, is het enorm welkom dat de gehele markt nu kan werken met transparante en onderling vergelijkbare cijfers.”

° Hier vindt u alle resultaten terug.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Nederland gaat ook het bereik van podcasts en audio on demand meten

De Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO) gaat de Nederlandse markt voorzien van cijfers over podcasts Lees verder

Blad 762: Qmusic.nl, Radio History en Zuidrand

• Digitale mogelijkheden lijken eindeloos te worden • Bibliotheken gooien veel weg, deze site houdt Lees verder

Streams Qmusic en Joe krijgen pre-roll reclame

Qmusic en Joe starten vanaf 1 januari 2019 met zogenaamde ‘ad served audio advertising’ op Lees verder

Blad 216: Audible, podcast, audio top en flops (video)

Als u het allemaal kan beluisteren, waarom zou u het dan nog lezen (want dat Lees verder

Blad 1556: Studio 100, Mi Amigo Harwich en Nederlandse FM-kavels

• Studio 100: Bourlon gelooft in oplossing voor radiodossier • Harwich: twee dagen zeezenders • Lees verder

Blad 1555: KINK-vonnis, Spotify-speeltjes, Madammen-dokter (audio)

• Nederland: Talpa, RadioCorp en BNR vechten KINK-vonnis aan • Speeltjes voor Spotify: Soundtrap en Lees verder

Blad 1554: KINK, Jenni Baynton, SoundSwitch

• Nederland: geen hoger beroep in KINK-uitspraak • Vinyl Top 333 vanaf Jenni Baynton • Lees verder

Blad 1550: Michaël Joossens, 4ever49 Radio, Norkring

• Michaël Joossens ruilt NRJ voor Nostalgie • Nederland: 4ever49 Radio vervangt Loopreizen Radio • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx